Advertentie
Emma’s Amazing Asia Vega
De Aziatische keuken leent zich als geen ander voor vegetarisch eten. Ingewikkeld hoeft dat gelukkig niet te zijn. Emma de Thouars geeft in ‘Emma’s Amazing Asia Vega’ meer dan honderd toegankelijke recepten waar geen vlees of vis aan te pas komt. Grote hoeveelheden rijst met lopende eidooiers, verschillende soorten crispy chili-olie, kruidige curry’s en knapperige snacks. Van Koreaanse bosuipannenkoeken tot Indiase sperziebonen en rookaubergines, van een Japanse eiersandwich tot kimchidumplings. Net als in haar eerste boek Amazing Asia is de inspanning laag en het comfortfoodgehalte torenhoog.
Recepten vol smaak
Misschien ken je haar eerdere boek al en ben je bekend met de recepten van Emma. In dat geval hoeven we je niets te vertellen. Stuk voor stuk zijn de recepten in ‘Emma’s Amazing Asia Vega’ niet alleen toegankelijk, het zijn ook nog eens allemaal gerechten die barstensvol met smaak zitten. Zonder te overdrijven, bij elke hap gebeurt er van alles in je mond qua smaakbeleving. Onvoorstelbaar dat je met zoveel gemak zulke mooie gerechten op tafel zet. Jullie snappen het al; wij zijn fan van Emma!
Proeven uit Emma’s Amazing Asia Vega
Speciaal voor de lancering van ‘Emma’s Amazing Asia Vega’ mocht een intiem groepje kenners, vrienden en journalisten aanschuiven bij Emma aan tafel. Bas was één van de gelukkigen. Na een warme en hartelijke ontvangst deelde Emma de prachtigste gerechten uit. Een volle tafel met pannenkoeken, tofu, tiramisu en nog veel meer. Tiramisu, dat is toch Italiaans? Jazeker, al mag je de Aziatische variant van Emma niet missen! Scroll naar beneden voor het recept. Emma’s milk tea-tiramisu was wat Bas betreft de hit van de avond. Daarnaast wist Emma iedereen te verrassen met perfecte aubergine en geweldige tofu.
Parool top 10
Sinds de verschijning van het boek wordt het alom geprezen. Het staat dan ook niet voor niets al een tijdje in de Parool top 10 van Scheltema. Het boek bereikte zelfs de top 3. Wat ons betreft volledig terecht. Met ‘Emma’s Amazing Asia Vega’ in huis heb je genoeg inspiratie om toegankelijke en smaakvolle Aziatische gerechten op tafel te zetten. Ben je geen fan van tofu? Na dit boek wil je niet meer anders. Emma de Thouars weet als geen ander hoe ze de verschillende soorten tofu smaakvol bereidt. Yvonne nam al eens eerder een kijkje in de keuken van Emma, naar aanleiding van haar vorige boek.
Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:
Milk tea-tiramisu
Emma: “In Hong Kong milk tea komen twee ingrediënten samen waar ik erg gepassioneerd over ben: zwarte thee en gecondenseerde melk. Zwarte thee is in mijn ogen superieur boven alle andere theesoorten en als ik mensen dezelfde voorkeur hoor uitspreken, word ik onmiddellijk een beetje verliefd op ze. Mijn liefde voor gecondenseerde melk begon in Vietnam, waar ik erachter kwam dat het stroperige goedje de beste manier is om (ijs)koffie te zoeten. Datzelfde geldt dus voor thee, iets wat er in Hongkong voor zorgde dat ik de hele dag milk tea dronk. In deze tiramisu vervang je de suiker door gecondenseerde melk en de koffie door zwarte thee. Om het nog extra Aziatisch te maken gebruik ik Shaoxing rijstwijn om de lange vingers in te weken, maar rum is net zo lekker.”
Glasnoedels met szechuansaus
Emma: “Mijn koelkast staat altijd vol met zelfgemaakte sauzen en prutjes. M’n vrienden zijn hier erg mee in hun sas. Hun lievelingsonderdeel van de maaltijd is namelijk rijst met saus, waarbij ze na het eten al die sausjes over overgebleven rijst scheppen. Zelf word ik vooral vaak gillend gek als ik de koelkastdeur opentrek, dat ik geen enkel vers product in huis heb, maar de koelkast alsnog uitpuilt en er toch weer een pot saus uit de deur valt. Toch is op sommige momenten zo’n sauzige koelkast best handig. Een ei en wat groente erbij en je hebt in 10 minuten een maaltijd.”
Koreaanse bosuipannenkoek
Emma: “Pajeon, zoals deze Koreaanse bosuipannenkoeken heten, zijn een stuk minder bewerkelijk dan de scallion pancakes waarvoor je deeg moet maken. Voor deze Koreaanse pannenkoek hoef je alleen maar beslag te maken, bosui knapperig te bakken in de pan en hier het beslag op te gieten. Als je in een luie bui bent, kun je de bosui zelfs door het beslag roeren. Dan wordt ‘ie alleen iets minder crispy. Door het bruiswater en de baking soda wordt het beslag heel luchtig, terwijl de buitenkant knapperig is (dat komt door de rijstbloem, vervang die nooit door iets anders). Doenjang is Koreaanse gefermenteerde sojabonenpasta, een soort miso maar dan iets zoeter van smaak. Als je het niet kunt vinden, kun je het ook vervangen door een snuf zout.”
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver ‘Simply Jamie’ cadeau bij Foodies
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Foodies boekenclub: “De Bridgerton Bijbel”
3x heerlijke barbecuerecepten van Jord Althuizen
Foodies boekenclub: “Groentefeest” van Sidney Schutte
Foodies boekenclub: “Makkelijk & Vers” van Brenda Kookt
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.