De wortel, tomaat en paprika zijn voor de meeste Foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook heerlijke groenten die minder vaak in het winkelmandje gestopt worden. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. We vertellen je dan ook graag alles over pastinaak. Want wat is het, welk deel kun je gebruiken en wat maak je ermee?
Wat is pastinaak?
Pastinaak is een echte wintergroente en in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en maart. Dit is dus het perfecte seizoen om er iets lekkers mee te maken. Maar wat is pastinaak nou eigenlijk? Deze witte groente is het zoetere broertje van de welbekende oranje wortel.
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Je staat in de supermarkt, klaar om deze zoete, anijsachtige smaakmaker in huis te halen. Maar welke kies je uit? Zorg ervoor dat je kiest voor een stevig, hard exemplaar zonder bruine plekken. Is je pastinaak toch zacht geworden? Geen zorgen, je kunt er altijd nog een lekkere soep of puree mee maken.
Hoe smaakt pastinaak?
Nu we je vraag ‘wat is pastinaak?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Als je een hap neemt van een pastinaak, merk je de anijssmaak al snel op. De structuur is het beste te vergelijken met die van een romige aardappel. Sterker nog, in het verleden werden aardappelen regelmatig vervangen door pastinaken.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Is pastinaak gezond?
Aan het koken met pastinaak zitten veel gezondheidsvoordelen. Deze voedzame groente is rijk aan vitamine C, foliumzuur en mineralen. Doordat de pastinaak veel vezels bevat, krijg je sneller een vol gevoel en draagt hij bij aan een goede spijsvertering. Daarnaast bevat deze groente ook nog eens veel antioxidanten, wat een extra steuntje voor een goede gezondheid geeft. Tot slot draagt deze witte wortelgroente onder andere bij aan de gezondheid van het hart, je ogen en botten.
Wat is de beste vervanger voor pastinaak?
Toch niet zo’n fan van deze witte wortel, is het niet het seizoen of is hij bij de supermarkt uitverkocht? Geen probleem, je kunt pastinaak vervangen door een gewone wortel, (zoete) aardappel of aardpeer.
Welk deel is eetbaar?
Je kunt bijna de hele groente eten, behalve de bovenkant. Zelfs de schil is eetbaar! Als je een pastinaak gaat schoonmaken, snijd je de uiteinden van deze witte wortel af. Die gooi je weg. Vervolgens kun je de groente eventueel schillen en dan in plakjes snijden.
Hoe bewaar je het en hoe lang is de groente houdbaar?
Yes! Je hebt deze lekkere witte wortel in huis gehaald. Misschien maak je er gelijk een smaakvol gerecht mee, maar anders is het zaak om de pastinaak te bewaren op een koele plek. Ze voelen zich helemaal thuis in de groentela van de koelkast en blijven hier ongeveer twee weken goed. Wil je ze langer bewaren? Pastinaak kan ook in de vriezer en blijft hier zo’n zes maanden goed. Het is wel slim om de groente even te blancheren voor je hem invriest.
Wat kun je er allemaal mee?
Een heleboel! Je kunt hem bakken, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in stamppotten, soepen, ovenschotels of zelfs als rauwkost in een salade. Ook is het mogelijk om er chips of puree van te maken. Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met pastinaak uit, doe je schort om en tover iets lekkers op tafel. Hier ga je vast en zeker van genieten.
Onze tips
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.
Lees verder onder de advertentie