Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
wat is jackfruit

Wat is jackfruit en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Champignons, knoflook en aardappels staan bij de meeste foodies regelmatig op het menu, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist dé smaakmakers van een gerecht. Vandaag vertellen we je dan ook alles over jackfruit. Want wat is jackfruit en wat kun je ermee?

Wat is jackfruit?

Jackfruit is een favoriet van veel vegetariërs en vegans, aangezien het dé perfecte vervanger is van pulled pork door zijn draadjesvleesachtige structuur. Maar wat is jackfruit precies? Het is een tropische vrucht die groeit aan bomen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Je herkent hem aan de groene, stekelige structuur. Verwar hem vooral niet met zijn kleine broertje, de durian. Jackfruit is heerlijk zoet, maar zijn familielid stinkt een uur in de wind als je hem openmaakt. Het voordeel daarvan is wel dat je het direct merkt wanneer je de verkeerde te pakken hebt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Is jackfruit een goede vleesvervanger?

Hoewel deze tropische vrucht de structuur van vlees heeft, is hij niet geschikt als 1-op-1 vervanger. Dit komt doordat er aanzienlijk minder eiwitten en ijzer in zitten als in vlees. Ook zit er geen vitamine B12 in. Jackfruit is overigens wel gezond en staat in de Schijf van Vijf.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Verse jackfruit is in Nederland helaas amper verkrijgbaar, zelfs niet bij de toko. Je kunt deze lekkere vrucht gelukkig wel uit blik kopen bij de meeste supermarkten. Je koopt dan meestal de jonge variant, die in tegenstelling tot de rijpe variant een vlezige structuur heeft. Let er wel op dat je de groene variant koopt. De gele is op siroop en meer geschikt voor toetjes.

Hoe smaakt jackfruit?

Nu we je vraag ‘wat is jackfruit?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het smaakt. De rijpe vrucht is heerlijk zoet en doet denken aan een combinatie van mango, ananas en appel. Jong jackfruit is vrij neutraal van smaak en het vruchtvlees neemt makkelijk andere smaken op. Daardoor leent hij zich perfect om te marineren en kruiden voor diverse hartige gerechten.

Hoe kan je het vervangen?

Er is eigenlijk geen andere vrucht met dezelfde structuur, dus vervangen is vrijwel onmogelijk.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?

In Nederland koop je het vrijwel altijd in blik. Daardoor is hij lang houdbaar. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Als je het blik eenmaal geopend hebt en niet alles gelijk gebruikt, kun je de overgebleven jackfruit het beste in een afgesloten plastic bakje in de koelkast bewaren.

Wat kun je allemaal met jackfruit?

Wat kun je allemaal maken met jackfruit? We benoemden het al, maar het is de perfecte vega vervanger van pulled pork of pulled chicken. Benieuwd wat je er allemaal voor lekkers mee kunt maken? Maak bijvoorbeeld eens deze opgerolde courgette-lasagna.

jackfruit lasagna

Opgerolde courgette-lasagne met jackfruit

Deze winter kwam hij voorbij als vega alternatief voor draadjes vlees. Maar ook op zonnige dagen gebruiken we hem graag. Jackfruit is je nieuwe favoriete vleesvervanger!

Naar het recept
Jackfruitsaté met pittig ingelegde komkommertjes

Jackfruitsaté met pittig ingelegde komkommertjes

Hoe maak je kipsaté zonder kip? Met jackfruit! Het heeft precies de juiste structuur zoals kip en zuigt zich vol smaak als je hem in een lekkere marinade legt. Een slimme wisseltruc!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!