Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
de Chinese keuken van Emma de Thouars

Een kijkje in de Chinese keuken van Emma de Thouars

Advertentie

Nooit meer nummertje 74 van de afhaalchinees: met de recepten van Emma de Thouars kook je Chinees in eigen keuken. Yvonne liep een dag met Emma mee en volgde haar van het winkelen bij de Hong Kong Superstore tot het koken van haar lievelingsgerechten. Dit is hoe zo'n dag er achter de schermen aan toe gaat:

Vooraf aan de reportage

Ik kende Emma al een tijdje. Natuurlijk van haar fantastische Instagrampagina, maar ik had haar ook weleens gesproken tijdens een persevent toen ze nog schreef voor Favor Flav. Willem was haar ook al eerder tegengekomen in ‘het wereldje’. Het gebeurde weleens dat we ’s ochtends op kantoor kwamen en dat Willem en ik tegen elkaar zeiden: heb je gezien wat Emma gisteren heeft gemaakt? Dat zag er zó lekker uit! Je snapt dat onze nieuwsgierigheid was gewekt.

Toen we dus aan het brainstormen waren voor ons Aziënummer was de link met Emma snel gelegd. We wisten meteen: we willen iets met aubergine doen. Die groente komt veel terug in de Aziatische keuken en wat betreft het klaarmaken van aubergine valt er nog veel kennis te delen. Emma kan als geen ander dat zompige imago van de aubergine afstoffen.

Tijdens de reportage

Recepten met aubergine dus. Maar wat vindt Emma zelf eigenlijk het lekkerste om te koken? We vroegen haar om een selectie te maken van haar favoriete Chinese gerechten. Daaruit ontstond een mooie selectie van onder andere gebakken aubergine met sojasaus en vegetarische mapo tofu. Het idee is rond, tijd om naar Amsterdam te gaan! Eerste stop van de dag: de toko.

Het leek ons leuk om samen met Emma naar de toko te gaan om te zien waar ze haar favoriete ingrediënten haalt. Met een tas vol bosui, jasmijnrijst en silken tofu gaan we vervolgens naar haar huis om te gaan koken. Terwijl Emma de keuken induikt, zoekt de fotograaf een mooie lichte plek om zijn spullen op te zetten. Vanwege de lichtinval koos hij voor het plekje voor het raam in de woonkamer van Emma. Op de grond – dat zie je dus nooit op de foto!

de Chinese keuken van Emma de Thouars

Als Emma klaar is met het eerste gerecht, gaat het meteen op de foto. We zoeken eerst een mooie ondergrond uit. De fotograaf heeft een paar plankjes meegenomen, waaronder een mooie gele. Deze past goed in het moodboard van ons Aziënummer. Samen schuiven we met bordjes en stokjes tot we de mooiste positie hebben gevonden. Tussen het foto’s maken door, kijken Emma en ik af en toe mee op het scherm. Als iedereen tevreden is, gaan we door met gerecht twee. Enzovoort! Al met al zijn we zo’n drie uur bezig met vier gerechten.

de Chinese keuken van Emma de Thouars

Tussen het koken door krijg ik de kans om Emma ook nog te interviewen. Eenmaal terug op kantoor schrijf ik mijn verhaal en zoek ik de mooiste foto’s uit de bestanden van de fotograaf. Daarna gaat alles naar onze vormgever die er een mooi geheel van maakt op 10 pagina’s.

Na de reportage

Benieuwd wat het resultaat is van deze leuke dag? In het maartnummer van Foodies uit 2020 vind je de uitgebreide reportage met Emma en vind je haar authentieke Chinese recepten.

…Begin alvast met deze gebakken aubergine met sojasaus

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!