
Parmezaan, mozzarella en brie worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over mascarpone. Want wat is mascarpone en wat maak je ermee?
Wat is mascarpone?
Hou je van tiramisu? Dan heb je dit heerlijke ingrediënt al regelmatig gegeten, misschien zonder dat je het door had. Want wat is mascarpone precies? Het is een Italiaanse roomkaas die voor het eerst gemaakt werd in de regio Lombardije. Deze kaas wordt gemaakt van room. Door de toevoeging van wijnsteenzuur wordt het een dikke, romige en goed smeerbare kaas.
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Bij vrijwel iedere supermarkt kun je deze Italiaanse kaas kopen. Je vindt het product in de koeling, bij de andere kazen. Je hebt vaak verpakkingen van 250 gram als van 500 gram. Bij diverse delicatessenwinkels kun je vaak de authentieke Italiaanse mascarpone halen, probeer dit zeker eens uit.
Tegenwoordig vind je vaak ook diverse dips met mascarpone in de supermarkt, vaak bij de borrelhapjes en dips in het koelvak.
Hoe smaakt het?
Nu we je vraag ‘wat is mascarpone?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze roomkaas is heel zacht en delicaat, en heeft daardoor geen hele uitgesproken of aanwezige smaak. Dit zorgt ervoor dat het product erg veelzijdig te gebruiken is in diverse gerechten, zowel zoet als hartig.
Hoe kan je mascarpone vervangen?
Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de mascarpone in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone roomkaas of ricotta, al zal het resultaat dan iets natuurlijk afwijken van het origineel.
Hoe moet je mascarpone bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Mascarpone bewaar je altijd in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Let op; na opening is de kaas maar beperkt houdbaar.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met mascarpone? De roomkaas is geschikt voor zowel zoete als hartige bereidingen. Doe bijvoorbeeld eens een paar eetlepels door je pasta of risotto, smeer het op je tartelette, gebruik het als vulling voor je taart of maak er een lekkere tiramisu mee.
Ben je ook zo benieuwd geworden naar de smaak van deze kaas? Probeer dan deze heerlijke recepten met mascarpone. Vooral van het vierde recept krijgen wij op de redactie nooit genoeg…
Mascarpone recepten:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Duik snel de keuken in met een van onze recepten met mascarpone of ga aan de slag met een van onze toetjes met mascarpone. Hieronder een vind je een aantal recepten uit deze lijstjes:

Pastarolletjes met spinazie, mascarpone en pulled pork
Dat mascarpone goed tot zijn recht komt in hartige gerechten bewijst dit recept wel! De pastarolletjes staan zo op tafel. Dankzij de kaas is het gerecht lekker romig. Gecombineerd met de spinazie en pulled pork heb je een onweerstaanbare maaltijd!

Risotto met coquilles en garnalen
Nog zo’n lekker hartig recept. Risotto is natuurlijk het allerlekkerst als deze romig is. En dat lukt gemakkelijk met dit recept met coquilles!

Mascarpone bramentartelette
Mascarpone leent zich ook heel goed voor zoete gerechten. Zoals bijvoorbeeld in dit recept voor een bramentartelette. Deze is natuurlijk het lekkerste met verse bramen!

Bramencruffins
Heb je al weleens van cruffins gehoord? Dit is een combinatie tussen een croissant en een muffin. Wat ons betreft een match made in heaven, zeker met dit heerlijke recept. Probeer maar eens uit!
Lees ook:
Ons favoriete mascarpone recept:

Pastarolletjes met spinazie, mascarpone en pulled pork
Dat mascarpone goed tot zijn recht komt in hartige gerechten bewijst dit recept wel! De pastarolletjes staan zo op tafel. Dankzij de kaas is het gerecht lekker romig. Gecombineerd met de spinazie en pulled pork heb je een onweerstaanbare maaltijd!
Ingrediënten
- 6 verse lasagnevellen (met ei)
- 50 g Grana Padano
De tomatensaus
- 1 el olijfolie
- 1 ui (fijngehakt)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 200 ml rode wijn
- 800 g cherrytomaten (uit blik)
- 1 el tomatenpuree
- 2 el worcestersaus
- 2 tl suiker
- 1 bosje basilicum (blaadjes geplukt)
De vulling
- 300 g spinazie
- 500 g mascarpone
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1 citroen (geraspte schil en sap)
- 200 g pulled pork
Bereiding
Verhit voor de tomatensaus de olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak er de ui in ca. 5 minuten glazig in en roer de knoflook erdoorheen. Zet het vuur hoog, voeg de wijn toe en kook hem ca. 2 minuten in.
Verlaag het vuur weer naar middelhoog en voeg de tomaten uit blik, de tomatenpuree, de worcestersaus, de suiker en ¾ van het basilicum toe. Kook ca. 20 minuten onder af en toe roeren.
Doe ondertussen de spinazie in een vergiet en schenk er een kan kokend water overheen. Laat ca. 5 minuten afkoelen en uitlekken. Doe de spinazie in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Hak de spinazie fijn. Meng de mascarpone in een kom met de knoflook, de schil en het sap van de citroen en royaal zout en peper.
Proef de saus en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Verdeel de tomatensaus over een ronde ovenschaal. Leg de lasagnevellen op een snijplank. Ver-deel over elk vel 1/6 (ca. 2 el) van de mascarpone, 1/6 van de spinazie en 1/6 van de pulled pork. Rol ze vanaf de korte zijde op en snijd ze elk in 4 rolletjes. Zet de rolletjes rechtop en dicht tegen elkaar aan in de saus.
Steek de overige basilicumblaadjes ertussen en rasp de grana padano eroverheen. Bak in ca. 30 minuten in de oven bubbelend en goudbruin.
©️ Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Lottie Covell Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson
Onze tips

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Wat is ricotta en voor welke recepten gebruik je het?

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.