Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie

Italiaanse hapjes: 15x op de borrelplank

In Nederland zijn we gek op borrelen én de Italiaanse keuken. Wie die twee met elkaar combineert, krijgt het beste van twee werelden. Daarom delen wij onze favoriete Italiaanse hapjes voor op de borrelplank!

Is het al tijd voor een aperitivo? Net als in Nederland zijn de Italianen gek op borrelen. Dat begrijpen wij best met al die heerlijke hapjes… Zelf leggen we er dan ook het liefste de hele borrelplank mee vol. Om zoals ze in Italië doen aan het einde van de middag van te snacken of samen als avondeten te serveren, als een soort Italiaanse tapas of shared dining principe.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Italiaanse hapjes

Tip!

Bij de late middagborrel, als voorgerecht of als snack op de lange avonden vol goede gesprekken en dito wijn. Met deze Italiaanse hapjes zit je altijd goed:

Gefrituurde polpette

Gefrituurde polpette

Al eet je de Italiaanse gehaktballetjes, polpette, traditioneel in tomatensaus. Deze gefrituurde balletjes met ricotta en kalfsgehakt zijn stiekem nóg lekkerder.

Naar het recept
Warme citroenolijven

Warme citroenolijven

Olijven zijn de ster van elke borrelplank. Kunnen ze volgens jou wel een upgrade gebruiken? Geef ze dan eenvoudig extra smaak door ze te verwarmen met specerijen en citroensap.

Naar het recept
Spiesjes met gemarineerde courgette en mozzarella

Spiesjes met gemarineerde courgette en mozzarella

Vaak zijn de makkelijkste hapjes het meest populair. Wat denk jij van deze Italiaanse ingrediënten op een stokje? Weinig die dit kunnen laten liggen!

Naar het recept
Focaccia met tomaatjes en olijven

Focaccia met tomaatjes en olijven

Zelf focaccia maken is veel makkelijker dan je misschien wel denkt. Het leuke is dat zodra je de basis onder de knie hebt je volop kan experimenteren met smaakmakers naar keuze. Wat denk jij bijvoorbeeld van tomaatjes en olijven?

Naar het recept
Mini-pizza met geroosterde paprika, verse worst en waterkers

Mini-pizza met geroosterde paprika, verse worst en waterkers

Je kunt natuurlijk een grote pizza in stukken snijden maar nog leuker zijn deze mini pizza’s. Ideaal om uit te delen of stiekem allemaal zelf op te peuzelen…

Naar het recept
Kalfscarpaccio met zeezoutgrissini

Kalfscarpaccio met zeezoutgrissini

Deze klassieke kalfscarpaccio maak je met Fleur de Sel. Dit zout wordt vaak gebruikt aan het einde van het koken om de smaak van gerechten te versterken, op tafel om wat knapperigheid toe te voegen of gewoon om de smaak op te halen.

Naar het recept
Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata

Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata

Het hart van de artisjok is vrij compact en is lekker mals, licht nootachtig van smaak en heeft een delicate textuur. Dit Italiaanse hapje zal de show stelen!

Naar het recept
Bruschetta met parmezaancrème en gebakken olijven

Bruschetta met parmezaancrème en gebakken olijven

Met kaas zit je wat ons betreft altijd goed, zeker in combinatie met gebakken olijven. Voor deze bruschetta maken we een crème van Parmezaanse kaas. Schenk de wijn maar alvast in, je hebt namelijk maar zo’n 25 minuten nodig voor dit recept.

Naar het recept
Bruschetta met tomaat en ‘nduja

Bruschetta met tomaat en ‘nduja

Wist je dat ‘nduja een pittige Italiaanse worst is? In dit artikel lees je alles over deze delicatesse. De verse worst smaakt erg goed op bruschetta, dat bewijst dit recept wel.

Naar het recept
Geblakerde snijbonen met bagna cauda

Geblakerde snijbonen met bagna cauda

Bagna cauda betekent letterlijk ‘warm bad’. De dip wordt in Italië tradtitioneel gegeten met brood en groenten, zoals deze heerlijke snijbonen.

Naar het recept
courgettebloemen met honing en azijn

Courgettebloemen met honing en azijn

Op het moment dat je courgettebloemen op de markt ziet liggen, mag je eigenlijk niet de kans voorbij laten gaan om ze in je mandje te stoppen. Deze beauty’s zien er niet alleen waanzinnig uit maar zijn ook een ware traktatie.

Naar het recept
vega snacks Gefrituurde risottoballetjes

Gefrituurde risottoballetjes

Restje risotto over? Oud brood dat is blijven liggen? Stukjes kaas waar geen plak van te snijden is? Foodieskok Willem heeft er een oplossing voor. Dit Siciliaanse equivalent van de bitterbal is al net zo onweerstaanbaar.

Naar het recept
Dragontomaatjes

Geroosterde dragontomaatjes met burrata

Het roosteren van de tomaatjes geeft niet alleen extra smaak, het maakt ze ook nog eens gezonder. Dat maakt dit Italiaanse hapje nog aantrekkelijker…

Naar het recept
Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise

Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise

Wie is er niet dol op olijven? Om zo uit het vuistje te eten of om te verwerken in de lekkerste gerechten. Een van onze favoriete tapas hapjes zijn gefrituurde olijven. Heb je dat nog nooit gegeten? Probeer het eens!

Naar het recept
mozzarellasticks vega snacks

Mozzarellasticks met pittige dipsaus

Gesmolten mozzarella in een knapperig jasje van panko. Op en top Italiaans is het misschien niet maar het water loopt ons al in de mond….

Naar het recept
Vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie

Vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie

De hartige Gorgonzola en parmaham passen perfect bij de zoete vijgen. De chiliolie geeft het geheel een heerlijk pittig randje.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

12 verse vijgen
150 g Gorgonzola dolce
6 plakjes parmaham
4 tl vloeibare honing
4 tl crispy chiliolie
1 takje tijm (de blaadjes geplukt)
1 el pijnboompitten (geroosterd)
4 satéprikkers

Bereiding

  1. Snijd de vijgen vanaf het steeltje kruislings in tot op 1 cm van de onderkant. Verdeel de Gorgonzola in 12 gelijke stukjes en vul de vijgen ermee. Halveer elk plakje parmaham over de lengte. Wikkel telkens 1 reep ham om een vijg zodat de 4 kwarten een beetje tegen elkaar gedrukt worden. Rijg telkens 2 vijgen aan een spiesje en zorg daarbij dat de ham goed vastgeprikt wordt

  2. Gril de spiesjes op de barbecue of onder de grill in de oven tot de kaas begint te smelten en de ham knapperig wordt. Leg de spiesjes op een schaal en bedruip de vijgen met de honing en de chiliolie. Strooi er de tijmblaadjes en de pijnboompitten overheen.

Receptuur en foto’s: Willem van Santen

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!