
Recept met zoete aardappel
Lees verder na de advertentie
Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: de zoete aardappel. Want met deze razend populaire groente kun je alle kanten op. Maak er bijvoorbeeld krokante frietjes van, pof ze in de oven of stamp ze tot puree. Eerder schreven we al over hoe je zoete aardappels kunt koken en bereiden. Om ook te laten zien hoe veelzijdig deze groente is, hebben we voor elke categorie een zoete aardappel recept verzameld. Van gekookt tot gebakken, van hartig tot zoet. Welk van de zoete aardappel recepten ga jij proberen?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zoete aardappel recepten:

Tajine van zoete aardappel, venkel en olijven
Janneke: āIn dit recept stoven we zoete aardappel, venkel en zwarte olijven in een frispittige bouillon van sinaasappel- en citroensap enĀ harissa. Je hoeft het gerecht niet in een echteĀ tajineĀ te maken want het kan ook in een gietijzeren stoofpan, maar zoān aardewerken schaal staat natuurlijk wel mooi op tafel.ā

Tortilla’s met zoete aardappel en zwarte bonen
Rooster blokjes zoete aardappel in de oven en vul je tortilla ermee. Lekker met Mexicaanse smaakmakers zoals zwarte bonen, avocado en limoen!

Pittige zoete-aardappelkoekjes met komkommersalade
Deze aardappelkoekjes worden in India traditioneel gegeten als snack. En de komkommersalade serveren ze daar vrijwel bij ieder gerecht, dus ook deze knapperige koekjes. Dat is een lekker frisse tegenhanger!

Zoete-aardappelpizza met parmaham, rucola en fruitige olijfolie
Ook op de pizza doet zoete aardappel het heel goed. Dat bewijst dit heerlijke recept wel. Schaaf de bataat in dunne plakjes, zodat ‘ie mooi gaar wordt.

Gegratineerde zoete aardappel met rode curry
We keken dit recept af bij Ottolenghi’s rechterhand Ixta Belfrage. Zij vertelt erover: āDit gerecht smaakt een beetje als panangcurry maar dan in gratinvorm. Dien dit op als indrukwekkend vegan hoofdgerecht met een salade erbij of wat gebakken groente. Geef het bij vlees of vis, of serveer het als onderdeel van een reeks gerechten.ā
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Zoeteaardappel-freekehsalade met harissa-yoghurtdressing
Als vulling in de salade doet zoete aardappel het verrassend genoeg ook heel goed. Bovendien maakt de pittige harissa-yoghurtdressing hem helemaal af. Probeer maar!

Fritatta met linzen en harissa
Had je al aan fritatta gedacht? Bij deze! Dat smaakt ook lekker als lunch of als lichte avondmaaltijd.

Pecorino-gehaktballen met witte peper
Een bakplaat vol lekkers: deze pecorino-gehaktballen combineren perfect met geroosterde zoete aardappel. Ga jij het proberen?

Loaded fries met pulled oesterzwammen
Alsof zoete aardappelfriet nog niet lekker genoeg was van zichzelf. Met pulled oesterzwammen maak je er een volledige maaltijd van. Heerlijk voor de vrijmibo!
Zoete aardappel soepen:

Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon
Pak je stoommandje erbij en maak je eigen dumplings. Deze versie gevuld met zoete aardappel, gember en knoflook is om van te smullen!

Zoete-aardappelsoep met pittige mosterdroom, munt en radijs
Ook in de soep kun je de aardappel goed verwerken. De mosterd, munt en radijs geven de soep een fris-pittige kick.
Zoete aardappel desserts

Zoete-aardappelwafels met salted caramel-ijs en rood fruit
De naam zegt het al, maar zoete aardappel is vrij zoet van zichzelf. Daarom kun je hem goed in zoete gerechten verwerken. Bijvoorbeeld in deze wafels. Mmm, daar wil je elke dag wel mee ontbijten..

Zoete-aardappelbrownies
Omdat zoete aardappels van nature een zoete smaak hebben, heb je voor deze brownies minder suiker nodig. Dat is niet alleen gezond, maar ook nog eens hartstikke lekker. Door hun structuur worden de brownies ook nog eens lekker fudgy.

Zoete-aardappelcupcakes met smoky karamel, mascarpone en noten
Nog meer zoet met aardappel: deze cupcakes, gemaakt op de Big Green Egg, zijn om je vingers bij af te likken! Niet alleen door de smeuĆÆge binnenkant, maar ook door de flinke dot mascarpone en karamelĀ on top.Ā

Zoete-aardappelpuree met kokosroom, granola en rabarbercompote
Zoete aardappel kun je goed pureren. En die puree is lekker om als hartig gerecht te serveren, bijvoorbeeld bij een (vega)burger. Echter doet die puree het ook heel goed als zoet toetje. Met kokosroom, granola en rabarbercompote maak je er Ć©cht een feestje van.

Daigaku imo ā gefrituurde zoete aardappel met sesam-karamelijs
Daigaku imo zijn gefrituurde zoete aardappels met een laag sticky karamelsaus. Deze saus maak je met suiker, honing, sojasaus en een beetje boter. Serveer als toejte met zwarte sesamkaramelijs. Dat geeft een mooi contrast in temperatuur, textuur en smaak.
Ons favoriete zoete aardappel recept:

Tajine van zoete aardappel, venkel en olijven
Janneke: āIn dit recept stoven we zoete aardappel, venkel en zwarte olijven in een frispittige bouillon van sinaasappel- en citroensap enĀ harissa. Je hoeft het gerecht niet in een echteĀ tajineĀ te maken want het kan ook in een gietijzeren stoofpan, maar zoān aardewerken schaal staat natuurlijk wel mooi op tafel.ā
Ingrediƫnten
Bereiding
Verwarm de olijfolie in een zware stoofpan of tajine. Voeg de stukken venkel en een snufje zout toe en bak de groente 8 Ć 10 minuten. Gebruik een tang om de stukken te keren, zodat ze aan alle kanten bruinen. Vis de stukken venkel uit de pan en bewaar.
Doe de ui in de pan en fruit laat 2 Ć 3 minuten fruiten. Voeg de knoflook en tijm toe en fruit een minuutje mee.
Vul een maatkan met 250 ml kokend water en los hierin de harissa op. Voeg het sinaasappel- en citroensap en desgewenst nog een snuf zout toe en schenk deze bouillon bij de uien in de pan.
Doe de stukken zoete aardappel en de gebakken venkel erbij, schep het geheel voorzichtig om en laat aan de kook komen. Leg een deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat zachtjes 15 minuten stoven.
Haal het deksel van de pan en voeg de olijven toe. Schep voorzichtig nog een keer om en laat alles nog eens 15 minuten zĆ³nder deksel stoven, of tot de zoete aardappel gaar is.
Snijd het venkelgroen fijn en strooi dit voor het serveren over de tajine.
Receptuur: Janneke Vreugdenhil, Fotografie: Sven Benjamins, Styling: Ingrid van Kuringen, Foodstyling: Julie Teeken
Onze tips

Borreltijd: 5x de lekkerste hapjes met kaas

Wrap it up: heerlijke recepten voor wraps met gehakt

Halve avocado bewaren? Zo voorkom je dat hij bruin wordt

La dolce vita: 5x klassieke Italiaanse desserts

Minestronesoep: 7x de lekkerste recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Valentijnsdag redden? Haal deze valentijnsproducten uit de supermarkt

Smaken van de liefde: maak indruk met dit valentijnsmenu
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?