Gourmetten is heerlijk op z’n tijd. Gezellig met iedereen aan tafel en niemand hoeft tijdens het eten nog in de keuken te staan. Maar hoe houd je de gourmetavond elke keer weer lekker? Met deze gourmet bijgerechten bijvoorbeeld!
Naast al het vlees, vis en verschillende groentes die we op het gourmet boodschappenlijstje zetten, zijn er natuurlijk ook heerlijke gourmet bijgerechten te maken. Zo kun je tijdens het wachten op het eten dat op het gourmetstel ligt, ondertussen genieten van al het andere lekkers. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande recepten?
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Gourmet bijgerechten
Tip!
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Van salade tot strüdel: van deze gourmet bijgerechten blijf je snoepen:
Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille
Haricots verts zijn dunnere bonen dan de gewone groene sperziebonen en hebben een mildere smaak, maar vlezigere textuur. Ze zijn perfect om te verwerken in een salade of als bijgerecht.
Bladerdeeg-pompoenrol met geitenkaas
Snijd deze pompoenrol in kleine stukjes en zo creëer je een heerlijk bijgerecht tijdens het gourmetten!
Huzarensalade
Misschien wel de bekendste salade op de Hollandsche BBQ: De huzarensalade! Maar tijdens de gourmet is ‘ie minstens net zo lekker…
Plaattaart met peer en noten
Avondeten met taart? Dat kan! Deze hartige plaattaarten met alles erop en eraan zet je in een handomdraai in de oven.
Gemarineerde courgette salade
Met een simpele salade maak je elke maaltijd compleet. Deze makkelijke recepten voor een snelle salade zet elke thuis-chef zo op tafel. Hoe weinig ervaring of tijd je ook hebt: succes gegarandeerd.
Blini’s
Dit bijgerecht kun je gewoon in je pannetje bereiden. Voortaan zet je elke feestdag deze blini’s op tafel!
Bruschetta met tomaat en ‘nduja
Bijgerechten gourmet
Natuurlijk hebben we nog veel meer gourmet bijgerechten die je op tafel kunt zetten tijdens een heerlijk avondje tafelen. Bekijk ze snel of ontdek eerst onze gourmet tips.
Zoete-aardappel- en koolrabifriet met wasabimayo
Maak je frietjes eens anders. Koolrabi ziet er een beetje vreemd uit, maar de smaak is wel herkenbaar – een vleugje appel en een peperig radijsje. Een gezonde snack!
Geblakerde savooiekool met caesardressing
Savooiekool is een van de populairste zogeheten winterkoolsoorten. Hij heeft rimpelige bladeren en is vrij vast in vergelijking met voorjaarskolen, zoals splijtkool. Heerlijk om te serveren als bijgerecht!
Sperziebonen met citroen en parmezaan
Ben je klaar met de gekookte sperziebonen? Daar weet dit recept wel raad mee. Zo maak je ze spannender!
Geroosterde wortel met wortelloofpesto en geitenkaas
Hetzelfde geldt voor dit groente bijgerecht. Wortels worden in een keer in een stuk smaakvoller wanneer je ze combineert met pesto en geitenkaas. Bonuspunten voor het feit dat je hierdoor het loof niet hoeft weg te gooien.
Salade met witlof, roodlof, Gorgonzola en sinaasappeldressing
Zet eens een frisse salade op tafel als tegenhanger tegen al het gourmetgeweld. De gerechten op de plaat zijn vaak al vullend genoeg.
Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes
Deze mooie groente van eigen bodem is een echte alleskunner. Wanneer de ‘r’ in de maand zit, verwerken wij bloemkool het liefst in romige ovenschotels en laat dat nou net het moment zijn wanneer bij ons de gourmetplaat aangaat!
Venkel met burrata, tuinbonen & granaatappel
Deze verfrissende salade verrast iedereen aan tafel. Je blijft er van opscheppen!
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille
Haricots verts zijn dunnere bonen dan de gewone groene sperziebonen en hebben een mildere smaak, maar vlezigere textuur. Ze zijn perfect om te maken in een salade of als bijgerecht.
Ingrediënten
- 100 g walnoten
- zout en peper
- 500 g haricots verts (afgehaald)
- 1 el dijonmosterd
- 2 el grove mosterd
- 3 el wittewijnazijn
- 100 ml extra vierge olijfolie
- 50 g dille (grof gesneden + extra)
Benodigdheden
- bakpapier
Bereiding
Verwarm de over voor (elektrisch 160°C / hetelucht 140°C). Verdeel de walnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze zo’n 20 à 25 minuten in de oven, tot de noten door en door geroosterd zijn. Let op dat ze niet verbranden. Neem uit de oven en laat afkoelen. Hak de walnoten grof en zet opzij.
Zet een pan met water en een eetlepel zout op. Blancheer de haricots verts zodra het water kookt in zo’n 3 minuten, of tot ze een lekkere beet hebben. Giet af en laat goed uitlekken. Of gril de bonen als je dat lekkerder vindt in een grillpan of in een loeihete oven.
Meng voor de dressing in een kom de dijonmosterd met de grove mosterd. Voeg de wittewijnazijn en flink wat zwarte peper toe. Wacht nog even met het toevoegen van zout; de ene mosterd is namelijk een stuk zouter dan de andere. Schenk er al roerend en in een dunne straal de extra vierge olijfolie bij en roer tot een gebonden dressing. Proef en voeg eventueel zout toe.
Maak de geblancheerde haricots verts aan met de dressing en voeg de dille en de walnoten toe. Verdeel over een platte schaal en serveer warm of op kamertemperatuur.
Onze tips
Gourmet boodschappenlijstje: dit mag niet ontbreken bij gourmetten
Gourmetlucht uit huis verdrijven: de gouden tips
Gourmetten: zo doe je dat lekker (en) lokaal
6 heerlijke en originele gourmet recepten van Danny Jansen
Keukenhack: zo kan je het beste jouw vieze gourmetstel schoonmaken
Griekse gerechten: 12x inspiratie voor thuis op tafel
Deze curry recepten wil je vanavond nog maken
6x romantische gerechten voor twee personen
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.