Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Tempeh

Wat is tempeh en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Tofu, zwarte bonen en kikkererwten worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over tempeh. Want wat is tempeh en wat maak je ermee?

Wat is tempeh?

Misschien ben je het wel eens tegengekomen in het schap met vleesvervangers, want dit eiwitbommetje is zeer geschikt als basis voor een vegetarische maaltijd. Maar wat is tempeh precies? Het wordt – net als tofu – gemaakt van sojabonen. Een groot verschil is dat tofu gestremd wordt van sojamelk (een vergelijkbaar proces als het bereiden van kaas), terwijl tempeh bereid wordt met fermentatie, met behulp van een schimmel. Het heeft een veel stevigere, koekachtige structuur en is daardoor makkelijker om lekker krokant te bakken. Vaak koop je een blok en snijd je deze in het gewenste formaat voor je deze bakt.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je tempeh?

Tempeh heeft de afgelopen jaren flink wat populariteit verworven en dat is de verkrijgbaarheid ten goede gekomen. Tegenwoordig is het gewoon in elke supermarkt te verkrijgen. Daarnaast heb je ruime keuze bij diverse toko’s. Bij Smaakt hebben ze een breed assortiment aan diverse producten, waaronder tempeh.

tempeh van Smaakt

Kun je ook zelf tempeh maken?

Jazeker, dat kan! We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf tempeh kunt maken. Het is helemaal niet moeilijk, al heb je er wel een beetje geduld voor nodig.

Hoe smaakt tempeh?

Nu we je vraag ‘wat is tempeh?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De vleesvervanger heeft een uitgesprokenere smaak dan tofu en kan een beetje zurig zijn. Ook de nootachtige aroma’s vallen je vast op. Door het fermentatieproces kun je bovendien een paddenstoelachtige geur ruiken. Net als bij tofu bepaalt een marinade bijvoorbeeld de uiteindelijke smaak. Tempeh zuigt zich vol met smaken als je deze even laat marineren. Onze tip? Bak de tempeh eerst een beetje voor je deze laat marineren. Zo worden de smaken nog beter opgenomen en krijg je een krokant resultaat.

Hoe kan je het vervangen?

Het is niet één op één te vervangen. Je kunt eventueel hele stevige tofu gebruiken. Dit komt het dichtste in de buurt, maar zal toch anders smaken. Ook qua consistentie zal het anders zijn.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Het is na openen beperkt houdbaar in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Houd er daarnaast rekening mee dat je deze vleesvervanger niet altijd kunt invriezen.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met dit ingrediënt? Heel veel! Snijd hem in blokjes of reepjes en verwerk het in je favoriete gerechten. Je kunt er vegetarische bacon mee maken voor in een gerecht of bijvoorbeeld sticky tempeh als snack of voorgerecht. De mogelijkheden met dit product zijn eindeloos. Probeer maar eens deze recepten met tempeh.

Recepten met tempeh:

Slawraps met sticky tempeh

Slawraps met sticky tempeh

Dit fijne gerecht stond niet voor niets op de cover van Foodies Go Green. Diepe smaken van gochujang, verse gember en kimchi combineren perfect in deze frisse slawraps. Daarnaast heb je maar 15 minuten nodig om dit gerecht op tafel te toveren!

Naar het recept
Geroosterde asperges met ‘bacon’ van tempeh

Geroosterde asperges met ‘bacon’ van tempeh

Het haalt het natuurlijk niet bij echte bacon, toch is dit een van onze favoriete recepten. De geroosterde asperges smaken namelijk heerlijk bij de ‘bacon’ van tempeh. Zijn de witte asperges niet in het seizoen? Je maakt dit recept ook gemakkelijk met alleen groene asperges.

Naar het recept
Steamed buns met tempeh, zoetzure radijs en srirachamayonaise

Steamed bao buns met tempeh, zoetzure radijs en srirachamayonaise

Je kent ze misschien wel uit de supermarkt, steamed buns. Zelf maken is helemaal niet moeilijk én ook nog eens veel lekkerder. Zeker met de vulling uit dit recept. Beloofd!

Naar het recept
Gadogado met gemarineerde tempeh en satésaus van Feelgoodbyfood

Gadogado met gemarineerde tempeh en satésaus van Feelgoodbyfood

Een goede satésaus is natuurlijk onmisbaar, zeker als je gadogado serveert. Gelukkig zit je met dit recept altijd goed, het is dan ook een van onze favorieten!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!