Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
Pompoengratin met Gorgonzola en salie

Pompoen uit de oven

De herfst is het seizoen om met pompoen aan de slag te gaan. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan zijn deze recepten voor pompoen in de oven een hele goede start want je hebt er haast geen omkijken naar. De oven doet het meeste werk!

Pompoen uit de oven

Lees verder na de advertentie

Met pompoen kun je alle kanten op; koken, roosteren en zelfs stomen. Maar misschien wel onze favoriete bereiding is pompoen in de oven. Dat is zo simpel dat iedereen het kan. Zeker wanneer je een van eenvoudige recepten met pompoen probeert.

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Recepten met pompoen: pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten

Pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten

Pasta is de ultieme comfortfood en dit gerecht heeft alles wat je van de herfst verwacht. Warme kleuren, heerlijke zachte, iets zoete smaken van de pompoen, opgehaald door het uitgesproken zout van de pancetta en de pecorino. Wie kan dat nou weerstaan? En dat gewoon uit de oven.

Naar het recept
flammkuchen pompoen

Flammkuchen met pompoen en rode ui

Bij pompoen in de oven denk je misschien niet gelijk aan flammkuchen. Maar het is een van onze favoriete ingrediënten voor flammkuchen beleggen. De zoete smaak past gewoonweg zo goed bij de roomkaas en pittige rode ui.

Naar het recept
Pompoen met sesam, honing en sriracha

Hasselback-pompoen met sesam, honing en sriracha

Hasselback potato ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat je hetzelfde trucje kan uithalen bij de pompoen? In combinatie met sesam, honing en sriracha wordt dit vast een van jouw nieuwe favoriete recepten voor pompoen in de oven.

Naar het recept
Pompoengratin met Gorgonzola en salie

Pompoengratin met Gorgonzola en salie

Lekker romig en dankzij de Gorgonzola ook iets zoetig én een tikkeltje scherp. Deze pompoengratin met Gorgonzola en salie is hét comfortfood van je dromen.

Naar het recept
Orzo met geroosterde pompoen, gepofte knoflook en fetasaus

Orzo met geroosterde pompoen, gepofte knoflook en fetasaus

De smaakmaker in dit gerecht? Dat is niet de oranje groente maar de zwarte knoflook. Want die doet het heus niet alleen goed in soepen en sauzen of door de mayonaise. In deze orzo uit de oven komt ‘ie ook heel goed tot zijn recht.

Naar het recept

Ons favoriete pompoen uit de oven recept:

Recepten met pompoen: pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten

Pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten

Pasta is de ultieme comfortfood en dit gerecht heeft alles wat je van de herfst verwacht. Warme kleuren, heerlijke zachte, iets zoete smaken van de pompoen, opgehaald door het uitgesproken zout van de pancetta en de pecorino. Wie kan dat nou weerstaan? En dat gewoon uit de oven.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 kleine hokkaido pompoen
zout en peper
10 plakjes pancetta
3 el olijfolie
50 g pompoenpitten*
300 g pappardelle
250 ml groentenbouillon
2 el ciderazijn
½ el tijmblaadjes
75 g pecorino grof geraspt
bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Halveer de pompoen en schep de pitten eruit. Snijd de pompoen in parten en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zout en peper. Leg de plakjes pancetta ertussen en eroverheen. Druppel 2 el olijfolie eroverheen en rooster ca. 30 minuten in de oven, tot het spek knapperig is en de pompoen mooi geroosterd en zacht.

  2. Bak ondertussen de pompoenpitten in 1 el olijfolie knapperig. Laat afkoelen op keukenpapier en bestrooi met wat zout. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in kokend water met zout.

  3. Neem de bakplaat uit de oven. Schep ca. ¼ van de stukken pompoen met de bouillon en de ciderazijn in een blender en pureer tot een fijne saus. Voeg wat kookvocht van de pasta toe als de saus te dik is. Hak de rest van de pompoen en de pancetta grof. Meng de tijmblaadjes erdoorheen.

  4. Giet de pasta af en doe hem met de saus terug in de pan. Verwarm het geheel goed door en breng op smaak met zout en peper. Roer de gehakte pompoen en pancetta er kort doorheen. Verdeel over diepe borden en bestrooi met de  pompoenpitten, de pecorino en eventueel nog wat tijmblaadjes.

Receptuur, foodstyling, fotografie: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!