Advertentie
De Koreaanse smaakbom kimchi is niet meer uit onze keukens weg te denken. Bij de rijst, op een broodje of in de soep, wij eten deze gefermenteerde groenten het liefste overal bij. Wil jij dat ook? Laat je dan inspireren door onze favoriete kimchi recepten!
Wat is kimchi?
Voordat we onze favoriete recepten met kimchi met je delen, vertellen we je eerst wat meer over dit Koreaanse ingrediënt. Want wat is kimchi eigenlijk? Het is een verzamelnaam voor gefermenteerde groenten, meestal kool. Deze groenten worden– net als bijvoorbeeld zuurkool – gefermenteerd waardoor het een friszure smaak krijgt. Doordat je kunt spelen met groenten en kruiden, is ieder recept weer anders. Zo heeft elke Koreaanse familie zijn eigen geheime familierecept.
De echte kimchi-aanbidders eten het ook als ontbijt, maar daar moeten wij nog even aan wennen. Gezond is het in ieder geval wel. Deze smaakbom bevat maar weinig calorieën, is rijk aan vezels dankzij alle groenten en het zit bomvol vitamine C, A, B1, B2, calcium, ijzer en natuurlijk probiotica (door het fermentatieproces).
Kimchi maken
Kimchi kun je in de winkel kopen of zelf maken. Met dit kimchi recept maak je 1 kg; een flinke voorraad van deze spicy vitaminebom.
Recepten met kimchi
De mogelijkheden met kimchi zijn eindeloos. Eigenlijk is deze gefermenteerde smaakbom bedoeld als bijgerecht, maar de smaakbom speelt steeds vaker de hoofdrol. Zo combineren we het met een burger, gebakken rijst en verwerken het zelfs in een soep. Benieuwd hoe? Bekijk dan snel onze favoriete recepten met kimchi:
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kimchi-noedels met sesam-spiegelei
Wil je binnen no-time een lekkere maaltijd op tafel zetten? Probeer dan deze kimchi-noedels met sesam-spiegelei eens. Je bent binnen 20 minuten klaar.
Bibimbap met spek en eieren
Naast kimchi is bibimbap een van de populairste Koreaans gerechten. Het woord betekent letterlijk gemixte rijst en het gerecht bestaat – je raad het al – uit rijst met een aantal groenten die door elkaar gemengd worden. Daarnaast worden er ook eieren, vlees – in dit geval spek – en de gefermenteerde rode peperpasta gochujang toegevoegd.
Kimchisoep
Zin in een soepje met wat pit? Probeer deze smaakbom maar eens! Lekker door de combinatie met de zachte tofu en ook de knapperige lente-uitjes.
Angry Asian Man tosti
Deze tosti is bij ons op de redactie berucht. Het is een ware traktatie naar receptuur van Dorothy Porker. Volgens haar zijn kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi echt een match made in heaven. Geloof ons: dit recept wil je echt proberen!
Gebakken rijst met kelp, kimchi en edamame
Laat het de Koreanen niet horen maar dit gerecht kan je eigenlijk wel omschrijven als een plantaardige versie van de bibimbap. Het gerecht bevat namelijk ook rijst gemixt met groenten. Maar daar blijft het dan ook bij. De gochujang, eieren en het vlees ontbreken nog. Deze versie is daarmee perfect voor vegans.Â
Kimchi miso hotpot
Wist je dat Koreaans eten een grote invloed op de Japanse keuken heeft? Zo is kimchi in Japan ook ontzettend populair. Hier wordt kimchi vaak gebruikt in kimchi nabe, een hotpot die kimchi gebruikt om ingrediënten in deze lichte maar pittige soep een stevige, zure-pittige zoute-umami-smaak te geven.
Gochujang-kimchiburger
Als je deze burger met kimchi hebt geproefd, wil je nooit meer anders. Beloofd!
Portobelloburger met miso, kimchi en sesammayonaise
Niet alleen op een klassieke hamburger, ook op een vega burger smaakt het goed. Zeker in combinatie met zelfgemaakte sesammayonaise…
Jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu)
Jjigae is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Deze vegetarische versie is gemaakt met kimchi en tofu en op smaak gebracht met gochujang.
Kimchi-noedels met sesam-spiegelei
Wil je binnen no-time een lekkere maaltijd op tafel zetten? Probeer dan deze kimchi-noedels met sesam-spiegelei eens. Je bent binnen 20 minuten klaar.
Ingrediënten
- 100 g udonnoedels (of 300 g kant-en-klare udonnoedels)
- 6 lente-uitjes (fijngehakt)
- 1 el sesamolie
- 160 g sperziebonen (schoongemaakt en gehalveerd)
- stukje gember (ongeveer 3 cm geschild en fijngehakt)
- 4 el kimchi (fijngehakt)
- 2 eieren
- 1 tl sesamzaad
- 1 el sojasaus
- 1 rode peper (in ringetjes)
Bereiding
Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of doe de kantenklare noedels in een vergiet en giet er kokend water overheen. Laat uitlekken.
Houd een handje lente-ui achter voor de garnering. Verhit ½ el olie in een wok op hoog vuur en roerbak er de overige lente-ui en de sperziebonen 2-3 minuten in tot de sperziebonen gaar zijn maar nog een stevige bite hebben. Voeg de gember en de kimchi toe en roerbak 1 minuut verder. Voeg de noedels toe en roerbak het geheel nog 2 minuten tot de noedels goed heet zijn.
Verhit intussen de overige olie in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag en bak er van de eieren spiegeleieren van tot het eiwit goudbruine randjes krijgt en de eidooiers nog een beetje zacht zijn. Bestrooi met het sesamzaad en bak nog 30 seconden, terwijl je de olie uit de pan over de eieren lepelt.
Voeg de sojasaus toe aan de noedels en hussel kort door elkaar. Verdeel de noedels over twee kommen, leg er een spiegelei bovenop en maak af met de achtergehouden lente-ui en de rode peper.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Foto’s: Tara Fisher Styling: Agathé Gits Foodstyling: Elena Silcock
Onze tips
Dit zijn dé lekkerste recepten met tofu
7x heerlijke recepten voor ramen
Foodies boekenclub: “Emma’s Amazing Asia Vega”
Comfortfood: 11x Aziatische soep
All You Can Eat: dé nieuwe eetgids van Mooncake
Boerenkoolstamppot: ouderwets lekkere recepten en tips
7x de lekkerste ovenschotel recepten
Traybake: snelle en makkelijke recepten uit de oven
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.