Aardappelpuree, maizena en griesmeel worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. We vertellen je dan ook graag alles over polenta. Want wat is polenta en wat kun je ermee?
Wat is polenta?
Waar wij de gekookte aardappel hebben, hebben de Italianen polenta. Maar wat is polenta precies? Dit gerecht zag het levenslicht in Noord-Italië. Vroeger werd het gemaakt van graan, maar tegenwoordig wordt in plaats daarvan maïsgriesmeel gebruikt. Dit is gemaakt van maïs die eerst gedroogd is en vervolgens fijngemalen tot meel.
Vaak kom je het tegen als pap of puree. Vroeger was het een gerecht dat voornamelijk door de armen werd gemaakt, maar tegenwoordig staat de klassieker vooral bij de betere Italiaanse restaurants op de kaart. Kijk niet gek op als je een toetje ermee op het menu ziet staan, je kunt dit lekkers gebruikten voor zoete en hartige en voor warme en koude toepassingen.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt polenta?
Nu je weet wat het is, ben je vast ook benieuwd naar de smaak. Over het algemeen is de smaak van polenta vrij neutraal. Je kunt het misschien wel vergelijken met aardappelpuree.
Vaak wordt het op smaak gebracht met peper, zout, boter en kaas. Daarnaast kun je het ook bijvoorbeeld maken met bouillon in plaats van water, waardoor het al direct meer smaak heeft.
Hoe maak je polenta?
Ben je benieuwd en wil je het eens zelf maken? Het is gelukkig helemaal niet moeilijk, en ook nog eens zo klaar. Daarna kun je er natuurlijk alle kanten mee op. Lees hier hoe je zelf polenta maakt.
Waar koop je het?
Over het algemeen is het in elke supermarkt wel te verkrijgen. Niet altijd als eindproduct (de pap of puree), maar zeker wel als maïsgriesmeel. Vaak kun je in Italiaanse delicatessenwinkels klaargemaakte polenta kopen, zodat je het meteen kunt eten.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Koop je een verpakking met maïsgriesmeel? Deze is vaak lang houdbaar, zeker op een droge en koele plek (bijvoorbeeld de voorraadkast). Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Heb je eenmaal polenta gemaakt? Dan is deze vaak niet langer dan een paar dagen houdbaar in de koelkast.
Wat kun je er allemaal mee?
Je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Zo zijn er veel heerlijke recepten te vinden, zowel zoet als hartig. Natuurlijk kun je het ook als klassiek bijgerecht serveren als je een Italiaans diner op tafel zet.
Recepten met polenta
Om je een beetje op weg te helpen hebben we onze favoriete recepten voor je verzameld. Van bijgerecht tot hoofdgerecht en van Italiaans tot Spaans, alles komt voorbij!
Bloedsinaasappel-polentacake
Zin in cake? Probeer deze variatie met bloedsinaasappels eens. Maar pas op; wanneer je deze bloedsinaasappel-polentacake geprobeerd hebt, wil je nooit meer een klassieke boerencake. Verslavend lekker!
Polentafrietjes
Frietjes, die maak je toch met aardappelen? Meestal wel, maar niet in dit heerlijke recept. Probeer maar eens uit!
Romige polenta met gebakken worst, knolselderij en salie
Polenta als puree kan ontzettend lekker en romig zijn, dat bewijst dit fijne recept wel. Zeker in combinatie met de gebakken worst, knolselderij en salie zet je gegarandeerd een heerlijk gerecht op tafel. Probeer maar eens uit!
Ragù bolognese met knapperige polenta
De traditionele bolognesesaus is een stevige vleessaus op basis van gehakt, pancetta, ui, wortel, bleekselderij, tomaat, melk (of room) en wijn. Het authentieke recept is in 1982 schriftelijk vastgelegd door Accademia Italiana della Cucina (de Italiaanse Culinaire Academie) en wordt in een kluis bewaard in de Bolognese Kamer van Koophandel. Meestal eet je de ragù met tagliatelle (nooit met spaghetti), maar in Noord-Italië hebben ze nog liever de stevige, knapperige polenta.
Spaanse polenta met paddenstoelen en manchego
Ook in Spanje gebruiken ze polenta in diverse gerechten. Zoals bijvoorbeeld in dit recept met paddenstoelen en manchego. Je bakt de polenta in olie goudbruin en krokant, bijna alsof het frietjes zijn. Om je vingers bij af te likken!
Italiaanse runderstoof met gebakken polenta
Neem de tijd voor deze geweldige runderstoof, je geduld zal beloond worden met een geweldig gerecht. Ideaal als je een etentje organiseert, hiermee maak je gegarandeerd indruk op je gasten.
Polenta-kwarkpudding met rodevruchtensaus
Zoet, romig en fris. Ontdek de volle smaak van het platteland met dit heerlijke recept voor een goede kwarkpudding.
Lees ook:
Bloedsinaasappel-polentacake
Zin in cake? Probeer deze variatie met bloedsinaasappels eens. Maar pas op; wanneer je deze bloedsinaasappel-polentacake geprobeerd hebt, wil je nooit meer een klassieke boerencake. Verslavend lekker!
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C /hetelucht: 170°C). Bekleed de bodem van een cakeblik met bakpapier en laat het bakpapier aan de korte zijden over de rand hangen. Klop de boter en de suiker in een kom licht en luchtig. Klop er één voor één de eieren doorheen tot ze helemaal zijn opgenomen. Roer het bakmeel, de polenta, het bakpoeder, de sinaasappelschil en 1 tl zout doorheen. Schep het beslag in het bakblik. Bak de cake in ca. 35-40 minuten gaar, tot een prikker die je erin steekt er droog uitkomt. Prik met de prikker 12 gaatjes over de hele cake maar prik er niet helemaal doorheen.
Meng het bloedsinaasappelsap, het citroensap en 3 el poedersuiker en giet de helft van dit mengsel over de cake zodat het door de cake wordt opgenomen. Laat de cake helemaal afkoelen en neem hem dan met behulp van het overhangende bakpapier uit de vorm. Zet de cake op een schaal. Doe 6 el poedersuiker in een kom en voeg al roerend de rest van het bloedsinaasappelsapmengsel toe, tot je een glad glazuur hebt. Schep het glazuur over de cake en serveer hem.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Vinny Whiteman Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Lottie Covel
Onze tips
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.