Gesmoorde pastinaken met olijven en aardappelpuree
Gemiddeld
ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in ca. 25 minuten gaar in water met wat zout.
2. Maak de pastinaken goed schoon, schil ze eventueel als ze een onregelmatige schil hebben waar zand tussen blijft zitten. Snijd de pastinaken in stukken van 4 cm. Vet de bodem van een zware (braad-)pan in met 1 el olijfolie en strooi er wat zout in. Zet de stukken pastinaak rechtop naast elkaar in de pan. Verdeel er de tijmtakjes overheen en leg een deksel op de pan. Zet het geheel op laag vuur en smoor de pastinaken in ca. 25 minuten tot ze mooi gekaramelliseerd aan de onderkant en gaar zijn. Kijk tussendoor of het niet te hard gaat, voeg dan eventueel een klein scheutje water toe.
3. Giet de aardappels af en laat ze kort droogstomen. Verwarm de soja- of havermelk in een pannetje. Pureer de aardappels, bijvoorbeeld met een pureeknijper, en roer er de warme melk doorheen. Breng op smaak met zout en de mosterd. Klop nu geleidelijk de olijfolie extra vergine er met een spatel doorheen.
4. Blus de pastinaken af met de bouillon en de sherry-azijn. Verwarm de olijven kort mee in de saus. Verdeel de aardappelpuree over borden. Schep er de pastinaken, de olijven en de saus op. Maak af met de pompoenpitten.