Lees verder onder de advertentie
![pompoenravioli met romige walnotensaus](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2016/01/pompoenravioli-met-romige-w.jpg)
Een super veelzijdige en lekkere groente: pompoen. Groot of klein, oranje, geel of groen. De pompoen kent verschillende varianten. Wat betekent dat je er ook heel veel lekkere gerechten mee kunt maken! Wij hebben de lekkerste pompoen recepten voor je.
Lees verder onder de advertentie
Recepten met pompoen
Zoals je wellicht wel weet zijn er veel verschillende pompoensoorten. Daarom kun je er ook van alles mee bereiden. Maar wat zijn nu de lekkerste pompoen recepten om te maken? Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet, zodat je alvast kunt bedenken wat je vanavond op tafel zet. Eet smakelijk!
Verschillende soorten en maten
Bij een pompoen denken mensen vaak al snel aan de bekende oranje soort, maar er zijn veel meer verschillende soorten op de wereld te vinden. Maar niet elke pompoen is lekker en ook niet elke pompoen is bedoeld om te eten. Om zeker te weten of je de juiste pompoen in handen hebt voor je pompoen recepten, kun je dus maar beter eerst even checken welke verschillende soorten pompoen er zijn en welke eetbaar is.
Wist je dat je naast het vruchtvlees ook gebruik kunt maken van de pompoenpitten? Je kunt deze roosteren en gebruiken als topping over je salades of ontbijt. Super gezond en lekker!
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Pompoen recepten
Nu je weet welke pompoen je nodig hebt om heerlijke gerechten mee te maken, is het tijd om te bekijken wat je ermee gaat maken. Wij hebben de lekkerste pompoen recepten voor je op een rij gezet.
![pompoenravioli met romige walnotensaus](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2016/01/pompoenravioli-met-romige-w.jpg)
Pompoenravioli met romige walnotensaus
De dagen mogen dan donkerder zijn, maar een verwarmend gerecht met noten na een lekkere herfstwandeling in het bos, dat is pure verwennerij. De pompoenravioli met romige walnotensaus is perfect voor zo’n dag!
![Gevulde flespompoen met noten en champignons](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/10/FD2312-Wusthoff-WillemvSanten26526-scaled.jpg)
Gevulde flespompoen met noten en champignons
Dit is toch een plaatje? Deze gevulde flespompoen is rijk van smaak en super gezond. Dankzij de noten krijg je een goede bite en kun je dit als hoofdgerecht serveren.
![Pompoensoep met hartige granola](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/09/HealthyPumpkinSoupWithSavouryGranola_03910.jpg)
Pompoensoep met hartige granola
Pompoensoep is een echte herfstklassieker. De hartige granola geeft een smaakvolle nieuwe draai en een lekkere bite aan dit recept. Top deze af met de overgebleven pompoenpitten!
![Cover voor](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2019/10/braadkip-met-fregola-pompoen-en-salie.jpg)
Braadkip met fregola, pompoen en salie
Nu het buiten kouder en natter wordt stoken we de boel binnen op. We maken een krokante braadkip met fregola, pompoen en salie.
![pompoensoep](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2014/01/pompoensoep1.jpg)
Pompoensoep met limoen en rode peper
Het gewone leven is weer begonnen, tijdrovende braadstukken en ingewikkelde taarten laten nog even op zich wachten. Tijd voor een simpel doch doeltreffend maal. Een pompoensoep is altijd populair. Zo eet ik hem het liefst: lekker pittig en fris door de limoen en de rode peper.
![flammkuchen pompoen](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/09/flammkuchen.jpeg)
Flammkuchen met pompoen en rode ui
In Frankrijk wordt deze plaattaart ook wel ‘tarte flambée’ genoemd.
![Pompoengnocchi in tomatensaus met zwarteknoflookboter, pecorino en pijnboompitten](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/08/FD2310-Mutti-WillemvSanten25650-scaled-e1701963513147.jpg)
Pompoengnocchi in tomatensaus met pecorino en pijnboompitten
Gnocchi is altijd een goed idee en in combinatie met pompoen maak je het nog lekkerder. Top af met de krokante salieblaadjes en je zult gegarandeerd smullen van dit recept!
![Pompoen bourguignon](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/09/Pompoen-bourguignon.jpeg)
Pompoen bourguignon
Een lekkere vegetarische variant op de boeuf bourguignon. Lekker om te serveren met stokbrood om te dippen in de smaakvolle saus.
![Orzo met geroosterde pompoen, gepofte knoflook en fetasaus](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/05/GFO0222_3WAYS_Garlic_Orzo.jpg)
Orzo met geroosterde pompoen, gepofte knoflook en fetasaus
Geroosterde pompoen is super makkelijk te maken. De groente behoudt zo haar smaak, vitamines en structuur. Even in de oven schuiven en je bent zo klaar!
![Gebraiseerde pompoen met vega-spekjes en zure appel](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/09/Gebraiseerde-pompoen-met-vega-spekjes-en-zure-appel.jpeg)
Gebraiseerde pompoen met vega-spekjes en zure appel
Dit smaakvolle recept is perfect te serveren als bijgerecht naast je vlees(vervanger) of bij een grotere portie ook als hoofdgerecht op zich. Met een smeuïge aardappelpuree onder de pompoen en een extra bite dankzij de krokante toppings.
