
Je kent de Italiaanse roomkaas waarschijnlijk wel als toevoeging van tiramisu, maar wist je dat je er nog veel meer mee kunt maken? Dat bewijzen deze mascarpone recepten wel!
Lees verder na de advertentie
Gek op tiramisu? Dan ken je deze heerlijke kaas vast al want het vormt de basis van het Italiaanse dessert. Maar je kunt er nog zo veel meer mee maken! De kaas is heel zacht en delicaat, en heeft daardoor geen hele uitgesproken of aanwezige smaak. Dit zorgt ervoor dat het product erg veelzijdig te gebruiken is in diverse gerechten, zowel zoet als hartig.
Doe bijvoorbeeld eens een paar eetlepels door je pasta of risotto, smeer het op je bruschette, gebruik het als vulling voor je taart of maak er een van onze heerlijke mascarpone recepten mee.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Mascarpone recepten
Van hartig tot zoet en van snacks tot snelle maaltijden: wij delen onze favoriete mascarpone recepten om jou te laten zien hoe veelzijdig deze Italiaanse kaas is.

Tiramisu
We kunnen natuurlijk niet anders dan dit lijstje met mascarpone recepten beginnen dan met de klassieker: tiramisu.

Amalficitroen-amandelcake met tijm en mascarpone
Maar ook in andere zoete gerechten komt de roomkaas goed tot zijn recht. In combinatie met citroen krijgt een soms wat zware cake opeens iets fris.

Tomaten-paprikarisotto uit Piëmont
Als er één recept echt typisch is voor de stevige keuken van Noord-Italië, dan is het wel de risotto. Deze versie uit Piëmont met tomaat en paprika is extra romig. Je kunt vast wel raden door welk ingrediënt dat komt?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Gnocchi met tomaat, spinazie en mascarpone
Deze gnocchi-ovenschotel met tomaat, spinazie en mascarpone maak je snel en makkelijk op die dagen dat je nog zoveel andere dingen te doen hebt. Heb je genoeg tijd? Dan kun je ook gemakkelijk zelf gnocchi maken.

Chocoladeciambella met amarenakersen en pistache
Ciambella is de Italiaanse versie van een tulband. Met romige mascarpone, zoetzure amarenakersen en pistachenootjes is dit echt een feestje van Italiaanse smaken.

Bruschetta met kaascrème en gebakken olijven
Voor deze bruschetta maken we een kaascrème van mascarpone én grano pedano. Schenk de wijn maar alvast in, je hebt namelijk maar zo’n 25 minuten nodig voor deze borrelhap.

Risi e bisi
Risi e bisi is een klassieker uit de Venetiaanse keuken. De meeste Italianen beschouwen het als een soep. Vandaar de extra schep bouillon.

Eenpanspasta met cherrytomaten
Snel een smaakvolle pasta op tafel zetten? Voeg er dan eens je favoriete roomkaas aan toe. Met een schepje mascarpone wordt het lekker romig.

Snelle ricotta-spinazielasagne
Wat bij pasta uit de pan werkt, kan in de ovenschaal natuurlijk ook. Van deze snelle lasagne met spinazie, ricotta en mascarpone wordt het hele gezin blij.
Wat is mascarpone?
Ben je door de bovenstaande mascarpone recepten benieuwd geworden naar dit ingrediënt? Dan wil je er vast ook wat meer over weten. Want wat is mascarpone eigenlijk? Het is een Italiaanse kaas die wordt gemaakt van lichte room die door de toevoeging van wijsteenzuur een dikke, romige en goed smeerbare kaas wordt. De roomkaas werd voor het eerst gemaakt in de regio Lombardije. Mascarpone uit deze regio is dan ook de énige echte. Dat kun je eenvoudig op de verpakking terug vinden met behulp van het DOP-keurmerk.
DOP is de benaming voor een traditioneel Italiaans product (Denominazione di Origine Protetta). Het keurmerk is geregistreerd bij de Europese unie en heeft een vastgelegd herkomstgebied. In het geval van mascarpone is dat dus Lombardije. De roomkaas mag alleen daar geproduceerd worden met een traditioneel recept. Bovendien moeten de grondstoffen in het product óók uit die regio’s komen.
Het ultieme recept met mascarpone
Uit al die mascarpone recepten is het natuurlijk lastig kiezen maar als we je mogen aanraden om een gerecht uit te proberen dan is het deze wel:

Mascarponemousse met zomerfruit
Deze luchtige mascarponemousse met zomerfruit is het toetje waar de zon van gaat stralen. Romig, fris en het perfecte einde van een zomerse maaltijd!
Ingrediënten
- 250 g mascarpone
- 2 eidooiers
- 25 g fijne kristalsuiker
- snuf zout
- 1/2 vanillestokje (merg eruit geschraapt)
- 250 ml slagroom
- zomerfruit (zoals blauwe bessen, aardbeien en frambozen)
- siroop (bijv. aardbeien of frambozen)
Bereiding
Klop de eidooiers met de suiker en een snuf zout wit en luchtig met een handmixer. Roer de mascarpone los en spatel voorzichtig door de eidooiers.
Klop de slagroom lobbig en spatel voorzichtig door het mascarponemengsel. Schep de mousse in een spuitzak. Was het fruit indien nodig en snijd in gelijke stukken.
Serveer de mousse in glaasjes met af en toe een laagje fruit ertussen. Maak af met een scheutje siroop. Geef er extra fruit bij.
Receptuur en fotografie: Willem van Santen Styling: Marijn Visser
Onze tips

Italiaanse kaashemel: alles over Gorgonzola

Raclette van A tot Z: dit zijn de beste kazen

Dit zijn de 10 beste kazen ter wereld

Dit zijn de beste kazen voor kaasfondue

Buiten eten zonder gezoem? Zo houd je insecten op afstand

Koude pastasalade: dit zijn de lekkerste recepten voor warme dagen

Zo maak je de lekkerste lunch wraps zonder veel moeite

Van pittig tot zoet: dit zijn de lekkerste marinades voor bij de BBQ
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.