Gebraiseerde pompoen met vega-spekjes en zure appel
Eenvoudig
30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
1. Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in grove parten. Wrijf de bodem van een zware, ruime braadpan in met 2 el boter. Bestrooi met zout en peper en leg de pompoenparten erin. Druppel er 1 el olijfolie overheen en leg er de takjes tijm en de knoflookteentjes op. Leg een deksel op de pan en zet de pan op laag vuur. Smoor de pompoen in 15-20 minuten gaar. Zo stoomt hij in zijn eigen vocht gaar en karamelliseert hij mooi aan de onderkant.
2. Kook intussen de aardappels in ca. 15 minuten gaar in water met wat zout. Giet de aardappels af en stoom ze droog. Verwarm de melk. Pureer de aardappels en meng er de warme melk en 2 el boter doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
3. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan. Haal ze uit de pan en laat afkoelen. Verhit 1 el olie in de koekenpan en bak er de vegetarische spekjes goudbruin en krokant in. Verdeel de vegetarische spekjes, de pompoenpitten en de appel over de pompoen. Serveer met de romige aardappelpuree.
Verschillende soorten en maten
Bij een pompoen denken mensen vaak al snel aan de bekende oranje soort, maar er zijn veel meer verschillende soorten op de wereld te vinden. Maar niet elke pompoen is lekker en ook niet elke pompoen is bedoeld om te eten. Om zeker te weten of je de juiste pompoen in handen hebt voor je pompoen recepten, kun je dus maar beter eerst even checken welke verschillende soorten pompoen er zijn en welke eetbaar is.
Wist je dat je naast het vruchtvlees ook gebruik kunt maken van de pompoenpitten? Je kunt deze roosteren en gebruiken als topping over je salades of ontbijt. Super gezond en lekker!