![geroosterde aardperen pastinaak en pompoen met dip van skyr en karwijzaad](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2019/01/geroosterde-aardperen-pastinaak-en-pompoen-met-dip-van-skyr-en-karwijzaad-1-e1719564634749.jpg)
Geroosterde aardperen, pastinaak en pompoen met dip van skyr en karwijzaad
Een vergeten groente in de Nederlandse keuken maar aardpeer is net als dille en skyr een bekende in de Scandinavische keuken.
![Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/12/FD2212_gevuldepasta_SanderDamen18.jpg)
Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie
Is er een betere combinatie dan pompoen en salie? Zeker, als je er ook pasta aan toevoegt. Deze vulling zul je opsmullen tot de gehele schaal leeg is. Tip: hoe meer krokante salie, hoe beter!
![Warme pompoensalade met kersen, gekruide pompoenpitten en feta](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/09/GFO_1015_inseason_pumkinsPC5018-1-scaled.jpg)
Warme pompoensalade met kersen, gekruide pompoenpitten en feta
Pompoen met fruit? Ja, zeker! Deze warme salade biedt je de perfecte combinatie tussen zout en zoet, en is super lekker om te serveren als bijgerecht.
![Kruidige pompoentartelette](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/09/Caia-057-scaled.jpg)
Kruidige pompoentartelette
Een dessert met pompoen? Kom maar door! Deze tartelette is het ultieme voorbeeld ervan. Met de luchtige crème chantilly is dit een perfect dessert voor in de herfst.
![Hartige baklava met pompoen en feta](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/10/Bakalava-scaled.jpg)
Hartige baklava met pompoen en feta
Het recept voor deze vega-topper laat zich makkelijk verdubbelen: gebruik dan een grotere braadslee of bakplaat. Liever vegan? Je kunt de boter vervangen door olijfolie, de honing door ahornsiroop en de feta weglaten.
![pompoenravioli met romige walnotensaus](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2016/01/pompoenravioli-met-romige-w.jpg)
Pompoenravioli met romige walnotensaus
De dagen mogen dan donkerder zijn, maar een verwarmend gerecht met noten na een lekkere herfstwandeling in het bos, dat is pure verwennerij. De pompoenravioli met romige walnotensaus is perfect voor zo’n dag!
Ingrediënten
- 300 g pastabloem (type 00)
- 3 eieren
- 1 eidooier
- 8 el olijfolie
- zout en peper
- 1 flespompoen
- 50 g parmezaan
- 10 blaadjes salie
- 2 el rodewijnazijn
- 1 ui
- 1 el boter
- 100 g walnoten
- 300 ml groentebouillon
- 200 g crème fraîche
Benodigdheden
- vershoudfolie
- raviolistempel
Bereiding
Kneed in minimaal 10 minuten de pastabloem, de eieren, de eidooier, ¼ van de olijfolie en een snufje zout tot een soepel deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het op een koele plaats ca. 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Schil de pompoen en halveer hem. Verwijder de kern met de pitten en snijd het vruchtvlees in stukken. Verdeel de pompoen over een bakplaat en bedruppel hem met ¼ van de olijfolie. Rooster de pompoen ca. 15 minuten in de oven.
Prak de pompoen grof. Rasp de parmezaan. Was de salie en hak de helft blaadjes grof. Meng de parmezaan en de gehakte salie met de pompoen en breng het geheel op smaak met zout, peper en de rodewijnazijn.
Pel en snipper de ui. Verhit de boter in een pan en fruit er de ui ca. 2 minuten in. Voeg de helft van de walnoten toe en bak ze goudbruin. Blus het geheel af met de bouillon en voeg de crème fraîche toe. Breng aan de kook en pureer het geheel glad met een staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper. Rooster de overige walnoten goudbruin in een droge pan.
Maak met een pastamachine dunne vellen van het pastadeeg. Verdeel de pompoenvulling in hoopjes over het pastadeeg en leg er een vel pastadeeg bovenop. Druk de vulling een beetje plat en steek met een raviolistempel ravioli uit het deeg met vulling. Druk de deegranden van de ravioli goed op elkaar, zodat er geen lucht tussen zit.
Kook de ravioli ca. 3 minuten in kokend water met wat zout. Schep de ravioli uit de pan en laat ze kort uitlekken. Verdeel ze over borden en schep er de warme walnotensaus overheen. Strooi er de geroosterde walnoten en de overige salie overheen en bedruppel met de rest van de olijfolie.
Foto: Stephan van Raay, Foodstyling & receptuur: Willem van Santen, Styling: Willemijn van der Kamp
Onze tips
![flammkuchen pompoen](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/09/flammkuchen.jpeg)
8x de lekkerste pompoen recepten
![groenten](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/02/MG_8253-scaled.jpg)
10 ingrediënten die je warm houden op koude herfstdagen
![Pompoen bourguignon](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/09/Pompoen-bourguignon.jpeg)
4x de lekkerste vegetarische recepten met pompoen
![hoe schil je een pompoen?](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/09/pompoen-schillen-scaled.jpg)
Hoe schil je een pompoen? Dit is de makkelijkste manier
![Wraps met pulled chicken en zoetzure groenten](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2023/07/Foodies-vandeslager-WillemvSanten22447-scaled.jpg)
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
![Welk meel gebruik je voor pannenkoeken?](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2020/01/Pannenkoeken.jpg)
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
![Aardappel-preisoep met chorizo](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2025/01/Aardappel-preisoep-met-chorizo.jpg)
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
![open bao met char siu](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2019/03/open-bao-met-char-siu.jpg)
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.
Lees verder onder de advertentie