In Nederland zijn we gek op borrelen én de Italiaanse keuken. Wie die twee met elkaar combineert, krijgt het beste van twee werelden. Daarom delen wij onze favoriete Italiaanse hapjes voor op de borrelplank!
Is het al tijd voor een aperitivo? Net als in Nederland zijn de Italianen gek op borrelen. Dat begrijpen wij best met al die heerlijke hapjes… Zelf leggen we er dan ook het liefste de hele borrelplank mee vol. Om zoals ze in Italië doen aan het einde van de middag van te snacken of samen als avondeten te serveren, als een soort Italiaanse tapas of shared dining principe.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Italiaanse hapjes
Tip!
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Bij de late middagborrel, als voorgerecht of als snack op de lange avonden vol goede gesprekken en dito wijn. Met deze Italiaanse hapjes zit je altijd goed:
Gefrituurde polpette
Warme citroenolijven
Spiesjes met gemarineerde courgette en mozzarella
Vaak zijn de makkelijkste hapjes het meest populair. Wat denk jij van deze Italiaanse ingrediënten op een stokje? Weinig die dit kunnen laten liggen!
Focaccia met tomaatjes en olijven
Zelf focaccia maken is veel makkelijker dan je misschien wel denkt. Het leuke is dat zodra je de basis onder de knie hebt je volop kan experimenteren met smaakmakers naar keuze. Wat denk jij bijvoorbeeld van tomaatjes en olijven?
Mini-pizza met geroosterde paprika, verse worst en waterkers
Je kunt natuurlijk een grote pizza in stukken snijden maar nog leuker zijn deze mini pizza’s. Ideaal om uit te delen of stiekem allemaal zelf op te peuzelen…
Kalfscarpaccio met zeezoutgrissini
Deze klassieke kalfscarpaccio maak je met Fleur de Sel. Dit zout wordt vaak gebruikt aan het einde van het koken om de smaak van gerechten te versterken, op tafel om wat knapperigheid toe te voegen of gewoon om de smaak op te halen.
Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata
Het hart van de artisjok is vrij compact en is lekker mals, licht nootachtig van smaak en heeft een delicate textuur. Dit Italiaanse hapje zal de show stelen!
Bruschetta met parmezaancrème en gebakken olijven
Met kaas zit je wat ons betreft altijd goed, zeker in combinatie met gebakken olijven. Voor deze bruschetta maken we een crème van Parmezaanse kaas. Schenk de wijn maar alvast in, je hebt namelijk maar zo’n 25 minuten nodig voor dit recept.
Bruschetta met tomaat en ‘nduja
Geblakerde snijbonen met bagna cauda
Bagna cauda betekent letterlijk ‘warm bad’. De dip wordt in Italië tradtitioneel gegeten met brood en groenten, zoals deze heerlijke snijbonen.
Courgettebloemen met honing en azijn
Op het moment dat je courgettebloemen op de markt ziet liggen, mag je eigenlijk niet de kans voorbij laten gaan om ze in je mandje te stoppen. Deze beauty’s zien er niet alleen waanzinnig uit maar zijn ook een ware traktatie.
Gefrituurde risottoballetjes
Restje risotto over? Oud brood dat is blijven liggen? Stukjes kaas waar geen plak van te snijden is? Foodieskok Willem heeft er een oplossing voor. Dit Siciliaanse equivalent van de bitterbal is al net zo onweerstaanbaar.
Geroosterde dragontomaatjes met burrata
Het roosteren van de tomaatjes geeft niet alleen extra smaak, het maakt ze ook nog eens gezonder. Dat maakt dit Italiaanse hapje nog aantrekkelijker…
Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise
Wie is er niet dol op olijven? Om zo uit het vuistje te eten of om te verwerken in de lekkerste gerechten. Een van onze favoriete tapas hapjes zijn gefrituurde olijven. Heb je dat nog nooit gegeten? Probeer het eens!
Mozzarellasticks met pittige dipsaus
Gesmolten mozzarella in een knapperig jasje van panko. Op en top Italiaans is het misschien niet maar het water loopt ons al in de mond….
Vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie
De hartige Gorgonzola en parmaham passen perfect bij de zoete vijgen. De chiliolie geeft het geheel een heerlijk pittig randje.
Ingrediënten
Bereiding
Snijd de vijgen vanaf het steeltje kruislings in tot op 1 cm van de onderkant. Verdeel de Gorgonzola in 12 gelijke stukjes en vul de vijgen ermee. Halveer elk plakje parmaham over de lengte. Wikkel telkens 1 reep ham om een vijg zodat de 4 kwarten een beetje tegen elkaar gedrukt worden. Rijg telkens 2 vijgen aan een spiesje en zorg daarbij dat de ham goed vastgeprikt wordt
Gril de spiesjes op de barbecue of onder de grill in de oven tot de kaas begint te smelten en de ham knapperig wordt. Leg de spiesjes op een schaal en bedruip de vijgen met de honing en de chiliolie. Strooi er de tijmblaadjes en de pijnboompitten overheen.
Receptuur en foto’s: Willem van Santen
Onze tips
De beste recepten voor borrelbrood
Borrelen met Grana Padano
Italiaans borrelen: 3x recepten voor borrelhapjes
5x bladerdeeghapjes voor bij de borrel
Bij de borrel: de beste dips en smeersels
Griekse gerechten: 12x inspiratie voor thuis op tafel
Deze curry recepten wil je vanavond nog maken
6x romantische gerechten voor twee personen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.