Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

pompoenravioli met romige walnotensaus

Pompoen recepten: 15x de lekkerste ideeën op een rij

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Een super veelzijdige en lekkere groente: pompoen. Groot of klein, oranje, geel of groen. De pompoen kent verschillende varianten. Wat betekent dat je er ook heel veel lekkere gerechten mee kunt maken! Wij hebben de lekkerste pompoen recepten voor je.

Lees verder onder de advertentie

Recepten met pompoen

Zoals je wellicht wel weet zijn er veel verschillende pompoensoorten. Daarom kun je er ook van alles mee bereiden. Maar wat zijn nu de lekkerste pompoen recepten om te maken? Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet, zodat je alvast kunt bedenken wat je vanavond op tafel zet. Eet smakelijk!

Verschillende soorten en maten

Bij een pompoen denken mensen vaak al snel aan de bekende oranje soort, maar er zijn veel meer verschillende soorten op de wereld te vinden. Maar niet elke pompoen is lekker en ook niet elke pompoen is bedoeld om te eten. Om zeker te weten of je de juiste pompoen in handen hebt voor je pompoen recepten, kun je dus maar beter eerst even checken welke verschillende soorten pompoen er zijn en welke eetbaar is.

Wist je dat je naast het vruchtvlees ook gebruik kunt maken van de pompoenpitten? Je kunt deze roosteren en gebruiken als topping over je salades of ontbijt. Super gezond en lekker!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pompoen recepten

Nu je weet welke pompoen je nodig hebt om heerlijke gerechten mee te maken, is het tijd om te bekijken wat je ermee gaat maken. Wij hebben de lekkerste pompoen recepten voor je op een rij gezet.

pompoenravioli met romige walnotensaus

Pompoenravioli met romige walnotensaus

De dagen mogen dan donkerder zijn, maar een verwarmend gerecht met noten na een lekkere herfstwandeling in het bos, dat is pure verwennerij. De pompoenravioli met romige walnotensaus is perfect voor zo’n dag!

Naar het recept
Gevulde flespompoen met noten en champignons

Gevulde flespompoen met noten en champignons

Dit is toch een plaatje? Deze gevulde flespompoen is rijk van smaak en super gezond. Dankzij de noten krijg je een goede bite en kun je dit als hoofdgerecht serveren.

Naar het recept
Pompoensoep met hartige granola

Pompoensoep met hartige granola

Pompoensoep is een echte herfstklassieker. De hartige granola geeft een smaakvolle nieuwe draai en een lekkere bite aan dit recept. Top deze af met de overgebleven pompoenpitten!

Naar het recept
Cover voor

Braadkip met fregola, pompoen en salie

Nu het buiten kouder en natter wordt stoken we de boel binnen op. We maken een krokante braadkip met fregola, pompoen en salie.

Naar het recept
pompoensoep

Pompoensoep met limoen en rode peper

Het gewone leven is weer begonnen, tijdrovende braadstukken en ingewikkelde taarten laten nog even op zich wachten. Tijd voor een simpel doch doeltreffend maal. Een pompoensoep is altijd populair. Zo eet ik hem het liefst: lekker pittig en fris door de limoen en de rode peper.

Naar het recept
flammkuchen pompoen

Flammkuchen met pompoen en rode ui

In Frankrijk wordt deze plaattaart ook wel ‘tarte flambée’ genoemd.

Naar het recept
Pompoengnocchi in tomatensaus met zwarteknoflookboter, pecorino en pijnboompitten

Pompoengnocchi in tomatensaus met pecorino en pijnboompitten

Gnocchi is altijd een goed idee en in combinatie met pompoen maak je het nog lekkerder. Top af met de krokante salieblaadjes en je zult gegarandeerd smullen van dit recept!

Naar het recept
Pompoen bourguignon

Pompoen bourguignon

Een lekkere vegetarische variant op de boeuf bourguignon. Lekker om te serveren met stokbrood om te dippen in de smaakvolle saus.

Naar het recept
Orzo met geroosterde pompoen, gepofte knoflook en fetasaus

Orzo met geroosterde pompoen, gepofte knoflook en fetasaus

Geroosterde pompoen is super makkelijk te maken. De groente behoudt zo haar smaak, vitamines en structuur. Even in de oven schuiven en je bent zo klaar!

