Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille

Gourmet bijgerechten: deze recepten zijn altijd een succes

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Gourmetten is heerlijk op z’n tijd. Gezellig met iedereen aan tafel en niemand hoeft tijdens het eten nog in de keuken te staan. Maar hoe houd je de gourmetavond elke keer weer lekker? Met deze gourmet bijgerechten bijvoorbeeld!

Naast al het vlees, vis en verschillende groentes die we op het gourmet boodschappenlijstje zetten, zijn er natuurlijk ook heerlijke gourmet bijgerechten te maken. Zo kun je tijdens het wachten op het eten dat op het gourmetstel ligt, ondertussen genieten van al het andere lekkers. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande recepten?

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gourmet bijgerechten

Tip!

Van salade tot strüdel: van deze gourmet bijgerechten blijf je snoepen:

Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille

Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille

Haricots verts zijn dunnere bonen dan de gewone groene sperziebonen en hebben een mildere smaak, maar vlezigere textuur. Ze zijn perfect om te verwerken in een salade of als bijgerecht.

Naar het recept
pompoenrol

Bladerdeeg-pompoenrol met geitenkaas

Snijd deze pompoenrol in kleine stukjes en zo creëer je een heerlijk bijgerecht tijdens het gourmetten!

Naar het recept
Huzarensalade

Huzarensalade

Misschien wel de bekendste salade op de Hollandsche BBQ: De huzarensalade!  Maar tijdens de gourmet is ‘ie minstens net zo lekker…

Naar het recept
Plaattaart met peer en noten

Plaattaart met peer en noten

Avondeten met taart? Dat kan! Deze hartige plaattaarten met alles erop en eraan zet je in een handomdraai in de oven.

Naar het recept
Bijgerechten: gemarineerde courgette

Gemarineerde courgette salade

Met een simpele salade maak je elke maaltijd compleet. Deze makkelijke recepten voor een snelle salade zet elke thuis-chef zo op tafel. Hoe weinig ervaring of tijd je ook hebt: succes gegarandeerd.

Naar het recept
gourmetten

Blini’s

Dit bijgerecht kun je gewoon in je pannetje bereiden. Voortaan zet je elke feestdag deze blini’s op tafel!

Naar het recept
Bruschetta met tomaat en ‘nduja

Bruschetta met tomaat en ‘nduja

Wist je dat ‘nduja een pittige Italiaanse worst is? In dit artikel lees je alles over deze delicatesse. De verse worst smaakt erg goed op bruschetta, dat bewijst dit recept wel.

Naar het recept

Bijgerechten gourmet

Natuurlijk hebben we nog veel meer gourmet bijgerechten die je op tafel kunt zetten tijdens een heerlijk avondje tafelen. Bekijk ze snel of ontdek eerst onze gourmet tips.

Zoete-aardappel- en koolrabifriet met wasabimayo

Zoete-aardappel- en koolrabifriet met wasabimayo

Maak je frietjes eens anders. Koolrabi ziet er een beetje vreemd uit, maar de smaak is wel herkenbaar – een vleugje appel en een peperig radijsje. Een gezonde snack!

Naar het recept
Geblakerde savooiekool met caesardressing

Geblakerde savooiekool met caesardressing

Savooiekool is een van de populairste zogeheten winterkoolsoorten. Hij heeft rimpelige bladeren en is vrij vast in vergelijking met voorjaarskolen, zoals splijtkool. Heerlijk om te serveren als bijgerecht!

Naar het recept
Sperziebonen met citroen en parmezaan

Sperziebonen met citroen en parmezaan

Ben je klaar met de gekookte sperziebonen? Daar weet dit recept wel raad mee. Zo maak je ze spannender!

Naar het recept
Geroosterde wortel met wortelloofpesto en geitenkaas

Geroosterde wortel met wortelloofpesto en geitenkaas

Hetzelfde geldt voor dit groente bijgerecht. Wortels worden in een keer in een stuk smaakvoller wanneer je ze combineert met pesto en geitenkaas. Bonuspunten voor het feit dat je hierdoor het loof niet hoeft weg te gooien.

Naar het recept
‘Bittere’ salade met witlof, roodlof, Gorgonzola en sinaasappeldressing

Salade met witlof, roodlof, Gorgonzola en sinaasappeldressing

Zet eens een frisse salade op tafel als tegenhanger tegen al het gourmetgeweld. De gerechten op de plaat zijn vaak al vullend genoeg.

Naar het recept
Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes

Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes

Deze mooie groente van eigen bodem is een echte alleskunner. Wanneer de ‘r’ in de maand zit, verwerken wij bloemkool het liefst in romige ovenschotels en laat dat nou net het moment zijn wanneer bij ons de gourmetplaat aangaat!

Naar het recept
venkel burrata, tuinbonen & granaatappel

Venkel met burrata, tuinbonen & granaatappel

Deze verfrissende salade verrast iedereen aan tafel. Je blijft er van opscheppen!

Naar het recept

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

FAVORIET VAN JULIE
Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille

Haricot verts met grove mosterd, walnoten en dille

Haricots verts zijn dunnere bonen dan de gewone groene sperziebonen en hebben een mildere smaak, maar vlezigere textuur. Ze zijn perfect om te maken in een salade of als bijgerecht.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 100 g walnoten
  • zout en peper
  • 500 g haricots verts (afgehaald)
  • 1 el dijonmosterd
  • 2 el grove mosterd
  • 3 el wittewijnazijn
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 50 g dille (grof gesneden + extra)

Benodigdheden

  • bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de over voor (elektrisch 160°C / hetelucht 140°C). Verdeel de walnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze zo’n 20 à 25 minuten in de oven, tot de noten door en door geroosterd zijn. Let op dat ze niet verbranden. Neem uit de oven en laat afkoelen. Hak de walnoten grof en zet opzij.

  2. Zet een pan met water en een eetlepel zout op. Blancheer de haricots verts zodra het water kookt in zo’n 3 minuten, of tot ze een lekkere beet hebben. Giet af en laat goed uitlekken. Of gril de bonen als je dat lekkerder vindt in een grillpan of in een loeihete oven.

  3. Meng voor de dressing in een kom de dijonmosterd met de grove mosterd. Voeg de wittewijnazijn en flink wat zwarte peper toe. Wacht nog even met het toevoegen van zout; de ene mosterd is namelijk een stuk zouter dan de andere. Schenk er al roerend en in een dunne straal de extra vierge olijfolie bij en roer tot een gebonden dressing. Proef en voeg eventueel zout toe.

  4. Maak de geblancheerde haricots verts aan met de dressing en voeg de dille en de walnoten toe. Verdeel over een platte schaal en serveer warm of op kamertemperatuur.

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!