
Ga je lekker lang tafelen in de tuin? Dan mag een klassieke aardappelsalade niet op tafel ontbreken. Met deze tips en recepten kun je ouderwets lekkere aardappelsalade maken.
Lees verder na de advertentie
Aardappelsalade maken
Aardappelsalade is een klassiek gerecht. Als maaltijdsalade, gezonde lunch of bijgerecht bij een zomerse picknick of BBQ. Wil je zelf aardappelsalade maken? Dan is het slim om te kiezen voor vastkokende aardappelen omdat deze goed stevig blijven na het koken. Je brengt de aardappelen vervolgens op smaak met mayonaise, crème fraîche of yoghurt.
Laat je hiervoor vooral inspireren door de onderstaande heerlijke aardappelsalade recepten. Je kunt een aardappelsalade heel goed de dag van tevoren maken. Sterker nog, de salade zal de dag erna een stuk smaakvoller zijn.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Aardappelsalade recepten:

Duitse aardappelsalade
De meest klassieke versie is de Duitse aardappelsalade. Wij delen hiervoor het recept van Welmoed Bezoen. Zij vertelt: “Dit is de eerste salade waar ik verliefd op werd én de enige die ik regelmatig kant-en-klare at. Het is mijn go-to picknicksalade. Fris, hartig en vullend.”

Traditionele Tsjechische aardappelsalade (Bramborový salát)
Ook in Tjechië is de salade onwijs populair. Speciaal voor Foodies deelt Martina haar familierecept.

Zomerse aardappelsalade
Ben je op zoek naar een zomerse salade? Dan is dit het recept voor jou! De toevoeging van crème fraîche maakt het lekker fris en de kappertjes geven een onverwacht zuurtje.

Knapperige nieuwe-aardappelsalade met bacon
Voor deze salade gebruik je de oven om de aardappels lekker knapperig te maken. Wij genieten er het liefst elke mooie zomerdag van en serveren deze salade met bacon bij de barbecue.

Nieuwe aardappelsalade met pastrami
Wil je het liefst zo snel mogelijk naar buiten? Volg dan snel de stappen van dit recept op. Als het goed is kun je binnen een kwartier met je bolletje in de zon.

Aardappelsalade met gerookte zalm
De combinatie van zalm, kappertjes en dille is ongeëvenaard. Zeker wanneer je ze combineert in een frisse salade als deze.

Duitse aardappelsalade
De meest klassieke versie is de Duitse aardappelsalade. Wij delen hiervoor het recept van Welmoed Bezoen. Zij vertelt: “Dit is de eerste salade waar ik verliefd op werd én de enige die ik regelmatig kant-en-klare at. Het is mijn go-to picknicksalade. Fris, hartig en vullend.”
Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappels (geschild en in plakjes)
- 500 ml groentebouillon
- 1 el dijonmosterd
- 1 el wittewijnazijn
- 150 ml volle yoghurt
- 150 ml mayonaise
- 2 sjalotten (gesnipperd)
- 5 augurken (zure – in kleine blokjes)
- 2 el krulpeterselie (fijngesneden)
- 15 g bieslook (fijngesneden)
- zout en peper
Bereiding
Meng de aardappelplakjes en de groentebouillon in een pan en breng aan de kook. Kook de aardappels in 10 minuten gaar.
Meng ondertussen de dijonmosterd, wittewijnazijn, yoghurt en mayonaise in een grote kom. Voeg de sjalotten, augurken, bladpeterselie en bieslook toe en meng goed.
Giet de aardappels af en roer ze, wanneer ze nog warm zijn, door de dressing. Laat daarna volledig afkoelen. Breng op smaak met zout en peper.
Aardappels koken
Voordat je de salade kunt gaan samenstellen, moet je eerst de aardappels koken. Vul hiervoor een pan met water en breng deze met een snufje zout erin aan de kook. Stop de vastkokende aardappels erin en laat deze ongeveer 20 minuten koken.
Gebruik je kruimige aardappels? Dan kun je ze iets korter koken; een kwartier is voldoende. Wil je zeker weten dat de aardappels gaar zijn? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, zijn ze goed gaar.
Naast gekookte aardappels, kun je ook aardappels uit de oven of van de BBQ gebruiken. Dit geeft net weer een andere smaak aan je salade en maakt de aardappels lekker krokant en knapperig. Heb je nog overgebleven aardappels van het avondeten van gisteren? Voeg deze dan gewoon aan je salade toe. Helemaal no waste en weinig moeite!
Lees ook:
Onze tips

Zonnige smaken: Mexicaans eten voor elke dag

Makkelijke maaltijdsalades: 15x de lekkerste recepten

Zo kun je zelf het perfecte naan brood maken

11x verkoelende zomerse drankjes

Deze makkelijke mocktails maak je in een paar minuten

9x rabarber recepten: van taart tot compote

Wraps met kip: 9x heerlijke recepten

Deze moederdagcadeaus zijn zó lekker dat je ze bijna zelf wilt houden
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.