Advertentie
Wereldse stoofgerechten
Vier jaar geleden riep Tefal #stovember in het leven. Sindsdien maken we er jaarlijks in november één groot feest van. Zo staan de onderstaande heerlijke gerechten in ons november-nummer en delen we online de beste tips & tricks. Want wist je dat Tefal niet alleen prachtige koekenpannen en strijkijzers heeft? Maar ook handige Tefal braadpannen en slowcookers, speciaal gemaakt om de lekkerste stoofrecepten op tafel te toveren. Deze stoofgerechten met een wereldse twist bijvoorbeeld. Wat denk je van een Spaanse bonenstoof of Braziliaanse visstoof? Wij delen de recepten en vertellen je graag wat meer over de achtergrond van deze wereldse stoofgerechten.
Elke week de lekkerste recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Nihari
Het eerste wereldse stoofgerecht is een Pakistaanse runderstoof. Nihari is hét traditionele gerecht van Pakistan en is in heel Pakistan en India waanzinnig populair. De stoof wordt traditioneel ’s nachts gegaard en opgewarmd bij het ontbijt gegeten. Maar jij kunt ‘m natuurlijk ook als avondeten serveren. Dien het gerecht dan op met knapperige naan en frisse smaakmakers zoals gember en citroen. Deze ingrediënten staan bekend om hun gezondheidsvoordelen. Niet gek dus dat in Pakistan de kruidige stoof wordt gegeten wanneer iemand zich niet zo goed voelt. Nihari is een bekend huismiddeltje voor koorts en verkoudheid.
> naar het recept: nihari (Pakistaanse runderstoof)
Fabada asturiana
Het tweede wereldse stoofgerecht is van Spaanse oorsprong. Je maakt ‘m met grote witte bonen, spek, worst en uien. Supersimpel én superlekker. Fabada asturiana is een typisch streekgerecht uit het noorden van Spanje. Door de vullende en voedzame ingrediënten wordt het gerecht vooral in de winter gegeten. De Spaanse stoof is heerlijk verwarmend en wordt traditioneel tijdens de lunch geserveerd. Trakteer jezelf dan gelijk op een glas bier of cider en ontdek het gerecht geheel in Spaanse stijl. Olé!
> naar het recept: fabada asturiana (Spaanse bonenstoof met spek)
Moqueca
Het derde stoofgerecht is fris van smaak en wordt met met vis, garnalen, kokosmelk en koriander gemaakt. Traditioneel gaat er palmolie in dit gerecht. Dit geeft het Braziliaanse stoofgerecht zijn kenmerkende smaak en kleur. Het gebruik van palmolie is tegenwoordig echter wat controversieel en daarom maken wij de stoof met tomatenpuree en kokosmelk. Deze ingrediënten zorgen voor een soortgelijke smaak en kleur en zijn minstens net zo lekker. In Brazilië is deze versie van het gerecht dan ook erg gebruikelijk. Het gerecht wordt traditioneel in een speciale aardewerken pot gemaakt maar in een goede stoofpan lukt het ook perfect.
> naar het recept: moqueca (Braziliaanse visstoof)
Jjigae
Het laatste wereldse stoofgerecht is jjigae. Dit is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Denk bijvoorbeeld aan een variant met buikspek of schaaldieren. Maar ook vegetarische versies zijn waanzinnig populair. Wij gaan graag met die trend mee en maken de stoof met kimchi en tofu. De smaakmaker van het gerecht is de peperpasta gochujang. Kimchi en gochujang zijn typisch Koreaans en geven de stoof een kenmerkende smaak. Naast erg lekker is het Koreaanse stoofgerecht ook nog eens hartstikke gezond. De stoof zit namelijk vol gefermenteerde ingrediënten wat goed is voor je darmflora.
> naar het recept: jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu)
Zelf aan de slag?
Ga jij thuis een van deze heerlijke wereldse stoofgerechten maken? Tag ons op Instagram en gebruik #stovember & #iamfoodies en schrijf je in voor onze winactie. Want voor #stovember pakken we groots uit en geven we elke week in november een stoofpan van Tefal Trattoria weg! Lees hier alles over de winactie. In november kiezen we elke dinsdag een winnaar die deze prachtige pan thuis gestuurd krijgt.
Lees ook: Win elke week een Tefal Trattoria stoofpan voor #stovember
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.