Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
vegetarische pasta recepten

7x de allerlekkerste vegetarische pasta recepten

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

De Italiaanse keuken kent wel meer pastaklassiekers dan spaghetti bolognese. Laat de minder bekende pastasoorten zoals orecchiette op je bord shinen met deze vegetarische pasta recepten, met een zelfgemaakte groentesaus en natuurlijk een scheutje goede olijfolie. Eet smakelijk!

Vegetarische pasta

Niets is zo lekker als een goede pasta. Het liefst een beetje al dente, met een romige en ook goed gevulde saus. Oh, en (plantaardige) kaas mag natuurlijk niet ontbreken! Maar eet je liever geen vlees? Gelukkig zijn er ontzettend veel vegetarische pasta recepten. Wij hebben de lekkerste natuurlijk voor je verzameld!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vegetarische pasta recepten:

Rigatoni alla norma snelle pasta

Rigatoni alla norma

Perfect voor als je snakt naar ultiem comfortfood. Houd je van een beetje pit? Voeg dan samen met de knoflook en kappertjes ook een snuf chilivlokken toe. Zo voeg je nog meer smaak toe aan je pasta.

Naar het recept
Orecchiette cime di rapa met broccoli en rode peper

Orecchiette cime di rapa met broccoli en rode peper

First up: orecchiette met broccoli en rode peper, een echte Italiaanse klassieker. Geroosterde amandelen zijn een prima alternatief voor bijvoorbeeld kaas. Ze geven de pasta namelijk het lekkere zoutje qua smaak.

Naar het recept
weekmenu: Fusilli peperonata weekmenu

Fusilli peperonata met tijm en geitenkaas

De geraspte parmezaan kennen we inmiddels, het is tijd voor een andere kaas als hoofdrolspeler: geitenkaas. Heerlijk in combinatie met de zachte paprika en smaakvolle olijven!

Naar het recept
Pappardelle al ragu

Pappardelle al ragu van witte bonen

De combinatie van ui, wortel en bleekselderij wordt ook wel ‘soffritto’ genoemd en vormt de basis van veel Italiaanse sauzen. Wij gebruiken hem voor een van onze favoriete vegetarische pasta recepten: pappardelle al ragu.

Naar het recept
Pasta met gemarineerde courgette, pesto en gebakken kappertjes

Pasta met gemarineerde courgette, pesto en gebakken kappertjes

De gebakken kappertjes maken dit recept tot één van onze favorieten als het aankomt op vegetarische pasta recepten!

Naar het recept
Rigatoni met groene koolsaus

Rigatoni met groene koolsaus

Kleurrijk, gezond én heel erg lekker: dat is dit recept in een notendop.

Naar het recept
Eenpanspasta met cherrytomaten

Eenpanspasta met cherrytomaten

Eenpansgerechten zijn makkelijk te maken, staan vaak snel op tafel en schelen je ook nog eens een hele berg afwas…

Naar het recept

Ons favoriete vegetarische pasta recept:

Rigatoni alla norma snelle pasta

Rigatoni alla norma

Perfect voor als je snakt naar ultiem comfortfood. Houd je van een beetje pit? Voeg dan samen met de knoflook en kappertjes ook een snuf chilivlokken toe. Zo voeg je nog meer smaak toe aan je pasta.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 aubergines (in grove blokjes)
  • zout en peper
  • 1 bosje basilicum (ca. 20 g)
  • 400 g gepelde tomaten (uit blik)
  • 50 ml extra olijfolie
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 2 el kappertjes
  • 400 g rigatoni

Bereiding

  1. 1. Doe de aubergine in een vergiet. Bestrooi met zout en meng goed door elkaar. Laat ca. 20 minuten staan. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en snijd de steeltjes fijn. Pureer de gepelde tomaten in een keukenmachine glad.

  2. 2.  Spoel de aubergine onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Dep de aubergine droog met een theedoek. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak er de aubergine op hoog vuur al omscheppend ca. 5 minuten in.

  3. 3. Voeg nog een scheutje olijfolie toe en bak de knoflook en de kappertjes ca. 2 minuten mee. Blus het geheel af met de tomatenpulp en breng rustig aan de kook. Voeg de basilicumsteeltjes toe en laat de saus op laag vuur ca. 10 minuten rustig koken. Breng op smaak met zout en peper.

  4. 4. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met wat zout. Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht. Voeg de pasta en een scheut kookvocht toe aan de saus. Verwarm nog ca. 2 minuten op laag vuur. Verdeel de pasta over borden en scheur de basilicumblaadjes erover.

foto’s en receptuur: Willem van Santen

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!