Aardappelsalade maken
Aardappelsalade is een klassiek gerecht. Als maaltijdsalade, gezonde lunch of bijgerecht bij een zomerse picknick of BBQ. Wil je zelf aardappelsalade maken? Dan is het slim om te kiezen voor vastkokende aardappelen omdat deze goed stevig blijven na het koken. Je brengt de aardappelen vervolgens op smaak met mayonaise, crème fraîche of yoghurt. Laat je hiervoor vooral inspireren door de onderstaande heerlijke aardappelsalade recepten. Je kunt een aardappelsalade heel goed de dag van tevoren maken. Sterker nog, de salade zal de dag erna een stuk smaakvoller zijn.
Wil je nog meer handige tips en lekkere recepten ontvangen? Schrijf je in:
Aardappels koken
Voordat je de salade kunt gaan samenstellen, moet je eerst de aardappels koken. Vul hiervoor een pan met water en breng deze met een snufje zout erin aan de kook. Stop de vastkokende aardappels erin en laat deze ongeveer 20 minuten koken. Gebruik je kruimige aardappels? Dan kun je ze iets korter koken; een kwartier is voldoende. Wil je zeker weten dat de aardappels gaar zijn? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, zijn ze goed gaar. Naast aardappels koken, kun je ook aardappels uit de oven of van de BBQ gebruiken. Dit geeft net weer een andere smaak aan je salade en maakt de aardappels lekker krokant en knapperig. Heb je nog overgebleven aardappels van het avondeten van gisteren? Voeg deze dan gewoon aan je salade toe. Helemaal no waste en weinig moeite!
Duitse aardappelsalade
De meest klassieke versie is de Duitse aardappelsalade. Wij delen hiervoor het recept van Welmoed Bezoen. Zij vertelt: “Dit is de eerste salade waar ik verliefd op werd én de enige die ik regelmatig kant-en-klare at. Het is mijn go-to picknicksalade. Fris, hartig en vullend.”
> naar het recept: Duitse aardappelsalade
Traditionele Tsjechische aardappelsalade
Ook in Tjechië is de salade onwijs populair. Speciaal voor Foodies deelt Martina haar familierecept. Ze vertelt erover: “Deze salade is bijna overal lekker bij, maar voor mij is hij onlosmakelijk verbonden met kerst, daarom eet ik ‘m het liefst met vis. Het hoeft overigens geen karper te zijn, soms eet ik ‘m met zalm en dan is het net of ik aan het kerstdiner zit, ook al is het midden in de zomer. Van deze salade maak je het beste gelijk een flinke hoeveelheid, je kunt hem namelijk prima 3-4 dagen bewaren in de koelkast in een afgedekte kom of bak (geen rvs). Na 2 dagen wordt de smaak alleen maar beter! Ook lekker op een zacht briochebroodje met een plakje ham en een hardgekookt ei.”
> naar het recept: traditionele Tsjechische aardappelsalade
Zomerse aardappelsalade
Ben je op zoek naar een zomerse salade? Dan is dit het recept voor jou! De toevoeging van crème fraîche maakt het lekker fris en de kappertjes geven een onverwacht zuurtje.
> naar het recept: zomerse aardappelsalade
Knapperige koude aardappelsalade met bacon
Voor deze salade gebruik je de oven om de aardappels lekker knapperig te maken. Wij genieten er het liefst elke mooie zomerdag van en serveren deze salade met bacon bij de barbecue.
> naar het recept: knapperige koude aardappelsalade met bacon
Aardappelsalade met pastrami
Wil je het liefst zo snel mogelijk naar buiten? Volg dan snel de stappen van dit recept op. Als het goed is kun je binnen een kwartier met je bolletje in de zon.
> naar het recept: aardappelsalade met pastrami
Aardappelsalade met gerookte zalm
De combinatie van zalm, kappertjes en dille is ongeëvenaard. Zeker wanneer je ze combineert in een frisse salade als deze.
> naar het recept: aardappelsalade met gerookte zalm