Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
wat is koriander

Wat is koriander en wat kun je ermee?

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Koriander is een plant uit de schermbloemenfamilie. Dat is een belangrijke familie in de keuken met leden als anijs, karwij, venkel, peterselie, pastinaak en wortel. De plant bevindt zich dus in goed gezelschap. Zo goed als de hele korianderplant is eetbaar, maar met name de blaadjes en de zaadjes worden gebruikt in de keuken. Botanisch gesproken is korianderzaad (ook bekend als ketoembar) trouwens geen zaad maar een vrucht. Hier richten we ons echter op de blaadjes; dus koriander als kruid.

Wat is koriander?

Coriandrum sativum is een frisgroen keukenkruid. De stengels en blaadjes lijken sterk op de kruiden peterselie, selderij of lavas (maggi-kruid). Mocht je twijfelen, wrijf dan een blaadje fijn tussen duim en wijsvinger. De geur verraadt meteen welk kruid het is. Het kruid is in vele keukens thuis: Mexicaans, Noord-Afrikaans, Arabisch, Aziatisch, overal wordt koriander gebruikt. In de Europese keuken maakt het kruid de laatste decennia een revival mee.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt koriander?

Nu we de vraag ‘wat is koriander’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Over smaak valt niet te twisten naar men zegt. Het blijkt echter een speciaal geval. Veel mensen zijn er dol op, maar zo’n één op de tien mensen vindt koriander echt niet lekker omdat het naar zeep zou smaken. Volgens sommigen is dat erfelijk en heeft het iets te maken met bepaalde eiwitreceptoren in de smaakpapillen. Anderen beweren dat het kwestie van wennen is. Hoe dan ook, de frisse smaak die koriander aan eindeloos veel gerechten leent wordt door het overgrote deel van de wereldbevolking hoog gewaardeerd.

Hoe vervang je het?

Stel nou dat je het écht hebt geprobeerd, maar dat het maar naar zeep blijft smaken. In dat geval kan je altijd kiezen voor peterselie, of eventueel selderij. Uiteraard is de smaak anders van die kruiden wezenlijk anders, maar een hap zeep is ook niks. Korianderzaad is in ieder geval geen vervanger voor de blaadjes. Het is een fantastisch specerij om mee te koken of bakken (het is een belangrijk onderdeel van speculaaskruiden), maar het mist in alle opzichten juist dat frisse dat korianderblaadjes zo bijzonder maakt.

Waar koop je koriander?

Het liefst koop je het niet, maar haal je gewoon wat verse takjes uit je kruidentuintje. Mocht dat om een of andere reden niet lukken, dan ga je gewoon naar de markt, de groenteboer of de supermarkt. De laatste jaren is koriander steeds gangbaarder geworden in onze keuken, waardoor het eigenlijk overal te krijgen is. Let erop dat de blaadjes mooi frisgroen zijn (gelig is niet goed) en de takjes niet te droog. Hoe verser hoe beter. En nogmaals: twijfel je of het koriander is, wrijf een blaadje fijn en je weet het.

Wat kan je er allemaal mee?

Het ‘unique selling point’ van koriander is de frisheid, dus wordt het kruid vaak gebruikt als tegenhanger van een pittige of vettige smaak in een gerecht. Een beetje zoals citroen – sterker nog: koriander en citroen gaan heel goed samen. Denk aan wat frisse koriander als tegenhanger van de vette avocado in je guacamole. Of wat van dit kruid in je Vietnamese pho bo om de pittigheid wat te dempen. Experimenteer bijvoorbeeld eens met korianderpesto, lekker bij een gepofte aardappel of door de couscous. En tot slot: wat zou falafel zijn zonder koriander? Ga zelf aan de slag met één van deze heerlijke recepten:

Kikkererwtencurry met geroosterde tomaat, kokos & koriander

Kikkererwtencurry met geroosterde tomaat, kokos & koriander

Er is een grote Indiase populatie op het Arabisch Schiereiland en we hebben steeds meer interesse in Indiase vegetarische gerechten gekregen. Deze lichte, geurige curry is heel eenvoudig en bevat in de basis maar één ingrediënt. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst voor de specerijenmix: je kunt ze allemaal in de supermarkt vinden en de specerijenmix zelf is zo klaar. Voor een curry is deze vrij ongecompliceerd. Serveer met naan, langkorrelige rijst met citroen en geroosterde amandelen of, geheel tegen de traditie in, met couscous.

Naar het recept
Gehaktballenstoof

Gehaktballenstoof met korianderchutney

De gehaktbal is een echte allemansvriend. Deze licht pittige versie met harissa en korianderchutney is net wat anders dan de bal in jus van jouw moeder maar net zo comforting.

Naar het recept
Kurkumarijst met garnalen en asperges in koriandersaus

Kurkumarijst met garnalen en asperges in koriandersaus

Naar het recept
Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!