Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
Tortilla's met zoete aardappel en zwarte bonen

15+ zoete aardappel recepten voor elke gelegenheid

Profielfoto van AnneAnne Mebelder
Waar we het een paar jaar geleden nog deden met krieltjes, roseval en het welbekende bintje is het tegenwoordig vaak de zoete aardappel die de hoofdrol speelt in aardappelland. En om te laten zien wat je allemaal met deze groente kunt hebben we de lekkerste zoete aardappel recepten voor je verzameld.

Recept met zoete aardappel

Lees verder na de advertentie

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: de zoete aardappel. Want met deze razend populaire groente kun je alle kanten op. Maak er bijvoorbeeld krokante frietjes van, pof ze in de oven of stamp ze tot puree. Eerder schreven we al over hoe je zoete aardappels kunt koken en bereiden. Om ook te laten zien hoe veelzijdig deze groente is, hebben we voor elke categorie een zoete aardappel recept verzameld. Van gekookt tot gebakken, van hartig tot zoet. Welk van de zoete aardappel recepten ga jij proberen?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zoete aardappel recepten:

Tajine van zoete aardappel

Tajine van zoete aardappel, venkel en olijven

Janneke: ā€œIn dit recept stoven we zoete aardappel, venkel en zwarte olijven in een frispittige bouillon van sinaasappel- en citroensap enĀ harissa. Je hoeft het gerecht niet in een echteĀ tajineĀ te maken want het kan ook in een gietijzeren stoofpan, maar zoā€™n aardewerken schaal staat natuurlijk wel mooi op tafel.ā€

Naar het recept
Tortilla's met zoete aardappel en zwarte bonen

Tortilla’s met zoete aardappel en zwarte bonen

Rooster blokjes zoete aardappel in de oven en vul je tortilla ermee. Lekker met Mexicaanse smaakmakers zoals zwarte bonen, avocado en limoen!

Naar het recept
Pittige zoete-aardappelkoekjes met komkommersalade

Pittige zoete-aardappelkoekjes met komkommersalade

Deze aardappelkoekjes worden in India traditioneel gegeten als snack. En de komkommersalade serveren ze daar vrijwel bij ieder gerecht, dus ook deze knapperige koekjes. Dat is een lekker frisse tegenhanger!

Naar het recept
weekmenu Zoete-aardappelpizza met parmaham, rucola en fruitige olijfolie

Zoete-aardappelpizza met parmaham, rucola en fruitige olijfolie

Ook op de pizza doet zoete aardappel het heel goed. Dat bewijst dit heerlijke recept wel. Schaaf de bataat in dunne plakjes, zodat ‘ie mooi gaar wordt.

Naar het recept
Gegratineerde zoete aardappel met rode curry

Gegratineerde zoete aardappel met rode curry

We keken dit recept af bij Ottolenghi’s rechterhand Ixta Belfrage. Zij vertelt erover: ā€œDit gerecht smaakt een beetje als panangcurry maar dan in gratinvorm. Dien dit op als indrukwekkend vegan hoofdgerecht met een salade erbij of wat gebakken groente. Geef het bij vlees of vis, of serveer het als onderdeel van een reeks gerechten.ā€

Naar het recept

Tip!

lekker door de week freekehsalade

Zoeteaardappel-freekehsalade met harissa-yoghurtdressing

Als vulling in de salade doet zoete aardappel het verrassend genoeg ook heel goed. Bovendien maakt de pittige harissa-yoghurtdressing hem helemaal af. Probeer maar!

Naar het recept
Fritatta met linzen en harissa

Fritatta met linzen en harissa

Had je al aan fritatta gedacht? Bij deze! Dat smaakt ook lekker als lunch of als lichte avondmaaltijd.

Naar het recept
Pecorino-gehaktballen met witte peper

Pecorino-gehaktballen met witte peper

Een bakplaat vol lekkers: deze pecorino-gehaktballen combineren perfect met geroosterde zoete aardappel. Ga jij het proberen?

Naar het recept
Loaded fries met pulled oesterzwammen

Loaded fries met pulled oesterzwammen

Alsof zoete aardappelfriet nog niet lekker genoeg was van zichzelf. Met pulled oesterzwammen maak je er een volledige maaltijd van. Heerlijk voor de vrijmibo!

Naar het recept

Zoete aardappel soepen:

De vier seizoenen van Vogel: Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon

Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon

Pak je stoommandje erbij en maak je eigen dumplings. Deze versie gevuld met zoete aardappel, gember en knoflook is om van te smullen!

Naar het recept
Recepten met mosterd: zoete-aardappelsoep met pittige mosterdroom, munt en radijs

Zoete-aardappelsoep met pittige mosterdroom, munt en radijs

Ook in de soep kun je de aardappel goed verwerken. De mosterd, munt en radijs geven de soep een fris-pittige kick.

