Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
ToKokoro ramen

Foodies boekenclub: “ToKokoro Ramen”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je met onze boekenclub! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis!

ToKokoro Ramen

Happy & healthy soulfood, dat is de ondertitel van het kookboek “ToKokoro Ramen” van Anke & Tom Staffhorst. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het veel meer dan happy & healthy soulfood is. Het boek staat namelijk niet alleen vol met heerlijke recepten, Anke & Tom delen ook hun prachtige verhaal over het begin en het einde van hun eigenwijze restaurant in Nijmegen. In het boek vind je 75 recepten voor een lach op je gezicht (én die van je tafelgenoten). Comfortfood waar je blij van wordt en geen genoeg van kunt krijgen. Ik in ieder geval niet.

Uit het boek

ToKokoro Ramen

€ 30,00
cover tokokoro

De droom van Anke & Tom

Het begon jaren geleden vanuit een droom: ToKokoro Ramen. Een eigen restaurant in Nijmegen waar iedereen zich welkom zou voelen en waar het lekkerste comfortfood geserveerd zou worden. Anke vertelt: “Het was op een dinsdag (ons weekend als horecatijgers) en we hadden enorme ramencravings. In de wijde omtrek viel er bij ons geen kommetje ramen te scoren en derhalve trokken we er vaak op uit. Van Amsterdam tot Antwerpen, alles daartussenin, overal waar we op vakantie of op reis gingen… Er moest en zou ramen geproefd worden, dus sjeesden we van ramenshop naar ramenshop. Deze specifieke dinsdag werd het zaadje geplant. We reden met dat ene doel een eind van huis.”

Tom vult haar vervolgens aan: “Ik zei dat we zelf een ramenshop moesten beginnen, dan hoefden we niet telkens zo’n eind te rijden. Daarop schoten we beiden in de lach. Een restaurant wilden we allebei dolgraag, maar ons idee van een restaurant was service en aandacht. Ramen was toch oorspronkelijk fastfood?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stomende kom ramen

Niet veel later zaten Anke & Tom boven een stomende kom tonkotsu. Denk hierbij aan prachtige varkensbouillon met glinsterende vetdruppeltjes aan het oppervlak, een stuk mals buikspek, een zacht gemarineerd eitje en de mooiste toppings. Anke vertelt: “Toen besloten we; we doen het gewoon. Het wordt ónze ramenshop waar we doen wat wij willen.” Niet veel later openden Anke & Tom de deuren van ToKokoro Ramen aan de Grotestraat in Nijmegen. “Een eigen restaurant, gecombineerd met het fantastische eten dat ons al jaren zo’n dikke, vette lach op ons gezicht toverde”, vertelt Anke enthousiast.

De allerlekkerste ramen van Nijmegen (en verder)

Dit is het moment waarop ik Anke & Tom leerde kennen. Het duurde niet lang voordat Nijmegenaren ToKokoro Ramen ontdekten en volledig in hun armen sloten. Niet alleen Nijmegenaren overigens, al snel kwamen mensen uit het hele land naar Nijmegen voor een dampende kom ramen. Na mijn eerste bezoek aan het restaurant was ik verliefd. Niet alleen op de tongstrelende gerechten, ook op de warme gastvrijheid van Anke & Tom. Hun restaurant voelde als thuis en elke hap ramen smaakte naar meer. ToKororo Ramen werd steeds populairder, met dagelijks lange rijen wachtende mensen voor de deur tot gevolg.

TokoKoro Ramen restaurant

Fotografie: Da Silva Fotografie

Tsukemen

De tsukemen was mijn favoriet, een grote hit op de kaart bij ToKokoro Ramen. Dit is een soort ramen waarbij de noodles en de bouillon los van elkaar geserveerd worden. De noodles gekookt en vervolgens koud gespoeld, de bouillon loei-en-loeiheet. Daarnaast is de bouillon ook nog eens geconcentreerder dan normaal, waardoor je de toppings en de noodles er eigenlijk alleen maar in hoeft te dippen. Vervolgens ontstaat er een gigantische smaakexplosie in je mond, waar ik het liefst zo vaak als kon voor terugkwam naar het restaurant.

Denk aan smaakvolle toppings zoals langzaam gegaard buikspek, een gemarineerd ei (of twee, ik bestelde er altijd eentje extra), crispy knoflook, een velletje nori en een kom vol met de meest verse groenten. De bouillon bestond uit een mengsel van varkensbouillon, miso-tare, shoyu-tare, sesamolie en mayu. Grote en diepe smaken, iets waar je me voor wakker mag maken.

Het einde van ToKokoro Ramen?

