Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
Jackfruitsaté met pittig ingelegde komkommertjes

Vega BBQ: 15x de lekkerste recepten

Advertentie

Barbecue hoeft niet om grote stukken vlees te draaien, ook met groenten en vleesvervangers zorg je voor smaaksensaties van de grill. Bekijk onze absolute vega BBQ favorieten maar eens!

Vega BBQ

Ga jij barbecueën maar eet jij, of een van je gasten, geen vlees? Geen probleem, want een vega BBQ is minstens net zo lekker. Daarbij is het ook nog eens een stuk eenvoudiger te organiseren dan wel eens wordt gedacht. Zo zijn er tegenwoordig heel wat plantaardige vleesvervangers in elke supermarkt te koop. Maar wist je dat je deze niet allemaal op de kamado kunt leggen? De structuur van sommige vleesvervangers wordt dan te zacht waardoor ze door de grill zakken. Zonde! Check dus altijd goed de verpakking of je vleesvervanger wel geschikt is voor een vega BBQ.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Ga voor je vega BBQ dan zelf aan de slag met onze heerlijke vegetarische recepten. Zo weet je precies wat erin zit. Maak bijvoorbeeld groentespiesjes, vegetarische kebab of onze grote favoriet met gegrilde spitskool.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vega BBQ recepten

Van de ultieme vegaburger tot een carrot dog: deze vegetarische recepten bieden voor ieder wat wils. Lekker voor een vega of vegan barbecue. Wedden dat je het vlees geen seconde mist?

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Hebben we al gezegd dat we dol zijn op spitskool? Dit gerecht zal van jou ook een spitskool-fan maken. Maak nu deze fantastische gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten uit het boek TLV Vegan van Jigal Krant. Eet smakelijk!

Naar het recept
Ultieme vegaburger

Ultieme vegaburger

We trappen ons lijstje met de lekkerste vega BBQ gerechten af met de ultieme burger. In tegenstelling tot gewone burgers komt hier echter geen vlees aan te pas. Deze fantastische burgers maak je namelijk met zwarte bonen.

Naar het recept
vegaburgers: regenboogburger

Regenboogburgers met gegrilde groenten en wortelketchup

In deze burger staan verschillende gegrilde groenten centraal. Hierdoor is het geheel lekker kleurrijk. Serveer de burgers met een heerlijke zelfgemaakte wortelketchup.

Naar het recept
Jackfruitsaté met pittig ingelegde komkommertjes

Jackfruitsaté met pittig ingelegde komkommertjes

Jackfruit is eigenlijk een jonge vrucht, maar dankzij zijn draadjesachtige structuur gebruiken we hem graag als vleesvervanger. Marineer de stukjes jackfruit eens in een pittige marinade en gril ze aan een spies.

Naar het recept
Döner van spitskool met kruidenomelet

Döner kebab van spitskool met kruidenomelet

We zijn dol op spitskool van de BBQ. Gegrild wordt hij namelijk een beetje rokerig en lekker zoet! Hiermee is dit een perfecte vulling voor deze vega döner.

Naar het recept
Gegrilde mais met cashewcrème

Gegrilde mais met cashewcrème

Gegrilde maiskolf is een echte BBQ-klassieker en een van onze favoriete vega BBQ gerechten. Deze versie met een saus van havermelk en vegan kaas van cashewnoten is bovendien 100% plantaardig.

Naar het recept
Gegrilde andijvie met wittebonenvinaigrette

Gegrilde andijvie met wittebonenvinaigrette

Vergeet de stamppot en bereid andijvie eens boven de hete kolen. Licht geblakerd, nog steeds wat crunchy en overgoten met een smaakvolle vinaigrette vinden wij hem het allerlekkerst.

Naar het recept
Witlofspiesjes met gegrilde zoete aardappel

Witlofspiesjes met gegrilde zoete aardappel

De langwerpige witlofstronkjes zijn perfect om te rijgen aan spiesjes. Ook de zoete aardappel die je erbij serveert, bereid je op de barbecue.

Naar het recept
Gegrilde aubergine met venkelsalade en mosterddressing

Gegrilde aubergine met venkelsalade en mosterddressing

Als er één groente BBQ-proof is, dan is het wel de aubergine. Door de vlezige structuur is deze groente ideaal om te bereiden op de grill.

Naar het recept
Gerookte-auberginesalade met granaatappel

Gerookte-auberginesalade met granaatappel

Je kunt gegrilde aubergine in een potje kopen, maar als je hem zelf grilt, smaakt hij nog lekkerder. Het vruchtvlees wordt tijdens het grillen lekker smeuïg en krijgt een heerlijk rokerig smaakje.

Naar het recept
Tempeh- en ananaskebabs

Tempeh- en ananaskebabs

Tempeh heeft een stevige structuur en is hierdoor een van onze favoriete vleesvervangers. Deze tempeh-ananaskebabs zijn dan ook een van onze favoriete vega BBQ gerechten.

Naar het recept
Halloumi watermeloenspiesjes

Halloumi-watermeloenspiesjes

De stevige en zoute halloumi gaat heel goed samen met de zoete en sappige watermeloen.

Naar het recept
Taco’s met gegrilde paprika en molesaus

Taco’s met gegrilde paprika en molesaus

De Mexicaanse molesaus is een hartige smaaksensatie, waardoor je helemaal geen vlees mist.

Naar het recept
Farro-salade met gegrildeperzik en pecannoten

Farro-salade met gegrilde perzik en pecannoten

Heb je weleens perziken gegrild? Nee? Dan is het hoog tijd om dat te veranderen! Serveer ze bijvoorbeeld in deze salade met farro en pecannoten, maar ook met feta en rucola smaken ze heerlijk.

Naar het recept
carrotdog hotdogdag

Carrot dog

Een broodje hotdog zonder worst? Die maak je met heerlijk rokerige jonge worteltjes!

Naar het recept
FOODIES FAVORIET
Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Hebben we al gezegd dat we dol zijn op spitskool? Dit gerecht zal van jou ook een spitskool-fan maken. Maak nu deze fantastische gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten uit het boek TLV Vegan van Jigal Krant. Eet smakelijk!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • chilisaus (zoetzuur)
  • 50 g cashewnoten (gezouten)
  • 1 spitskool (groot)
  • extra vergine olijfolie
  • isot biber

Bereiding

  1. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan. Hak of vijzel fijn, maar niet tot gruis.

  2. Verwarm vier borden voor en zorg dat de chilisaus op kamertemperatuur is. Verhit een grillpan op hoog vuur of maak de barbecue aan. Verwijder de buitenste bladeren van de spitskool als die er slap bij hangen. Snijd de kool in de lengte in vieren. Snijd steeds door de aanzet heen zodat de parten niet uit elkaar vallen. Bestrijk aan alle zijden met olijfolie en bestrooi de snijkanten met isot biber. Rooster de kool 3-4 minuten aan elke kant, ongeveer 10 minuten in totaal. Leg de kolen op hun bolle kant op voorverwarmde borden. Bestrooi met grof zout. Serveer iedere part kool met 1 eetlepel chilisaus (meer maakt het al snel te zoet) en een handje cashewnoten.

Amsterdam/Tel Aviv; 2019-2021; Serie foto’s uit Amsterdam (keuken Jigal) en Tel Aviv (straatbeelden) voor het nieuwe (vegan) kookboek van Jigal Krant, verschenen in het najaar van 2021 bij Nijgh Cuisine. Fotografie: Vincent van den Hoogen. Receptuur: Jigal Krant.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!