Advertentie
Het pompoenseizoen is bij ons altijd erg geliefd, omdat je met deze groente heel veel lekkere recepten kunt maken. Daarnaast is het ook nog eens erg gezond. En in het teken van no waste is het super handig om de pompoenpitten te bewaren! Wij geven je de beste tips om je pompoenpitten te roosteren.
Pompoenpitten roosteren
Pompoen in de oven, lekker mals in een curry, in dunne schijfjes op een plaattaart of gepureerd in een romige soep. We kennen genoeg klassiekers om het lekkere oranje vruchtvlees van de pompoen te verwerken, maar wist je dat het ook super handig is om de pitten te bewaren? Je kunt pompoenpitten namelijk makkelijk roosteren voor een heerlijke en verantwoorde snack of als topping over je gerechten. Wij leggen je haarfijn uit hoe je dit doet!
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zijn pompoenpitten gezond?
Als je nog niet helemaal overtuigd bent om aan de slag te gaan met pompoenpitten, kunnen we je hiermee misschien over de streep trekken. Pompoenpitten zijn namelijk niet alleen eetbaar, maar ook hartstikke gezond. Zo zijn ze rijk aan eiwit, vezels en meervoudig onverzadigde vetzuren.
Tijdens het knabbelen krijg je bovendien grote hoeveelheden mineralen zoals fosfor, ijzer, magnesium en zink binnen. Dan is het toch bijna zonde om er niets mee te doen?
Kun je alle pompoenpitten eten?
Als je je afvraagt welke pompoenpitten je kunt gebruiken, is het antwoord simpel: allemaal. Of je nu een ronde oranje pompoen, een flespompoen of een groene pompoen in huis hebt, het kan allemaal gegeten worden. Zolang de pompoen eetbaar is, zijn de pitten dat ook. Dus alles kan!
Hoe haal je de pompoenpitten eruit?
Halveer de pompoen en schraap de pitten er met een lepel uit. Hier zal wat draderig vruchtvlees meekomen. Was daarom de pompoenpitten vervolgens grondig onder de kraan en probeer daarbij het vruchtvlees zoveel mogelijk te verwijderen. Laat de pompoenpitten uitlekken in een vergiet en laat ze even op een keukenpapiertje of schone theedoek opdrogen.
Pompoenpitten pellen?
Pompoenpitten zitten in een witte schil. Als je deze verwijdert, komen de groene pitjes tevoorschijn. Hoewel de vezelrijke schil na het roosteren gewoon eetbaar is, vinden veel mensen hem te hard en taai. Als je er zelf ook niet van houdt, kun je de witte schil er vanaf pellen. Om het karweitje iets gemakkelijker te maken, kun je de pitten eerst 5 minuten blancheren in kokend water, waardoor de schil los gaat laten. Ook kun je de pitten in een enkele laag over een schoon werkblad verdelen en de schil openkraken, door er voorzichtig met een deegroller overheen te rollen.
Zelf pompoenpitten roosteren
Dat is super makkelijk om te doen! We leggen je het even uit middels een stappenplan.
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Je kunt de pompoenpitten mengen met 1-2 el olie of droog roosteren.
- Verdeel de pompoenpitten in een enkele laag over een bakplaat. Maak je er een hartige snack van? Bestrooi ze dan met wat zeezout of andere gewenste kruiden.
- Schuif de bakplaat in de oven en rooster de pitten 30-40 minuten tot ze lichtbruin en knapperig zijn. Schep ze tussendoor af en toe om zodat ze gelijkmatig kleuren.
- Laat de pompoenpitten afkoelen en bewaar ze tot 2 weken in een afgesloten potje op kamertemperatuur of 1-2 maanden in de koelkast of vriezer.
Smaakvariaties
Je kunt geroosterde pompoenpitten extra lekker maken met de juiste smaakmakers. Probeer bijvoorbeeld eens een van de volgende varianten:
- Meng de pompoenpitten met 1-2 el olie en je favoriete kruidenmengsel zoals currypoeder, ras el hanout, Italiaanse kruiden of za’atar;
- Geef ze een lekkere Aziatische twist met 1-2 el olie, 1 el sojasaus, 1 el honing en een snuf cayennepeper;
- Liever zoet? Meng de pitten met 2 el gesmolten boter, 2 el (riet)suiker en 2 tl kaneel.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten met pompoenpitten
Eet de pompoenpitten zo uit het vuistje als een lekkere snack, garneer soepen en salades ermee of voeg ze toe aan je zelfgemaakte granola. Of probeer een van deze heerlijke recepten met pompoenpitten:
Pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten
Pappardelle is misschien wel onze favoriete pastasoort, zeker als je het combineert met romige sauzen. Ook met geroosterde pompoen combineert het perfect, probeer maar eens uit met dit fijne recept.
Warme pompoensalade met kersen, gekruide pompoenpitten en feta
Een heerlijke salade die boordevol smaak zit. De pompoenpitten zijn hier heerlijk gekruid, waardoor het net een beetje die extra twist krijgt. Lekker als bijgerecht of als basis voor een salade.
Bladerdeeg-pompoenrol met geitenkaas
Minimale inspanning, maar maximaal resultaat? Dat lukt met deze bladerdeegrol met pompoen. De pitten zorgen voor een extra crunch.
Gesmoorde pastinaken met olijven en aardappelpuree
Kook je weleens met pastinaak? Deze winterse groente smaakt heerlijk met diverse smaakmakers zoals olijven en – je raadt het al – geroosterde pompoenpitten.
Zoeteaardappelpuree met miso
Door een puree te maken van zoete aardappelen in plaats van gewone aardappelen zet je nét even iets anders op tafel dan je waarschijnlijk gewend bent. Zeker met de diepe smaak van miso is dit recept waarschijnlijk een van je nieuwe favorieten.
Pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten
Warme kleuren, heerlijke zachte, iets zoete smaken van de pompoen, opgehaald door het uitgesproken zout van de pancetta en de pecorino. De pompoenpitten geven een crunchy bite, de tijm een subtiele kruidige hint.
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Halveer de pompoen en schep de pitten eruit. Snijd de pompoen in parten en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zout en peper. Leg de plakjes pancetta ertussen en eroverheen. Druppel 2 el olijfolie eroverheen en rooster ca. 30 minuten in de oven, tot het spek knapperig is en de pompoen mooi geroosterd en zacht.
Bak ondertussen de pompoenpitten in 1 el olijfolie knapperig. Laat afkoelen op keukenpapier en bestrooi met wat zout. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in kokend water met zout.
Neem de bakplaat uit de oven. Schep ca. ¼ van de stukken pompoen met de bouillon en de ciderazijn in een blender en pureer tot een fijne saus. Voeg wat kookvocht van de pasta toe als de saus te dik is. Hak de rest van de pompoen en de pancetta grof. Meng de tijmblaadjes erdoorheen.
Giet de pasta af en doe hem met de saus terug in de pan. Verwarm het geheel goed door en breng op smaak met zout en peper. Roer de gehakte pompoen en pancetta er kort doorheen. Verdeel over diepe borden en bestrooi met de pompoenpitten, de pecorino en eventueel nog wat tijmblaadjes.
Receptuur, foodstyling, fotografie: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren
Onze tips
3x pompoen gerechten op drie verschillende manieren
4x de lekkerste vegetarische recepten met pompoen
Hoe schil je een pompoen? Dit is de makkelijkste manier
Verschillende soorten pompoen en wat je er mee kunt doen
10 ingrediënten die je warm houden op koude herfstdagen
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.