
Champignons, knoflook en aardappels staan bij de meeste foodies regelmatig op het menu, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist dé smaakmakers van een gerecht. Vandaag vertellen we je dan ook alles over jackfruit. Want wat is jackfruit en wat kun je ermee?
Wat is jackfruit?
Jackfruit is een favoriet van veel vegetariërs en vegans, aangezien het dé perfecte vervanger is van pulled pork door zijn draadjesvleesachtige structuur. Maar wat is jackfruit precies? Het is een tropische vrucht die groeit aan bomen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Je herkent hem aan de groene, stekelige structuur. Verwar hem vooral niet met zijn kleine broertje, de durian. Jackfruit is heerlijk zoet, maar zijn familielid stinkt een uur in de wind als je hem openmaakt. Het voordeel daarvan is wel dat je het direct merkt wanneer je de verkeerde te pakken hebt.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Is jackfruit een goede vleesvervanger?
Hoewel deze tropische vrucht de structuur van vlees heeft, is hij niet geschikt als 1-op-1 vervanger. Dit komt doordat er aanzienlijk minder eiwitten en ijzer in zitten als in vlees. Ook zit er geen vitamine B12 in. Jackfruit is overigens wel gezond en staat in de Schijf van Vijf.
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Verse jackfruit is in Nederland helaas amper verkrijgbaar, zelfs niet bij de toko. Je kunt deze lekkere vrucht gelukkig wel uit blik kopen bij de meeste supermarkten. Je koopt dan meestal de jonge variant, die in tegenstelling tot de rijpe variant een vlezige structuur heeft. Let er wel op dat je de groene variant koopt. De gele is op siroop en meer geschikt voor toetjes.
Hoe smaakt jackfruit?
Nu we je vraag ‘wat is jackfruit?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het smaakt. De rijpe vrucht is heerlijk zoet en doet denken aan een combinatie van mango, ananas en appel. Jong jackfruit is vrij neutraal van smaak en het vruchtvlees neemt makkelijk andere smaken op. Daardoor leent hij zich perfect om te marineren en kruiden voor diverse hartige gerechten.
Hoe kan je het vervangen?
Er is eigenlijk geen andere vrucht met dezelfde structuur, dus vervangen is vrijwel onmogelijk.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?
In Nederland koop je het vrijwel altijd in blik. Daardoor is hij lang houdbaar. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Als je het blik eenmaal geopend hebt en niet alles gelijk gebruikt, kun je de overgebleven jackfruit het beste in een afgesloten plastic bakje in de koelkast bewaren.
Wat kun je allemaal met jackfruit?
Wat kun je allemaal maken met jackfruit? We benoemden het al, maar het is de perfecte vega vervanger van pulled pork of pulled chicken. Benieuwd wat je er allemaal voor lekkers mee kunt maken? Maak bijvoorbeeld eens deze opgerolde courgette-lasagna.

Opgerolde courgette-lasagne met jackfruit
Deze winter kwam hij voorbij als vega alternatief voor draadjes vlees. Maar ook op zonnige dagen gebruiken we hem graag. Jackfruit is je nieuwe favoriete vleesvervanger!

Jackfruitsaté met pittig ingelegde komkommertjes
Hoe maak je kipsaté zonder kip? Met jackfruit! Het heeft precies de juiste structuur zoals kip en zuigt zich vol smaak als je hem in een lekkere marinade legt. Een slimme wisseltruc!
Lees ook:
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.