Advertentie
Raclette van A tot Z
De kaas die je kunt scharen onder de naam ‘raclette’ is niet één specifieke kaassoort maar een verzamelnaam voor semi-harde, pikante Zwitserse kazen die perfect zijn om te laten smelten. Je kunt de kaas in dikke plakken van ca. 1 cm snijden of grof raspen en vervolgens in een (raclette)pannetje of in een ovenschaaltje onder de gril laten smelten. Schenk de gesmolten kaas bijvoorbeeld over gebakken aardappeltjes en rauwe ham – het klassieke raclettegerecht – en serveer met kleine augurkjes en zilveruitjes. Maar de mogelijkheden met raclettekaas zijn eindeloos. Gebruik ze als garnering van ovenschotels, maak er tosti’s mee of laat de kaas smelten op een hamburger voor een lekker pittige cheeseburger. Raclette van A tot Z: dit zijn de beste kazen om te gebruiken!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Vacherin Fribourgeois AOP
Deze kaas met een karakteristieke smaak is vernoemd naar het kanton Fribourg in de Zwitserse Alpen. De kaas is gemaakt van weidemelk en dat proef je in iedere hap, de smaak is lekker kruidig, vol en romig. Doordat de kaas lekker smelt, is hij perfect voor de traditionele raclette en diverse ovenbereidingen.
Appenzeller®
Deze kaas gemaakt met rauwe melk is een van de pittigste Zwitserse kazen. Tijdens het rijpen wordt de kaas regelmatig gewassen met een pekel van zout en een mix van verschillende kruiden. De exacte samenstelling van de kruiden die de kaas zijn typische aroma’s en smaak geven, is een goed bewaard geheim. Geniet van Appenzeller® in een tosti of in combinatie met andere kaassoorten in een fondue. Of laat hem net als wij lekker smelten op een burger, voor een heerlijke pittige cheeseburger.
Raclette du Valais AOP
Deze kaas met een karakteristieke smaak is vernoemd naar Canton du Valais in de Zwitserse Alpen. Deze half-harde rauwmelkse bergkaas wordt al sinds de 16e eeuw gemaakt en sinds 2007 draagt hij ook het Europese AOP-keurmerk (Appellation d’Origine Protégée) voor beschermde oorsprongsbenaming. De smaak van Raclette du Valais AOP is heerlijk kruidig en romig.
Recepten met raclette:
Loopt het water je al in de mond na het lezen over de verschillende kazen? Duik dan snel de keuken in met een van deze onweerstaanbare cheesy recepten!
Dubbele racletteburger met gesmoorde uien en Appenzeller®
Een cheeseburger is altijd een goed idee, zeker als het dan ook nog eens een dubbele racletteburger met Appenzeller® is!
Mac ’n’ cheese met Raclette du Valais AOP
Hou je ook zo van mac ‘n’ cheese? Probeer dan eens deze onweerstaanbare variant met Raclette du Valais AOP. Door de kaas geraspt toe te voegen smelt deze helemaal door de saus heen zodat elke hap extra cheesy is!
Spicy zoete aardappels met zwarte bonen en raclette van Vacherin Fribourgeois AOP
Deze ovenschotel is ideaal als je indruk wil maken. Je zet namelijk een heerlijk gerecht op tafel boordevol groenten én met een smakelijke gesmolten kaas. Wat ons betreft is de Vacherin Fribourgeois AOP hiervoor het beste geschikt.
Winterminestrone met raclettebroodje
In veertig minuten staat deze verwarmende winterminestrone op tafel, mét een heerlijk raclettebroodje. Kies zelf de kaas die je het lekkerste vindt, dan komt het helemaal goed!
Lees ook:
Onze tips
Pittige blaadjes: 5x recepten met rucola
5x overheerlijke chocolademousse recepten
Vegetarische voorgerechten voor kerst: de lekkerste recepten
Herfstsoep: deze soepen wil je vandaag nog maken
Pompoen uit de oven
Aardappelgratin recept: klassiek en variaties
Gepofte aardappel: 7x heerlijke recepten
Andijvie recepten: 5x anders dan stamppot
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.