Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
dubbele racletteburger

Raclette van A tot Z: dit zijn de beste kazen

In samenwerking met Kaas uit Zwitserland
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Raclette heeft meerdere betekenissen; zo is het een typisch Zwitsers gerecht met aardappelen en een verzamelnaam voor diverse Zwitserse kazen. Wat ze in ieder geval gemeen hebben is dat het gaat om gesmolten kaas. Wij vertellen alles over drie Zwitserse kazen die perfect smelten en daarmee ideaal zijn voor raclette!

Raclette van A tot Z

De kaas die je kunt scharen onder de naam ‘raclette’ is niet één specifieke kaassoort maar een verzamelnaam voor semi-harde, pikante Zwitserse kazen die perfect zijn om te laten smelten. Je kunt de kaas in dikke plakken van ca. 1 cm snijden of grof raspen en vervolgens in een (raclette)pannetje of in een ovenschaaltje onder de gril laten smelten. Schenk de gesmolten kaas bijvoorbeeld over gebakken aardappeltjes en rauwe ham – het klassieke raclettegerecht – en serveer met kleine augurkjes en zilveruitjes. Maar de mogelijkheden met raclettekaas zijn eindeloos. Gebruik ze als garnering van ovenschotels, maak er tosti’s mee of laat de kaas smelten op een hamburger voor een lekker pittige cheeseburger. Raclette van A tot Z: dit zijn de beste kazen om te gebruiken!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vacherin Fribourgeois AOP

Deze kaas met een karakteristieke smaak is vernoemd naar het kanton Fribourg in de Zwitserse Alpen. De kaas is gemaakt van weidemelk en dat proef je in iedere hap, de smaak is lekker kruidig, vol en romig. Doordat de kaas lekker smelt, is hij perfect voor de traditionele raclette en diverse ovenbereidingen.

Vacherin Fribourgeois

Appenzeller®

Deze kaas gemaakt met rauwe melk is een van de pittigste Zwitserse kazen. Tijdens het rijpen wordt de kaas regelmatig gewassen met een pekel van zout en een mix van verschillende kruiden. De exacte samenstelling van de kruiden die de kaas zijn typische aroma’s en smaak geven, is een goed bewaard geheim. Geniet van Appenzeller® in een tosti of in combinatie met andere kaassoorten in een fondue. Of laat hem net als wij lekker smelten op een burger, voor een heerlijke pittige cheeseburger.

Appenzeller

Raclette du Valais AOP

Deze kaas met een karakteristieke smaak is vernoemd naar Canton du Valais in de Zwitserse Alpen. Deze half-harde rauwmelkse bergkaas wordt al sinds de 16e eeuw gemaakt en sinds 2007 draagt hij ook het Europese AOP-keurmerk (Appellation d’Origine Protégée) voor beschermde oorsprongsbenaming. De smaak van Raclette du Valais AOP is heerlijk kruidig en romig.

Raclette du Valais

Recepten met raclette:

Loopt het water je al in de mond na het lezen over de verschillende kazen? Duik dan snel de keuken in met een van deze onweerstaanbare cheesy recepten!

Dubbele racletteburger met gesmoorde uien en Appenzeller®

Dubbele racletteburger met gesmoorde uien en Appenzeller®

Een cheeseburger is altijd een goed idee, zeker als het dan ook nog eens een dubbele racletteburger met Appenzeller® is!

Naar het recept
Mac ’n’ cheese met Raclette du Valais AOP

Mac ’n’ cheese met Raclette du Valais AOP

Hou je ook zo van mac ‘n’ cheese? Probeer dan eens deze onweerstaanbare variant met Raclette du Valais AOP. Door de kaas geraspt toe te voegen smelt deze helemaal door de saus heen zodat elke hap extra cheesy is!

Naar het recept
Spicy zoete aardappels met zwarte bonen en raclette van Vacherin Fribourgeois AOP

Spicy zoete aardappels met zwarte bonen en raclette van Vacherin Fribourgeois AOP

Deze ovenschotel is ideaal als je indruk wil maken. Je zet namelijk een heerlijk gerecht op tafel boordevol groenten én met een smakelijke gesmolten kaas. Wat ons betreft is de Vacherin Fribourgeois AOP hiervoor het beste geschikt.

Naar het recept
Winterminestrone met raclettebroodje

Winterminestrone met raclettebroodje

In veertig minuten staat deze verwarmende winterminestrone op tafel, mét een heerlijk raclettebroodje. Kies zelf de kaas die je het lekkerste vindt, dan komt het helemaal goed!

Naar het recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!