Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Pastinaak

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Wortel, tomaat en paprika zijn voor de meeste Foodies wekelijkse kost. Maar er zijn ook heerlijke groenten die minder vaak in het winkelmandje gestopt worden. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. We vertellen je dan ook graag alles over pastinaak. Want wat is het, welk deel kun je gebruiken en wat maak je ermee?

Wat is pastinaak?

Pastinaak is een echte wintergroente en in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en maart. In de wintermaanden kun je er dus volop mee koken. Maar wat is pastinaak nou eigenlijk? Deze witte groente is het zoetere broertje van de welbekende oranje wortel. Als je een hap neemt van een pastinaak, proef je al snel de anijssmaak. De structuur is het beste te vergelijken met die van een romige aardappel. Sterker nog, in het verleden werden aardappelen regelmatig vervangen door pastinaken.

Wanneer je in de supermarkt een pastinaak koopt is het van belang dat je let op de stevigheid ervan. Zorg er daarnaast ook voor dat je voor een exemplaar kiest zonder bruine plekken. Is je pastinaak toch zacht geworden? Geen zorgen! Maak er dan een heerlijke soep of puree mee.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Is pastinaak gezond?

Aan het koken met pastinaak zitten veel gezondheidsvoordelen. Deze voedzame groente is rijk aan vitamine C, foliumzuur en mineralen. Doordat de pastinaak veel vezels bevat, krijg je sneller een vol gevoel en draagt hij bij aan een goede spijsvertering. Daarnaast bevat deze groente ook nog eens veel antioxidanten, wat een extra steuntje voor een goede gezondheid geeft. Tot slot draagt deze witte wortelgroente onder andere bij aan de gezondheid van het hart, je ogen en botten.

Wat is de beste vervanger voor pastinaak?

Toch niet zo’n fan van deze witte wortel, is het niet het seizoen of is hij bij de supermarkt uitverkocht? Geen probleem, je kunt pastinaak vervangen door een gewone wortel, (zoete) aardappel of aardpeer.

seizoensgroenten februari

Welk deel is eetbaar?

Je kunt bijna de hele groente eten, behalve de bovenkant. Zelfs de schil is eetbaar! Als je een pastinaak gaat schoonmaken, snijd je de uiteinden van deze witte wortel af. Die gooi je weg. Vervolgens kun je de groente eventueel schillen en dan in plakjes snijden.

Hoe bewaar je het en hoe lang is de groente houdbaar?

Yes! Je hebt deze lekkere witte wortel in huis gehaald. Misschien maak je er gelijk een smaakvol gerecht mee, maar anders is het zaak om de pastinaak te bewaren op een koele plek. Ze voelen zich helemaal thuis in de groentela van de koelkast en blijven hier ongeveer twee weken goed. Wil je ze langer bewaren? Pastinaak kan ook in de vriezer en blijft hier zo’n zes maanden goed. Het is wel slim om de groente even te blancheren voor je hem invriest.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pastinaak recepten

Een heleboel! Je kunt hem bakken, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in stamppotten, soepen, ovenschotels of zelfs als rauwkost in een salade. Ook is het mogelijk om er chips of puree van te maken. Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Bekijk dan onderstaande recepten, doe je schort om en tover iets lekkers op tafel!

Pastinaaksoep met appel

Pastinaaksoep met appel

Verse soep is zoveel lekkerder dan soep uit blik of zak, probeer maar eens met dit smaakvolle recept voor pastinaaksoep. De appel maakt het nóg lekkerder en maakt het geheel wat frisser én zoeter.

Naar het recept
Traybake met kip en honing-mosterdpastinaak

Traybake met kip en honing-mosterdpastinaak

Een makkelijke maaltijd, maar toch boordevol smaak. De kip wordt in de oven supermals en is heerlijk in combinatie met de honing-mosterddressing.

Naar het recept
Stoofpot met pastinaak, knolselderij en koolraap

Stoofpot met pastinaak, knolselderij en koolraap

Dit kruidige gerecht zit boordevol groenten en kun je zowel als hoofd- en als bijgerecht serveren. Liever andere aardse smaken? Probeer hem dan ook eens te maken met wortel, aardpeel of koolrabi.

Naar het recept
Pastinaakrösti met harissa, feta en gekaramelliseerde ui

Pastinaakrösti met harissa, feta en gekaramelliseerde ui

Weer even net wat anders dan de welbekende aardappelrösti. De toppings zorgen dat je deze variant steeds weer opnieuw wilt maken.

Naar het recept
Romige pastinaakcurry

Romige pastinaakcurry

Deze vegetarische curry zit bomvol smaak en is een bord comfort food waar je eigenlijk elke dag wel zin in hebt. Serveer hier wat brood bij, zodat je de saus tot de laatste druppel van je bord kunt eten.

Naar het recept
Pastinaaktartelettes

Pastinaaktartelettes

Mari: “Bestrooi de gevulde tartelettes met een dun laagje suiker, laat in een paar minuten iets vocht opnemen en brand er dan met een gasbrander of crème-brûlée-ijzer een goudgeel laagje op. Daarna pas de bloemen erop natuurlijk.”

Naar het recept
Gekaramelliseerde pastinaaktarte-tatins met rozemarijn

Gekaramelliseerde pastinaaktarte-tatins met rozemarijn

Is het hartig of is het zoet? We starten het lijstje met pastinaak recepten met een gerecht dat er tussenin zit. Door deze groente te karamelliseren wordt ‘ie een tikkeltje zoet. Combineer dat met hartige smaakmakers als rozemarijn en mosterd en je hebt de perfecte balans.

Naar het recept
Romige spruitjes met kastanjes

Pastinaakfrietjes met ahornsiroop

Dat de combinatie van zoet en zout verslavend lekker is, bewijst dit heerlijke recept met pastinaak wel. Je blijft van deze frietjes eten! Lekker in combinatie met de romige spruitjes met kastanjes van de foto.

Naar het recept
pastinaak notentaart

Pastinaak-notentaart

Deze pastinaak-notentaart is alleen al een feest om naar te kijken, maar hij zit ook nog vol heerlijke smaken en bijzondere combinaties. Je kunt ‘m de dag van te voren al maken, in de koelkast bewaren en voor serveren even afbakken terwijl je met je gezelschap aan tafel van een lekker drankje geniet.

Naar het recept
Kruidige pastinaakcake met limoncello frosting

Kruidige pastinaakcake met limoncello frosting

Je bent ongetwijfeld bekend met worteltaart en misschien heb je ook weleens van bietenbrownies gehoord. Maar een pastinaaktaart? Onze Foodies friend Inge combineerde de anijsachtige smaak met het frisse van limoncello in deze geweldige laagjestaart.

Naar het recept
Shepherd's pie met stoofvlees en pastinaakpuree

Shepherd’s pie met stoofvlees en pastinaakpuree

Ten slotte onze favoriet van de recepten met pastinaak want het langzaam gegaarde stoofvlees maakt dit gerecht tot een heus pronkstuk. De smaken die je proeft bij elke hap zijn onweerstaanbaar. Verwarmend, vullend en lekker, ideaal voor in de winter! Heb je iets te veel gemaakt? Geen zorgen, de volgende dag warm je de restjes gemakkelijk op.

Naar het recept
Profielfoto van

Roxanne

Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!