
Pompoen uit de oven
Lees verder na de advertentie
Met pompoen kun je alle kanten op; koken, roosteren en zelfs stomen. Maar misschien wel onze favoriete bereiding is pompoen in de oven. Dat is zo simpel dat iedereen het kan. Zeker wanneer je een van eenvoudige recepten met pompoen probeert.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten
Pasta is de ultieme comfortfood en dit gerecht heeft alles wat je van de herfst verwacht. Warme kleuren, heerlijke zachte, iets zoete smaken van de pompoen, opgehaald door het uitgesproken zout van de pancetta en de pecorino. Wie kan dat nou weerstaan? En dat gewoon uit de oven.

Flammkuchen met pompoen en rode ui
Bij pompoen in de oven denk je misschien niet gelijk aan flammkuchen. Maar het is een van onze favoriete ingrediënten voor flammkuchen beleggen. De zoete smaak past gewoonweg zo goed bij de roomkaas en pittige rode ui.

Hasselback-pompoen met sesam, honing en sriracha
Hasselback potato ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat je hetzelfde trucje kan uithalen bij de pompoen? In combinatie met sesam, honing en sriracha wordt dit vast een van jouw nieuwe favoriete recepten voor pompoen in de oven.

Pompoengratin met Gorgonzola en salie
Lekker romig en dankzij de Gorgonzola ook iets zoetig én een tikkeltje scherp. Deze pompoengratin met Gorgonzola en salie is hét comfortfood van je dromen.

Orzo met geroosterde pompoen, gepofte knoflook en fetasaus
De smaakmaker in dit gerecht? Dat is niet de oranje groente maar de zwarte knoflook. Want die doet het heus niet alleen goed in soepen en sauzen of door de mayonaise. In deze orzo uit de oven komt ‘ie ook heel goed tot zijn recht.
Ons favoriete pompoen uit de oven recept:

Pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten
Pasta is de ultieme comfortfood en dit gerecht heeft alles wat je van de herfst verwacht. Warme kleuren, heerlijke zachte, iets zoete smaken van de pompoen, opgehaald door het uitgesproken zout van de pancetta en de pecorino. Wie kan dat nou weerstaan? En dat gewoon uit de oven.
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Halveer de pompoen en schep de pitten eruit. Snijd de pompoen in parten en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zout en peper. Leg de plakjes pancetta ertussen en eroverheen. Druppel 2 el olijfolie eroverheen en rooster ca. 30 minuten in de oven, tot het spek knapperig is en de pompoen mooi geroosterd en zacht.
Bak ondertussen de pompoenpitten in 1 el olijfolie knapperig. Laat afkoelen op keukenpapier en bestrooi met wat zout. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in kokend water met zout.
Neem de bakplaat uit de oven. Schep ca. ¼ van de stukken pompoen met de bouillon en de ciderazijn in een blender en pureer tot een fijne saus. Voeg wat kookvocht van de pasta toe als de saus te dik is. Hak de rest van de pompoen en de pancetta grof. Meng de tijmblaadjes erdoorheen.
Giet de pasta af en doe hem met de saus terug in de pan. Verwarm het geheel goed door en breng op smaak met zout en peper. Roer de gehakte pompoen en pancetta er kort doorheen. Verdeel over diepe borden en bestrooi met de pompoenpitten, de pecorino en eventueel nog wat tijmblaadjes.
Receptuur, foodstyling, fotografie: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren
Lees ook:
Onze tips

De ultieme chocolade-combinaties die je niet zag aankomen

Deze lekkere recepten maak je met de allerbeste tomaten van Mutti

Deze hoofdgerechten voor Pasen stelen de show

Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten

Dit is hét ultieme paasmenu

Voorgerechten voor Pasen: 10x de lekkerste recepten

Pasta gorgonzola: 3x recepten met gnocchi

Dit zijn de lekkerste paastoetjes ooit
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.