Helaas bestaat het restaurant ToKokoro Ramen niet meer, in de zomer van 2022 sloten Anke en Tom de deuren. Helaas voor mij en voor alle vaste gasten, al is daar met hun prachtige boek nu een mooie oplossing voor. Gepassioneerd zoals ze zijn volgen Anke & Tom gelukkig net zoals bij het ontstaan van ToKokoro Ramen hun hart; ze emigreerden onlangs naar Kreta om daar aan een nieuwe droom te beginnen. “Daar gaan we een nieuw bedrijf opzetten”, vertelt Anke. “Met een aantal tiny houses voor gasten en een aanschuiftafel, zodat iedereen straks mee kan eten.”

Anke van ToKokoro

Fotografie: Da Silva Fotografie

ToKokoro Ramen: het boek

Gelukkig laten Anke & Tom ons niet achter zonder ramen, onlangs kwam hun eerste boek uit. Ik noem het bewust geen kookboek, ondanks dat er 75 recepten in te vinden zijn. Het boek is namelijk veel meer. Stap voor stap leggen ze uit wat ramen eigenlijk zijn en waarom elk onderdeel zo belangrijk is. Daarnaast vertellen ze enthousiast hun hele verhaal, van het idee voor een eigen restaurant tot aan de laatste dag dat ze geopend waren. Tijdens het lezen voel je de passie van het stel en verlang je geheid terug naar de tijd dat “hun” restaurant nog bestond.

Wat zijn ramen?

Tom vertelt: “Ramen zoals wij het kennen, is een Japanse noodlesoep en hoewel het al decennialang een razend populair gerecht is in Japan staat het kribbetje van dit prachtige soulfood niet in het land van de rijzende zon. Het was pas in de negentiende eeuw dat ramen zijn opmars begon te maken binnen Japan. De noodles kennen een geschiedenis die begint in China.” In het boek vertellen Anke & Tom uitgebreid over het onstaan van ramen en de ontwikkeling tot aan de soep zoals we die vandaag de dag kennen.

“Van de eerste slok tot aan de laatste hap is het een smaakbommetje”, vertelt Anke. “Door de gelaagdheid aan smaken blijft iedere hap opnieuw interesse opwekken, deze vast te houden om vervolgens weer verrast te worden door een nieuwe laag.” Terwijl Anke vertelt herken ik wat ze zegt, dit is precies waarom ik zo’n fan ben van ramen. Elke variant heeft weer een nieuwe gelaagheid aan smaken. Het geheim? Vijf onmisbare elementen: bouillon, tare (saus), vet, noodles en toppings. In het boek leer je alles over deze vijf elementen en leer je zelf de lekkerste ramen te maken.

ToKokoro ramen

Fotografie: Da Silva Fotografie

Recepten uit ToKokoro Ramen

Natuurlijk delen we ook drie heerlijke recepten uit het boek “ToKokoro Ramen”. Om zelf een dampende kom ramen samen te stellen raad ik je aan het boek aan te schaffen en goed door te lezen, maar om alvast een voorproefje te geven delen Anke & Tom drie van mijn favoriete recepten. Gemarineerde eieren (onweerstaanbaar), spicy tempeh en matchablondies.

Gemarineerd ei

Anke: “Zorg altijd voor een mooi, gezond en goed ei. Zo ontstaat een ei met een prachtige oranje-gele dooier en eentje die goed pelt. En nee, dat zeg ik niet alleen omdat ik er iedere avond 70 stond te pellen bij ToKokoro Ramen, maar omdat zo’n prachtig ramenei een heel delicaat onderdeel van de ramen is, en dat wil je mooi gepeld in de kom laten zakken.”

> naar het recept: gemarineerd ei

gemarineerd ei

Fotografie: Da Silva Fotografie

Spicy tempeh

Anke: “Oioioi, die tempeh! De eerste maanden ToKokoro Ramen deden we niet aan tofu en tempeh, om de simpele reden dat wij nog geen manier gevonden hadden, waarmee we het echt lekker genoeg vonden om aan onze ramen toe te voegen. Tot we eens een heel goed bereide tempeh proefden en dachten: dit is het! Het kan zeker wel lekker en this is the way! Sinds het op de kaart staat werd het als een tierelier besteld.”

> naar het recept: spicy tempeh

ToKokoro Ramen: spicy tempeh

Fotografie: Da Silva Fotografie

Matchablondie

Anke: “De meest favoriete! Vanaf de eerste Toko-dag hadden we deze zoete tante klaar staan om jullie ramenmaaltje mee af te sluiten. Eentje die ik wekelijks meerdere malen uit de oven getoverd heb en daarvan vaak op verzoek.”

> naar het recept: matchablondie

Matchablondie

Fotografie: Da Silva Fotografie

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!