Naar het recept
Gebraiseerde pompoen met vega-spekjes en zure appel

Gebraiseerde pompoen met vega-spekjes en zure appel

Dit smaakvolle recept is perfect te serveren als bijgerecht naast je vlees(vervanger) of bij een grotere portie ook als hoofdgerecht op zich. Met een smeuïge aardappelpuree onder de pompoen en een extra bite dankzij de krokante toppings.

Naar het recept
geroosterde aardperen pastinaak en pompoen met dip van skyr en karwijzaad

Geroosterde aardperen, pastinaak en pompoen met dip van skyr en karwijzaad

Een vergeten groente in de Nederlandse keuken maar aardpeer is net als dille en skyr een bekende in de Scandinavische keuken.

Naar het recept
Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Is er een betere combinatie dan pompoen en salie? Zeker, als je er ook pasta aan toevoegt. Deze vulling zul je opsmullen tot de gehele schaal leeg is. Tip: hoe meer krokante salie, hoe beter!

Naar het recept
Warme pompoensalade met kersen, gekruide pompoenpitten en feta

Warme pompoensalade met kersen, gekruide pompoenpitten en feta

Pompoen met fruit? Ja, zeker! Deze warme salade biedt je de perfecte combinatie tussen zout en zoet, en is super lekker om te serveren als bijgerecht.

Naar het recept
Kruidige pompoentartelette

Kruidige pompoentartelette

Een dessert met pompoen? Kom maar door! Deze tartelette is het ultieme voorbeeld ervan. Met de luchtige crème chantilly is dit een perfect dessert voor in de herfst.

Naar het recept
Hartige baklava met pompoen en feta

Hartige baklava met pompoen en feta

Het recept voor deze vega-topper laat zich makkelijk verdubbelen: gebruik dan een grotere braadslee of bakplaat. Liever vegan? Je kunt de boter vervangen door olijfolie, de honing door ahornsiroop en de feta weglaten.

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
pompoenravioli met romige walnotensaus

Pompoenravioli met romige walnotensaus

De dagen mogen dan donkerder zijn, maar een verwarmend gerecht met noten na een lekkere herfstwandeling in het bos, dat is pure verwennerij. De pompoenravioli met romige walnotensaus is perfect voor zo’n dag!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 300 g pastabloem (type 00)
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 8 el olijfolie
  • zout en peper
  • 1 flespompoen
  • 50 g parmezaan
  • 10 blaadjes salie
  • 2 el rodewijnazijn
  • 1 ui
  • 1 el boter
  • 100 g walnoten
  • 300 ml groentebouillon
  • 200 g crème fraîche

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • raviolistempel

Bereiding

  1. Kneed in minimaal 10 minuten de pastabloem, de eieren, de eidooier, ¼ van de olijfolie en een snufje zout tot een soepel deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het op een koele plaats ca. 1 uur rusten.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Schil de pompoen en halveer hem. Verwijder de kern met de pitten en snijd het vruchtvlees in stukken. Verdeel de pompoen over een bakplaat en bedruppel hem met ¼ van de olijfolie. Rooster de pompoen ca. 15 minuten in de oven.

  3. Prak de pompoen grof. Rasp de parmezaan. Was de salie en hak de helft blaadjes grof. Meng de parmezaan en de gehakte salie met de pompoen en breng het geheel op smaak met zout, peper en de rodewijnazijn.

  4. Pel en snipper de ui. Verhit de boter in een pan en fruit er de ui ca. 2 minuten in. Voeg de helft van de walnoten toe en bak ze goudbruin. Blus het geheel af met de bouillon en voeg de crème fraîche toe. Breng aan de kook en pureer het geheel glad met een staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper. Rooster de overige walnoten goudbruin in een droge pan.

  5. Maak met een pastamachine dunne vellen van het pastadeeg. Verdeel de pompoenvulling in hoopjes over het pastadeeg en leg er een vel pastadeeg bovenop. Druk de vulling een beetje plat en steek met een raviolistempel ravioli uit het deeg met vulling. Druk de deegranden van de ravioli goed op elkaar, zodat er geen lucht tussen zit.

  6. Kook de ravioli ca. 3 minuten in kokend water met wat zout. Schep de ravioli uit de pan en laat ze kort uitlekken. Verdeel ze over borden en schep er de warme walnotensaus overheen. Strooi er de geroosterde walnoten en de overige salie overheen en bedruppel met de rest van de olijfolie.

Foto: Stephan van Raay, Foodstyling & receptuur: Willem van Santen, Styling: Willemijn van der Kamp

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!