Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
ramen recepten

7x heerlijke recepten voor ramen

Advertentie

Zeg je heerlijk Aziatisch comfortfood, dan zeg je ramen. Zo’n dampende kom met smaakvolle bouillon, noedels, groenten en je favoriete proteïnebron is dan ook het perfecte recept voor een avondje bankhangen. Daarom delen wij de lekkerste ramen recepten!

Recepten voor ramen

Ramen is een complete maaltijd die bestaat uit noedels, groenten, vlees, vis of tofu en andere toppings zoals zeewier of gekookt ei, overgoten met hete bouillon. In het Engels worden met ‘ramen’ ook (met name Koreaanse) instantnoedels bedoeld, ramyeon in het Koreaans.

In tegenstelling tot ramyeon wordt de Japanse ramen altijd vers bereid, dus verwar deze twee gerechten niet met elkaar. De onderstaande ramen recepten zijn namelijk allemaal vers, homemade én vooral ontzettend lekker!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ramen recepten

Klaar om te slurpen? Maak één van deze ramen recepten en geniet daarna van een heerlijke avond. Als je het op de juiste manier wilt doen eet je eerst de noedels op en drink je daarna de bouillon uit de kom. Dat is de manier waarop ze in Japan ramen eten.

bouillon voor ramen

Bouillon voor ramen

Goede ramen beginnen met goede bouillon. Dit recept zorgt dat je de juiste basis krijgt, waarnaar je helemaal los kunt gaan met de vulling. Waarvoor kies jij? Groenten, eieren, vis of vlees; het is helemaal aan jou! Het leuke van deze ramen recepten is dat je ermee kan variëren en zo jouw eigen kommetje geluk kan samenstellen.

Naar het recept

Ramen recepten:

Ramen met geroosterd buikspek

Ramen met geroosterd buikspek

Op zoek naar een typisch Japans hoofdgerecht? Met dit recept zet je de perfecte kom ramen met geroosterd buikspek op tafel.

Naar het recept
januari recepten

Ramen met enoki en ei

Nog zo’n heerlijk recept dat de moeite meer dan waard is! Met je zelfgemaakte bouillon bereid je vervolgens deze heerlijke variatie met varkensvlees, enoki en ei. Hier krijgen wij nooit genoeg van…

Naar het recept
Ramen-Foodies-1

Simpele miso ramen met eendenborst

Onze voormalige Foodies Friend @foodnessnl maakte deze heerlijke simpele ramen. Binnen een half uur is dit smaakvolle gerecht klaar en kun je genieten van je dampende kom vol geluk. Comfortfood ten top!

Naar het recept
Snelle ramen met tori katsu

Snelle ramen met tori katsu

Nick Toet over zijn recept: “Een kom met verwarmende bouillon, noedels en knapperige kipschnitzel. Tja, als je vraagt om comfortfood, dan is dit wat ik in gedachten heb.”

Naar het recept
vegan ramen

Vegan ramen

In dit vegan recept gebruiken we gepaneerde tofu. Pro tip: maak wat extra tofu en bewaar het in de diepvries.

Naar het recept
Curry ramen

Curry ramen

Ramen is natuurlijk Japans, maar dit recept is geïnspireerd op de Thaise keuken. Er gaat veel vocht in, dus gebruik een grote wok of diepe koekenpan.

Naar het recept

Gemarineerd ei erbij?

Vaak wordt er een gemarineerd eitje geserveerd bij ramen. Op zoek naar het ultieme recept? Probeer dit recept van Tokokoro dan eens:

gemarineerd ei

Gemarineerd ei

Anke van Tokokoro: “Zorg altijd voor een mooi, gezond en goed ei. Zo ontstaat een ei met een prachtige oranje-gele dooier en eentje die goed pelt. En nee, dat zeg ik niet alleen omdat ik er iedere avond 70 stond te pellen bij ToKokoro Ramen, maar omdat zo’n prachtig ramenei een heel delicaat onderdeel van de ramen is, en dat wil je mooi gepeld in de kom laten zakken.”

Naar het recept

Liever instant noodles? Lees dan ook:

Ons favoriete ramen recept:

Ramen met geroosterd buikspek

Ramen met geroosterd buikspek

Op zoek naar een typisch Japans hoofdgerecht? Met dit recept zet je de perfecte kom ramen met geroosterd buikspek op tafel.

Bekijk volledige recept

Het buikspek

  • 500 g varkensbuik met zwoerd
  • 5 g zout
  • 2 g suiker
  • 2 tl five-spicepoeder

De bouillon

  • 1,5 l kippenbouillon (van goede kwaliteit)
  • 1 stuk kombu
  • 300 g ramennoedels
  • 100 g shiitakes (gedroogd)
  • 1 el miso

De gemarineerde soja-eieren

  • 4 eieren
  • 50 ml sojasaus
  • 2 el mirin

Toppings

  • 150 g wortel (in reepjes)
  • 2 kropjes baby paksoi (in reepjes)
  • 100 g enoki (losgesneden)
  • bosui (in dunne ringetjes)
  • nori (verkruimeld)
  • sesamolie

Bereiding

  1. Snijd voor het buikspek het zwoerd van de varkensbuik kruislings in met een scherp mesje. Meng het zout met de suiker en het five-spicepoeder. Wrijf het vlees rondom goed in met dit mengsel. Zorg dat het ook goed in de inkepingen van het zwoerd komt. Zet 24 uur onafgedekt in de koelkast zodat het zwoerd kan indrogen.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Leg het vlees met het zwoerd naar boven in een bakblik of ovenschaal en rooster 15 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C) en rooster het vlees 45 minuten verder. Neem het vlees uit de oven en schakel de oven in op de grillstand. Zet het vlees met de zwoerdkant omhoog net onder het grill-element zodat het zwoerd mooi gaat bubbelen en krokant wordt. Neem uit de oven en laat afkoelen. Zet afgedekt 1 nacht in de koelkast.

  3. Kook voor de gemarineerde soja-eieren de eieren in 7 minuten halfzacht en laat ze schrikken in koud water. Pel de eieren en doe ze in een diepvrieszakje. Meng de sojasaus met de mirin en 50 ml water. Giet het mengsel bij de eieren in het zakje. Zorg dat de eieren rondom bedekt zijn met het mengsel. Sluit het zakje af en leg 24 uur in de koelkast.

  4. Doe voor de bouillon de kippenbouillon met de kombu en de shiitakes in een pan en breng rustig aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 30 minuten trekken. Zeef de bouillon.

  5. Kook vlak voor het serveren de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd het buikspek in zeer dunne plakken. Verwarm de bouillon. Roer de miso met een scheut warme bouillon los. Verdeel dit mengsel over de bodem van 4 kommen. Schep de noedels uit het water en laat kort uitlekken. Verdeel de noedels over de kommen en giet er de hete bouillon overheen.

  6. Verdeel de toppings over de kommen: de plakjes vlees, wortel, paksoi, enoki en gehalveerde soja-eitjes. Maak evt. af met bosui en nori. Bedruip het geheel met wat sesamolie en serveer direct.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!