Advertentie
Barbecue hoeft niet om grote stukken vlees te draaien, ook met groenten en vleesvervangers zorg je voor smaaksensaties van de grill. Bekijk onze absolute vega BBQ favorieten maar eens!
Vega BBQ
Ga jij barbecueën maar eet jij, of een van je gasten, geen vlees? Geen probleem, want een vega BBQ is minstens net zo lekker. Daarbij is het ook nog eens een stuk eenvoudiger te organiseren dan wel eens wordt gedacht. Zo zijn er tegenwoordig heel wat plantaardige vleesvervangers in elke supermarkt te koop. Maar wist je dat je deze niet allemaal op de kamado kunt leggen? De structuur van sommige vleesvervangers wordt dan te zacht waardoor ze door de grill zakken. Zonde! Check dus altijd goed de verpakking of je vleesvervanger wel geschikt is voor een vega BBQ.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Ga voor je vega BBQ dan zelf aan de slag met onze heerlijke vegetarische recepten. Zo weet je precies wat erin zit. Maak bijvoorbeeld groentespiesjes, vegetarische kebab of onze grote favoriet met gegrilde spitskool.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Vega BBQ recepten
Van de ultieme vegaburger tot een carrot dog: deze vegetarische recepten bieden voor ieder wat wils. Lekker voor een vega of vegan barbecue. Wedden dat je het vlees geen seconde mist?
Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten
Hebben we al gezegd dat we dol zijn op spitskool? Dit gerecht zal van jou ook een spitskool-fan maken. Maak nu deze fantastische gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten uit het boek TLV Vegan van Jigal Krant. Eet smakelijk!
Ultieme vegaburger
We trappen ons lijstje met de lekkerste vega BBQ gerechten af met de ultieme burger. In tegenstelling tot gewone burgers komt hier echter geen vlees aan te pas. Deze fantastische burgers maak je namelijk met zwarte bonen.
Regenboogburgers met gegrilde groenten en wortelketchup
In deze burger staan verschillende gegrilde groenten centraal. Hierdoor is het geheel lekker kleurrijk. Serveer de burgers met een heerlijke zelfgemaakte wortelketchup.
Jackfruitsaté met pittig ingelegde komkommertjes
Jackfruit is eigenlijk een jonge vrucht, maar dankzij zijn draadjesachtige structuur gebruiken we hem graag als vleesvervanger. Marineer de stukjes jackfruit eens in een pittige marinade en gril ze aan een spies.
Döner kebab van spitskool met kruidenomelet
We zijn dol op spitskool van de BBQ. Gegrild wordt hij namelijk een beetje rokerig en lekker zoet! Hiermee is dit een perfecte vulling voor deze vega döner.
Gegrilde mais met cashewcrème
Gegrilde maiskolf is een echte BBQ-klassieker en een van onze favoriete vega BBQ gerechten. Deze versie met een saus van havermelk en vegan kaas van cashewnoten is bovendien 100% plantaardig.
Gegrilde andijvie met wittebonenvinaigrette
Vergeet de stamppot en bereid andijvie eens boven de hete kolen. Licht geblakerd, nog steeds wat crunchy en overgoten met een smaakvolle vinaigrette vinden wij hem het allerlekkerst.
Witlofspiesjes met gegrilde zoete aardappel
De langwerpige witlofstronkjes zijn perfect om te rijgen aan spiesjes. Ook de zoete aardappel die je erbij serveert, bereid je op de barbecue.
Gegrilde aubergine met venkelsalade en mosterddressing
Als er één groente BBQ-proof is, dan is het wel de aubergine. Door de vlezige structuur is deze groente ideaal om te bereiden op de grill.
Gerookte-auberginesalade met granaatappel
Je kunt gegrilde aubergine in een potje kopen, maar als je hem zelf grilt, smaakt hij nog lekkerder. Het vruchtvlees wordt tijdens het grillen lekker smeuïg en krijgt een heerlijk rokerig smaakje.
Tempeh- en ananaskebabs
Tempeh heeft een stevige structuur en is hierdoor een van onze favoriete vleesvervangers. Deze tempeh-ananaskebabs zijn dan ook een van onze favoriete vega BBQ gerechten.
Halloumi-watermeloenspiesjes
De stevige en zoute halloumi gaat heel goed samen met de zoete en sappige watermeloen.
Taco’s met gegrilde paprika en molesaus
De Mexicaanse molesaus is een hartige smaaksensatie, waardoor je helemaal geen vlees mist.
Farro-salade met gegrilde perzik en pecannoten
Heb je weleens perziken gegrild? Nee? Dan is het hoog tijd om dat te veranderen! Serveer ze bijvoorbeeld in deze salade met farro en pecannoten, maar ook met feta en rucola smaken ze heerlijk.
Carrot dog
Een broodje hotdog zonder worst? Die maak je met heerlijk rokerige jonge worteltjes!
Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten
Hebben we al gezegd dat we dol zijn op spitskool? Dit gerecht zal van jou ook een spitskool-fan maken. Maak nu deze fantastische gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten uit het boek TLV Vegan van Jigal Krant. Eet smakelijk!
Ingrediënten
- chilisaus (zoetzuur)
- 50 g cashewnoten (gezouten)
- 1 spitskool (groot)
- extra vergine olijfolie
- isot biber
Bereiding
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan. Hak of vijzel fijn, maar niet tot gruis.
Verwarm vier borden voor en zorg dat de chilisaus op kamertemperatuur is. Verhit een grillpan op hoog vuur of maak de barbecue aan. Verwijder de buitenste bladeren van de spitskool als die er slap bij hangen. Snijd de kool in de lengte in vieren. Snijd steeds door de aanzet heen zodat de parten niet uit elkaar vallen. Bestrijk aan alle zijden met olijfolie en bestrooi de snijkanten met isot biber. Rooster de kool 3-4 minuten aan elke kant, ongeveer 10 minuten in totaal. Leg de kolen op hun bolle kant op voorverwarmde borden. Bestrooi met grof zout. Serveer iedere part kool met 1 eetlepel chilisaus (meer maakt het al snel te zoet) en een handje cashewnoten.
Amsterdam/Tel Aviv; 2019-2021; Serie foto’s uit Amsterdam (keuken Jigal) en Tel Aviv (straatbeelden) voor het nieuwe (vegan) kookboek van Jigal Krant, verschenen in het najaar van 2021 bij Nijgh Cuisine. Fotografie: Vincent van den Hoogen. Receptuur: Jigal Krant.
Onze tips
11x verkoelende zomerse drankjes
4x heerlijk vegetarisch streetfood
11x de lekkerste spiesjes van de BBQ
Barbecuefeestje: 3x populaire recepten
Aardappelsalade maken: de beste recepten en tips
10+ borrelhapjes voor tijdens de kerst
Italiaanse pasta: 15x tagliatelle recepten
Wat eten we dit weekend? 15x recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.