
Een zak aardappels in huis? Tijd om er wat mee te maken! Eigenlijk passen aardappels overal wel bij en aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kun je aardappels ook alweer het beste bereiden? Wij leggen het je uit, van aardappels koken tot aan de lekkerste recepten!
Lees verder na de advertentie
Aardappels koken
Aardappelen koken en bereiden lijkt makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je aardappels koken om ze perfect beetgaar te krijgen? Moet je ze eerst goed schoonmaken en in stukken snijden? En kun je aardappels met uitlopers eten? Moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Kortom, genoeg om te leren over de beste manier van je aardappels koken. Lees snel verder om daarachter te komen!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Hoelang moeten aardappels koken?
Misschien wel de belangrijkste vraag, want op deze manier hebben ze de perfecte gaarheid voor het verder bereiden van je aardappels. Voor een perfecte gaarheid kook je vastkokende aardappels 20 minuten in kokend water. Kruimige aardappels zijn net wat sneller gaar. Die kook je in een 15 tot 20 minuten beetgaar.
Aardappels koken: zo doe je dat
Laten we aan de slag gaan! Wij vertellen je stap voor stap hoe jij het beste je aardappels kunt koken.
- Vul een kookpan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook.
- Maak in de tussentijd je aardappels schoon: was ze onder stromend water en verwijder de schil met een dunschiller. Dit is geen must; de schil is in principe gewoon eetbaar.
- Snijd de aardappels vervolgens in de gewenste grootte en voeg toe aan het kokende water in de pan. Laat ze vervolgens ca. 20 minuten koken, afhankelijk of ze vastkokend of kruimig zijn.
Wil je zeker weten dat ze gaar zijn? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, zijn ze goed gaar.
Recepten met aardappels
Nu je weet hoe je de aardappels perfect kunt garen, is het tijd om er een heerlijk gerecht mee te maken. Laat je hieronder inspireren met de lekkerste recepten met aardappels.

Loaded fries met pulled oesterzwammen
Alsof zoete aardappelfriet nog niet lekker genoeg was van zichzelf. Met pulled oesterzwammen maak je er een volledige maaltijd van. Heerlijk voor de vrijmibo!

Hasselbackaardappels met taleggio en tijm
Aardappelen lijken misschien wat alledaags maar door ze op de juiste manier te serveren worden ze zelfs chique. Wat denk je bijvoorbeeld van deze hasselbackaardappels met taleggio en tijm? Een gerecht om indruk mee te maken als je het ons vraagt.

Zoete-aardappelpizza met parmaham, rucola en fruitige olijfolie
Ook op de pizza doet zoete aardappel het heel goed. Dat bewijst dit heerlijke recept wel. Schaaf de bataat in dunne plakjes, zodat ‘ie mooi gaar wordt.

Aardappels met groene harissa en yoghurt
Door piepers in de pan te bakken, worden ze superknapperig. Dat maakt ze heel geschikt om mee in sauzen te dopen, deze groene harissa en yoghurtsaus bijvoorbeeld.

Zoete-aardappelsoep met pittige mosterdroom, munt en radijs
Willem: “De mosterd en de radijs geven de soep een fris-pittige kick.”

Zoete-aardappelbrownies
Liever iets zoets? Probeer deze brownies gemaakt van zoete aardappels! Omdat zoete aardappels van nature een zoete smaak hebben, heb je voor deze brownies minder suiker nodig. Door hun structuur worden de brownies ook nog eens lekker fudgy.
Onze tips

15+ zoete aardappel recepten voor elke gelegenheid

11x heerlijke recepten voor aardappels uit de oven

3x zoete aardappel stamppot: de lekkerste recepten

6x de lekkerste puree met of zonder aardappel

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.