Advertentie
Een super veelzijdige en lekkere groente: pompoen. Groot of klein, oranje, geel of groen. De pompoen kent verschillende varianten. Wat betekent dat je er ook heel veel lekkere gerechten mee kunt maken! Wij hebben de lekkerste pompoen recepten voor je.
Verschillende soorten en maten
Bij een pompoen denken mensen vaak al snel aan de bekende oranje soort, maar er zijn veel meer verschillende soorten op de wereld te vinden. Maar niet elke pompoen is lekker en ook niet elke pompoen is bedoeld om te eten. Om zeker te weten of je de juiste pompoen in handen hebt voor je pompoen recepten, kun je dus maar beter eerst even checken welke verschillende soorten pompoen er zijn en welke eetbaar is.
Wist je dat je naast het vruchtvlees ook gebruik kunt maken van de pompoenpitten? Je kunt deze roosteren en gebruiken als topping over je salades of ontbijt. Super gezond en lekker!
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Pompoen recepten
Nu je weet welke pompoen je nodig hebt om heerlijke gerechten mee te maken, is het tijd om te bekijken wat je ermee gaat maken. Wij hebben de lekkerste pompoen recepten voor je op een rij gezet.
Pompoenravioli met romige walnotensaus
De dagen mogen dan donkerder zijn, maar een verwarmend gerecht met noten na een lekkere herfstwandeling in het bos, dat is pure verwennerij. De pompoenravioli met romige walnotensaus is perfect voor zo’n dag!
Gevulde flespompoen met noten en champignons
Dit is toch een plaatje? Deze gevulde flespompoen is rijk van smaak en super gezond. Dankzij de noten krijg je een goede bite en kun je dit als hoofdgerecht serveren.
Pompoensoep met hartige granola
Pompoensoep is een echte herfstklassieker. De hartige granola geeft een smaakvolle nieuwe draai en een lekkere bite aan dit recept. Top deze af met de overgebleven pompoenpitten!
Tagliatelle met flespompoen en cannellinibonen
Pasta, pompoen en bonen in één gerecht: Yes! Deze pasta is het ultieme feel good food en geloof ons als we zeggen dat iedereen fan is. Tip: maak genoeg, want iedereen zal gegarandeerd een tweede keer willen opscheppen.
Pompoengnocchi in tomatensaus met pecorino en pijnboompitten
Gnocchi is altijd een goed idee en in combinatie met pompoen maak je het nog lekkerder. Top af met de krokante salieblaadjes en je zult gegarandeerd smullen van dit recept!
Pompoen bourguignon
Een lekkere vegetarische variant op de boeuf bourguignon. Lekker om te serveren met stokbrood om te dippen in de smaakvolle saus.
Orzo met geroosterde pompoen, gepofte knoflook en fetasaus
Geroosterde pompoen is super makkelijk te maken. De groente behoudt zo haar smaak, vitamines en structuur. Even in de oven schuiven en je bent zo klaar!
Kruidige pompoentartelette
Een dessert met pompoen? Kom maar door! Deze tartelette is het ultieme voorbeeld ervan. Met de luchtige crème chantilly is dit een perfect dessert voor in de herfst.
Pompoenravioli met romige walnotensaus
De dagen mogen dan donkerder zijn, maar een verwarmend gerecht met noten na een lekkere herfstwandeling in het bos, dat is pure verwennerij. De pompoenravioli met romige walnotensaus is perfect voor zo’n dag!
Ingrediënten
- 300 g pastabloem (type 00)
- 3 eieren
- 1 eidooier
- 8 el olijfolie
- zout en peper
- 1 flespompoen
- 50 g parmezaan
- 10 blaadjes salie
- 2 el rodewijnazijn
- 1 ui
- 1 el boter
- 100 g walnoten
- 300 ml groentebouillon
- 200 g crème fraîche
Benodigdheden
- vershoudfolie
- raviolistempel
Bereiding
Kneed in minimaal 10 minuten de pastabloem, de eieren, de eidooier, ¼ van de olijfolie en een snufje zout tot een soepel deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het op een koele plaats ca. 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Schil de pompoen en halveer hem. Verwijder de kern met de pitten en snijd het vruchtvlees in stukken. Verdeel de pompoen over een bakplaat en bedruppel hem met ¼ van de olijfolie. Rooster de pompoen ca. 15 minuten in de oven.
Prak de pompoen grof. Rasp de parmezaan. Was de salie en hak de helft blaadjes grof. Meng de parmezaan en de gehakte salie met de pompoen en breng het geheel op smaak met zout, peper en de rodewijnazijn.
Pel en snipper de ui. Verhit de boter in een pan en fruit er de ui ca. 2 minuten in. Voeg de helft van de walnoten toe en bak ze goudbruin. Blus het geheel af met de bouillon en voeg de crème fraîche toe. Breng aan de kook en pureer het geheel glad met een staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper. Rooster de overige walnoten goudbruin in een droge pan.
Maak met een pastamachine dunne vellen van het pastadeeg. Verdeel de pompoenvulling in hoopjes over het pastadeeg en leg er een vel pastadeeg bovenop. Druk de vulling een beetje plat en steek met een raviolistempel ravioli uit het deeg met vulling. Druk de deegranden van de ravioli goed op elkaar, zodat er geen lucht tussen zit.
Kook de ravioli ca. 3 minuten in kokend water met wat zout. Schep de ravioli uit de pan en laat ze kort uitlekken. Verdeel ze over borden en schep er de warme walnotensaus overheen. Strooi er de geroosterde walnoten en de overige salie overheen en bedruppel met de rest van de olijfolie.
Foto: Stephan van Raay, Foodstyling & receptuur: Willem van Santen, Styling: Willemijn van der Kamp
Onze tips
8x de lekkerste pompoen recepten
10 ingrediënten die je warm houden op koude herfstdagen
4x de lekkerste vegetarische recepten met pompoen
Hoe schil je een pompoen? Dit is de makkelijkste manier
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
De beste recepten met artisjok
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.