Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
instant noodles supermarkt

Getest: dit zijn de beste instant noodles uit de supermarkt

Advertentie

Natuurlijk, bij Foodies geloven we dat zelfgemaakt altijd het lekkerst is. Maar niet iedereen heeft tijd om bij elke craving thuis een kom verse noedelsoep te maken. Op drukke dagen scheuren wij daarom vaak snel een kant-en-klaar zakje noodles open. Om te zorgen dat je op die momenten wel geniet, hebben wij acht verschillende instant noodles uit de supermarkt getest.

Instant noodles

Een dampende kom met heerlijke bouillon, noedels en lekkere toppings is het ultieme comfortfood. Omdat we helaas niet elke dag de tijd hebben om deze zelf te maken, hebben wij altijd wel wat felgekleurde zakjes instant noodles in de kast. Maar welke instant noodles zijn nou eigenlijk het lekkerst? Dat hebben wij getest!

Instant noodles uit de supermarkt getest

Met deze test hebben we ons geconcentreerd op instant noodles uit de supermarkt, met uitzondering van één zakje uit de toko om te testen of deze verschilt. Alle instant noodles die we testen hebben voor een eerlijke vergelijking dezelfde smaak: kip. De noodles zijn precies bereid zoals vermeld stond op de verpakkingen. De bereidingstijd en hoeveelheid water verschilt dus, maar dit maakt wel dat de noodles precies zo smaken zoals de fabrikant heeft bedoeld en dat jij ze thuis op dezelfde wijze kan bereiden. De instant noodles zijn vervolgens blind geproefd door de redactie van Foodies.

Ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf noedelsoep maken

Natuurlijk vinden we noedelsoep het lekkerst wanneer het zelfgemaakt is. Zelf maken kost wat tijd, zeker wanneer je de bouillon zelf maakt. Maar het is zeker de moeite waard, in dit recept leggen we je dan ook stap voor stap uit hoe je de lekkerste bouillon voor noedelsoep maakt. Het grote nadeel aan zelf bouillon trekken is dat het flink wat tijd kost. We snappen het dan ook helemaal als je een pakje instant noodles koopt om deze vervolgens te bereiden. Dan ben je binnen een paar minuten al klaar en dat is soms wel zo fijn.

bouillon voor ramen

De test

Om het testpanel een gevarieerd aanbod te geven kochten we acht verschillende verpakkingen instant noodles, zeven instant uit de supermarkt en eentje uit de toko. Sommige supermarkten verkopen dezelfde merken instant noodles.

Er staan acht genummerde kommen op tafel, elk met een zakje bereide instant noodles erin. Het testpanel proeft blind en weet niet waar de instant noodles vandaan komen. Direct valt op dat de kleur van de bouillon verschilt. Zo bevat het ene kommetje een vrij donkere vloeistof en is de andere bouillon meer geelkleurig. Ook de toppings variëren. Zo bevat het ene kommetje groene kruiden het andere kommetje ondefinieerbare balletjes. De noodles zelf komen wat uiterlijk betreft wel met elkaar overeen, maar is dat ook zo ook op het gebied van smaak? Zeker niet! Tegen verwachting in heeft elk kommetje toch wel echt een eigen smaak. Zo smaakt de ene bouillon erg naar kip, de ander vooral naar ui en eentje zelfs vooral naar anijs. Ook de textuur van de noodles is niet identiek, wat zorgt voor een verschillend mondgevoel. Zo zijn sommige noodles nog wat harder en anderen juist papperig. Omdat smaken verschillen lopen de meningen van het testpanel uiteen.

De beste instant noodles uit de supermarkt

Al is de uitslag niet unaniem, twee noodles komen als favoriet uit de bus: de Vitasia instant noodles van de Lidl (€ 0,55) en Mama Chicken uit de toko (€ 0,79). De grote winnaar uit de supermarkt is dus van Lidl. Eén van de panelleden vertelt: “Deze smaakt het meest naar kip. Wel zijn de noodles zelf een beetje zompig. Daar moet je van houden.” Een ander panellid beschrijft de instant noodles van Lidl als volgt: “De noodles hebben veel smaak in vergelijking met de rest. De smaken van ui en knoflook komen echt duidelijk naar voren.” Ook de instant noodles uit de toko zijn geliefd. Een testpanellid legt uit dat de bouillon hiervan het beste is. Hij zegt: “De bouillon heeft veel smaak en is ook qua kleur aantrekkelijker. Daarbij hebben deze noodles de meeste pit.” Opvallend genoeg onderscheidt de verpakking uit de toko zich dus degelijk van de instant noodles uit de supermarkt.

De tweede plaats wordt gedeeld door de Damae Ramen (€ 1,39 o.a. bij Plus), Nissen Ramen (€ 0,99 o.a. bij Albert Heijn en Plus), Koka Signature (€ 0,75 o.a. bij Albert Heijn). Deze noodles scoren een nette 6,0.

instant noodles supermarkt

De redactie als testpanel

Natuurlijk maken het liefst onze eigen noedelsoep of halen deze af bij een Aziatisch restaurant. Toch kunnen we het als redactie ook niet laten om af en toe voor snel en simpel te kiezen en zijn we niet vies van instant noodles. Geen van alle geteste verpakkingen haalt het natuurlijk bij verse noedelsoep, maar als snelle snack zijn ze prima. Het panel heeft de noedels getest op smaak, geur, uiterlijk, textuur, kenmerkende kipsmaak en pittigheid. Qua prijs variëren de noodles van € 0,55 tot € 1,39. Opvallend genoeg is de goedkoopste variant favoriet. Dit lijkt weinig te maken te hebben met de ingrediënten, want die komen – zoals je kan verwachten – grotendeels overeen. Wel varieert de hoeveelheid zout per 100 gram enorm: van 0,8 gram tot 4,7 gram. Dit valt echter niet in de smaak, de noedels met de hoogste hoeveelheid zout zijn op de laatste plaats beland.

Instant noodles uit de supermarkt

Benieuwd hoe de instant noodles scoren? Dit is het totaaloverzicht van de acht geteste varianten:

  • Vitasia Instant Noodles van Lidl (€ 0,55) & Mama Chicken (€ 0,79 bij verschillende toko’s) : 7,0
  • Damae Ramen (€ 1,39 o.a. bij Plus) & Nissen Ramen (€ 0,99 o.a. bij Albert Heijn en Plus) Koka Signature (€ 0,75 o.a. bij Albert Heijn) : 6,0
  • Yumyum (€ 0,59 o.a. bij Jumbo, Coop, Plus, Albert Heijn) & Unox Noodles (€ 1,19 o.a. bij Albert Heijn, Plus, Coop, Jumbo) : 5,5
  • Indomie (€ 1,39 o.a. bij Albert Heijn) : 5,0

instant noodles supermarkt

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!