Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Dit zijn de lekkerste wereldse stoofgerechten

Dit zijn de lekkerste wereldse stoofgerechten

In samenwerking met Tefal

Advertentie

Maak je klaar voor de stoofmaand van je dromen. Tefal zette #stovember op de kaart en met deze wereldse gerechten huppel jij lichtvoetig deze donkere maand door!

Wereldse stoofgerechten

Vier jaar geleden riep Tefal #stovember in het leven. Sindsdien maken we er jaarlijks in november één groot feest van. Zo staan de onderstaande heerlijke gerechten in ons november-nummer en delen we online de beste tips & tricks. Want wist je dat Tefal niet alleen prachtige koekenpannen en strijkijzers heeft? Maar ook handige Tefal braadpannen en slowcookers, speciaal gemaakt om de lekkerste stoofrecepten op tafel te toveren. Deze stoofgerechten met een wereldse twist bijvoorbeeld. Wat denk je van een Spaanse bonenstoof of Braziliaanse visstoof? Wij delen de recepten en vertellen je graag wat meer over de achtergrond van deze wereldse stoofgerechten.

Elke week de lekkerste recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Nihari

Het eerste wereldse stoofgerecht is een Pakistaanse runderstoof. Nihari is hét traditionele gerecht van Pakistan en is in heel Pakistan en India waanzinnig populair. De stoof wordt traditioneel ’s nachts gegaard en opgewarmd bij het ontbijt gegeten. Maar jij kunt ‘m natuurlijk ook als avondeten serveren. Dien het gerecht dan op met knapperige naan en frisse smaakmakers zoals gember en citroen. Deze ingrediënten staan bekend om hun gezondheidsvoordelen. Niet gek dus dat in Pakistan de kruidige stoof wordt gegeten wanneer iemand zich niet zo goed voelt. Nihari is een bekend huismiddeltje voor koorts en verkoudheid.

> naar het recept: nihari (Pakistaanse runderstoof)

Nihari stovember

Fabada asturiana

Het tweede wereldse stoofgerecht is van Spaanse oorsprong. Je maakt ‘m met grote witte bonen, spek, worst en uien. Supersimpel én superlekker. Fabada asturiana is een typisch streekgerecht uit het noorden van Spanje. Door de vullende en voedzame ingrediënten wordt het gerecht vooral in de winter gegeten. De Spaanse stoof is heerlijk verwarmend en wordt traditioneel tijdens de lunch geserveerd. Trakteer jezelf dan gelijk op een glas bier of cider en ontdek het gerecht geheel in Spaanse stijl. Olé!

> naar het recept: fabada asturiana (Spaanse bonenstoof met spek)

Fabada stovember

Moqueca

Het derde stoofgerecht is fris van smaak en wordt met met vis, garnalen, kokosmelk en koriander gemaakt. Traditioneel gaat er palmolie in dit gerecht. Dit geeft het Braziliaanse stoofgerecht zijn kenmerkende smaak en kleur. Het gebruik van palmolie is tegenwoordig echter wat controversieel en daarom maken wij de stoof met tomatenpuree en kokosmelk. Deze ingrediënten zorgen voor een soortgelijke smaak en kleur en zijn minstens net zo lekker. In Brazilië is deze versie van het gerecht dan ook erg gebruikelijk. Het gerecht wordt traditioneel in een speciale aardewerken pot gemaakt maar in een goede stoofpan lukt het ook perfect.

> naar het recept: moqueca (Braziliaanse visstoof)

stovember

Jjigae

Het laatste wereldse stoofgerecht is jjigae. Dit is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Denk bijvoorbeeld aan een variant met buikspek of schaaldieren. Maar ook vegetarische versies zijn waanzinnig populair. Wij gaan graag met die trend mee en maken de stoof met kimchi en tofu. De smaakmaker van het gerecht is de peperpasta gochujang. Kimchi en gochujang zijn typisch Koreaans en geven de stoof een kenmerkende smaak. Naast erg lekker is het Koreaanse stoofgerecht ook nog eens hartstikke gezond. De stoof zit namelijk vol gefermenteerde ingrediënten wat goed is voor je darmflora.

> naar het recept: jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu)

Jjigae stovember

Zelf aan de slag?

Ga jij thuis een van deze heerlijke wereldse stoofgerechten maken? Tag ons op Instagram en gebruik #stovember & #iamfoodies en schrijf je in voor onze winactie. Want voor #stovember pakken we groots uit en geven we elke week in november een stoofpan van Tefal Trattoria weg! Lees hier alles over de winactie. In november kiezen we elke dinsdag een winnaar die deze prachtige pan thuis gestuurd krijgt.

Lees ook: Win elke week een Tefal Trattoria stoofpan voor #stovember

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!