Naar het recept

Zoete aardappel desserts

Zoete-aardappelwafels met salted caramel-ijs en rood fruit

Zoete-aardappelwafels met salted caramel-ijs en rood fruit

De naam zegt het al, maar zoete aardappel is vrij zoet van zichzelf. Daarom kun je hem goed in zoete gerechten verwerken. Bijvoorbeeld in deze wafels. Mmm, daar wil je elke dag wel mee ontbijten..

Naar het recept
Zoete-aardappelbrownies

Zoete-aardappelbrownies

Omdat zoete aardappels van nature een zoete smaak hebben, heb je voor deze brownies minder suiker nodig. Dat is niet alleen gezond, maar ook nog eens hartstikke lekker. Door hun structuur worden de brownies ook nog eens lekker fudgy.

Naar het recept
Zoete-aardappelcupcakes met smoky karamel, mascarpone en noten

Zoete-aardappelcupcakes met smoky karamel, mascarpone en noten

Nog meer zoet met aardappel: deze cupcakes, gemaakt op de Big Green Egg, zijn om je vingers bij af te likken! Niet alleen door de smeuĆÆge binnenkant, maar ook door de flinke dot mascarpone en karamelĀ on top.Ā 

Naar het recept
Zoete-aardappelpuree met kokosroom, granola en rabarbercompote

Zoete-aardappelpuree met kokosroom, granola en rabarbercompote

Zoete aardappel kun je goed pureren. En die puree is lekker om als hartig gerecht te serveren, bijvoorbeeld bij een (vega)burger. Echter doet die puree het ook heel goed als zoet toetje. Met kokosroom, granola en rabarbercompote maak je er Ć©cht een feestje van.

Naar het recept
Daigaku imo ā€“ gefrituurde zoete aardappel met sesam-karamelijs

Daigaku imo ā€“ gefrituurde zoete aardappel met sesam-karamelijs

Daigaku imo zijn gefrituurde zoete aardappels met een laag sticky karamelsaus. Deze saus maak je met suiker, honing, sojasaus en een beetje boter. Serveer als toejte met zwarte sesamkaramelijs. Dat geeft een mooi contrast in temperatuur, textuur en smaak.

Naar het recept

Ons favoriete zoete aardappel recept:

Tajine van zoete aardappel

Tajine van zoete aardappel, venkel en olijven

Janneke: ā€œIn dit recept stoven we zoete aardappel, venkel en zwarte olijven in een frispittige bouillon van sinaasappel- en citroensap enĀ harissa. Je hoeft het gerecht niet in een echteĀ tajineĀ te maken want het kan ook in een gietijzeren stoofpan, maar zoā€™n aardewerken schaal staat natuurlijk wel mooi op tafel.ā€

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

4 el olijfolie
3 venkelknollen (elk in 8 parten en bewaar het groen!)
sap en pulp van 2 sinaasappels
sap en pulp van 1 citroen
2 rode uien (in halve maantjes)
3 tenen knoflook (in plakjes)
3 Ć  5 takjes tijm
250 ml kokend water
1 Ć  2 el harissa
750 g oranje zoete aardappelen (geschild en in stukken)
100 g zwarte olijven

Bereiding

  1. Verwarm de olijfolie in een zware stoofpan of tajine. Voeg de stukken venkel en een snufje zout toe en bak de groente 8 Ć  10 minuten. Gebruik een tang om de stukken te keren, zodat ze aan alle kanten bruinen. Vis de stukken venkel uit de pan en bewaar.

  2. Doe de ui in de pan en fruit laat 2 Ć  3 minuten fruiten. Voeg de knoflook en tijm toe en fruit een minuutje mee.

  3. Vul een maatkan met 250 ml kokend water en los hierin de harissa op. Voeg het sinaasappel- en citroensap en desgewenst nog een snuf zout toe en schenk deze bouillon bij de uien in de pan.

  4. Doe de stukken zoete aardappel en de gebakken venkel erbij, schep het geheel voorzichtig om en laat aan de kook komen. Leg een deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat zachtjes 15 minuten stoven.

  5. Haal het deksel van de pan en voeg de olijven toe. Schep voorzichtig nog een keer om en laat alles nog eens 15 minuten zĆ³nder deksel stoven, of tot de zoete aardappel gaar is.

  6. Snijd het venkelgroen fijn en strooi dit voor het serveren over de tajine.

Receptuur: Janneke Vreugdenhil, Fotografie: Sven Benjamins, Styling: Ingrid van Kuringen, Foodstyling: Julie Teeken

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!