Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
wat is kimchi

Kimchi maken

  • Gemiddeld

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

  • ca. 2 uur en 30 minuten wachttijdca. 2 u. en 30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal kilo kimchi
1

Ingrediënten

De Koreaanse gefermenteerde groenten zijn helemaal hot. Ben je toe aan een leuk project? Steek je handen uit de mouwen en ga zelf kimchi maken. Met dit kimchi recept maak je 1 kg; een flinke voorraad van deze spicy vitaminebom.

Bereiding

  1. Snijd de kool in de lengte in vier parten en verwijder de harde kern. Hak de kool in stukken van ca. 8 cm en doe hem in een kom. Bestrooi de kool met het zout en masseer de kool met je handen om het zout goed te verdelen. Laat 2-3 uur staan en schep de kool om de 30 minuten om, tot de kool zachter is geworden. Spoel de kool kort af met koud water, laat goed uitlekken en doe hem terug in de kom.

  2. Doe de rijstbloem in een kleine pan met 100 ml water, breng aan de kook en kook al roerend op middelhoog vuur tot er een dikke pasta ontstaat.

  3. Pureer de ui, de knoflook en de gember in een keukenmachine helemaal glad. Voeg eventueel een klein scheutje water toe indien nodig. Schep het mengsel in een kom en meng met de rijstbloempap, de chilivlokken en de vissaus. Voeg ¾ van deze pasta toe aan de kool en masseer goed in tot er vocht vrij komt. Voeg de rettich, de winterpeen, de lente-ui en de overige pasta toe en meng alles heel goed door elkaar.

  4. Schep de groenten in een glazen pot (1 l inhoud) en druk goed aan om alle lucht eruit te krijgen. Schenk het vocht uit de kom erbij. Als je de groenten aandrukt, moet er genoeg vocht omhoogkomen zodat de groenten helemaal onderstaan. Zit er te weinig vocht in de pot? Los dan 1 tl zout in 100 ml net gekookt water op en schenk dit in de pot.

  5. Verzwaar de groenten met een zuurkoolsteen of leg er een schoteltje met iets zwaars (bijv. een zakje gevuld met bonen) op, zodat de groenten onder de vloeistof blijven. Leg het deksel erop of leg er een stuk keukenpapier op en bind vast met een elastiekje. Laat 1-2 dagen op kamertemperatuur staan op een koele, donkere plek. Haal twee keer per dag het deksel eraf en proef. De kimchi is klaar voor gebruik als de smaak duidelijk veranderd is en de groenten friszuur smaken.

  6. Schep de kimchi over in een plastic bak met een deksel en bewaar in de koelkast. Hoe langer je hem bewaart, hoe smaakvoller de kimchi wordt. De kimchi blijft gekoeld ongeveer 1 maand goed.

Per portie: 27 kcal | 4 g koolhydraten | 1 g eiwit | 1 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Adam Bush Foto’s: Danielle Wood Styling: Faye Wears

Wat vind jij van dit recept?

4.6 / 5.0 (38 stemmen)