Advertentie
Je gerecht afmaken met verse kruiden doe je waarschijnlijk regelmatig, maar er zijn flink wat heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over salie. Want wat is salie en wat maak je ermee?
Wat is salie?
Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat is salie eigenlijk? Het is een vaste plant die tot dezelfde botanische familie behoort zoals tijm, lavendel of rozemarijn. De blaadjes worden als kruid gebruikt vooral in de mediterrane keuken. Italianen zijn misschien wel de grootste liefhebbers van dit aromatische kruid. De blaadjes zijn veel dikker en steviger dan bijvoorbeeld basilicum, grijsgroen en met een grijze beharing. Salie is al eeuwen populair niet alleen als smaakmaker, maar ook vanwege zijn vermeende medicinale eigenschappen. Zo zou salie infectie- en ontstekingsremmend werken en veel antioxidanten bevatten. Hoe dan ook lijkt het ons een goed idee om met dit bijzondere kruid eens aan de slag te gaan!
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je salie?
Salie is te koop in grotere supermarkten, maar als je dit kruid regelmatig wil gebruiken, kun je het beste een plantje aanschaffen. Het is heel makkelijk te telen in je tuin of in de vensterbank, is wintergroen en je kunt de blaadjes zowel vers als gedroogd gebruiken.
Hoe smaakt salie?
Nu we je vraag ‘wat is salie?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit kruid smaakt. Het is een sterk aromatisch kruid met een aardse, bitterzoete smaak met de hinten van eucalyptus, citroen en munt.
Hoe kan je het vervangen?
Kun je geen verse salieblaadjes vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het door majoraan, rozemarijn of tijm.
Hoe gebruik je het?
Het heeft een heel sterk aroma dus wees er zuinig mee. Enkele blaadjes in je gerecht laten meekoken of fijngehakt aan je soep of salade toevoegen is meestal meer dan voldoende.
Hoe moet je salie bewaren?
Takjes verse salie kun je goed verpakt enkele dagen bewaren in de koelkast. Heb je teveel? Dan kun je het drogen door de takjes in kleine bosjes te binden en ondersteboven op te hangen op een droge plek.
Wat kun je ermee?
Salie smaakt heerlijk in Italiaanse pasta- en vleesgerechten. De bekende klassieker is natuurlijk saltimbocca – vleeslapjes bedekt met rauwe ham en blaadjes salie, gesmoord in witte wijn. Maar ook herfstgroenten zoals pompoen, pastinaak of paddenstoelen smaken heerlijk gesmoord met een paar blaadjes. Je kunt gesnipperde salie ook rauw door een salade mengen of tegen het einde van de kooktijd aan soepen toevoegen. Verder kun je er lekker kruidige drankjes mee maken, zoals een verfrissende limonade of heerlijke verse thee.
Recepten met salie:
Aan de slag na het lezen van dit artikel? Probeer dan een van onze heerlijke recepten met salie en laat je verrassen door de heerlijke smaak.
Saltimbocca alla romana
Een klassiek Italiaans vleesgerecht, waar natuurlijk de smaakmaker salie niet in mag ontbreken. Neem wat extra tijd in de keuken en maak dit gerecht bijvoorbeeld op een zondagmiddag. Succes gegarandeerd bij het avondeten!
Cannelloni met gebraden kip en salie
Pasta en kip zijn een match made in heaven, zeker in dit romige en lekkere recept voor cannelloni met gebraden kip. De oven doet het meeste werk voor je, zo hou jij tijd over voor andere dingen. Ideaal toch?
Braadkip met fregola, pompoen en salie
De pastasoort fregola is voedzaam en vullend, zeker in combinatie met deze smaakvolle en gebraden kip. Je creëert gegarandeerd een Italiaans feestje op je bord met dit fijne recept!
Gnocchi met salie, boter en pecorino
Gnocchi maak je van onder andere aardappel en bloem, lees hier alles over de perfecte gnocchi. Heb je de basis eenmaal onder de knie? Ga dan eens los met varianten zoals deze met boter en pecorino!
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.