Zoete aardappel recepten

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: de zoete aardappel. Want met deze razend populaire groente kun je alle kanten op. Maak er bijvoorbeeld krokante frietjes van, pof ze in de oven of stamp ze tot puree. Eerder schreven we al over hoe je zoete aardappels kunt koken en bereiden. Om ook te laten zien hoe veelzijdig deze groente is, hebben we voor elke categorie een zoete aardappel recept verzameld. Van gekookt tot gebakken, van hartig tot zoet. Welk van de zoete aardappel recepten ga jij proberen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week dit soort handige weetjes:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hartige zoete aardappel recepten:

Gegratineerde zoete aardappel met rode curry

We keken dit recept af bij Ottolenghi’s rechterhand Ixta Belfrage. Zij vertelt erover: “Dit gerecht smaakt een beetje als panangcurry maar dan in gratinvorm. Dien dit op als indrukwekkend vegan hoofdgerecht met een salade erbij of wat gebakken groente. Geef het bij vlees of vis, of serveer het als onderdeel van een reeks gerechten.”

> naar het recept: gegratineerde zoete aardappel met rode curry

Gegratineerde zoete aardappel met rode curry

Pittige zoete-aardappelkoekjes met komkommersalade

Deze aardappelkoekjes worden in India traditioneel gegeten als snack. En de komkommersalade serveren ze daar vrijwel bij ieder gerecht, dus ook deze knapperige koekjes. Dat is een lekker frisse tegenhanger!

> naar het recept: pittige zoete-aardappelkoekjes met komkommersalade

Pittige zoete-aardappelkoekjes met komkommersalade

Tortilla’s met zoete aardappel en zwarte bonen

Rooster blokjes zoete aardappel in de oven en vul je tortilla ermee. Lekker met Mexicaanse smaakmakers zoals zwarte bonen, avocado en limoen!

> naar het recept: tortilla’s met zoete aardappel en zwarte bonen

Tortilla's met zoete aardappel en zwarte bonen

Zoete-aardappelpizza met parmaham, rucola en fruitige olijfolie

Ook op de pizza doet zoete aardappel het heel goed. Dat bewijst dit heerlijke recept wel. Schaaf de bataat in dunne plakjes, zodat ‘ie mooi gaar wordt.

> naar het recept: zoete-aardappelpizza met parmaham, rucola en fruitige olijfolie

weekmenu Zoete-aardappelpizza met parmaham, rucola en fruitige olijfolie

Zoeteaardappel-freekehsalade met harissa-yoghurtdressing

Als vulling in de salade doet zoete aardappel het verrassend genoeg ook heel goed. Bovendien maakt de pittige harissa-yoghurtdressing hem helemaal af. Probeer maar!

> naar het recept: zoeteaardappel-freekehsalade met harissa-yoghurtdressing

lekker door de week freekehsalade

Fritatta met linzen en harissa

Had je al aan fritatta gedacht? Bij deze! Dat smaakt ook lekker als lunch of als lichte avondmaaltijd.

> naar het recept: fritatta met linzen en harissa

Fritatta met linzen en harissa

Pecorino-gehaktballen met witte peper

Een bakplaat vol lekkers: deze pecorino-gehaktballen combineren perfect met geroosterde zoete aardappel. Ga jij het proberen?

> naar het recept: pecorino-gehaktballen met witte peper

Pecorino-gehaktballen met witte peper

Loaded fries met pulled oesterzwammen

Alsof zoete aardappelfriet nog niet lekker genoeg was van zichzelf. Met pulled oesterzwammen maak je er een volledige maaltijd van. Heerlijk voor de vrijmibo !

> naar het recept: loaded fries met pulled oesterzwammen

Loaded fries met pulled oesterzwammen

Soep recepten met zoete aardappel

Zoete aardappeldumplings met dashibouillon

Pak je stoommandje erbij en maak je eigen dumplings. Deze versie gevuld met zoete aardappel, gember en knoflook is om van te smullen!

> naar het recept: zoete aardappeldumplings met dashibouillon

De vier seizoenen van Vogel: Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon

Zoete aardappelsoep

Ook in de soep kun je de aardappel goed verwerken. De mosterd, munt en radijs geven de soep een fris-pittige kick.

> naar het recept: zoete aardappelsoep met pittige mosterdroom, munt en radijs

Recepten met mosterd: zoete-aardappelsoep met pittige mosterdroom, munt en radijs

Zoete zoete aardappel recepten

Zoete-aardappel wafels

De naam zegt het al, maar zoete aardappel is vrij zoet van zichzelf. Daarom kun je hem goed in zoete gerechten verwerken. Bijvoorbeeld in deze wafels. Mmm, daar wil je elke dag wel mee ontbijten..

> naar het recept: zoete-aardappel wafel met salted caramel-ijs en rood fruit

Zoete-aardappelwafels met salted caramel-ijs en rood fruit

Zoete aardappelbrownies

Omdat zoete aardappels van nature een zoete smaak hebben, heb je voor deze brownies minder suiker nodig. Dat is niet alleen gezond, maar ook nog eens hartstikke lekker. Door hun structuur worden de brownies ook nog eens lekker fudgy.

> naar het recept: zoete aardappelbrownies

Zoete-aardappelbrownies

Zoete-aardappelcupcakes

Nog meer zoet met aardappel: deze cupcakes, gemaakt op de Big Green Egg, zijn om je vingers bij af te likken! Niet alleen door de smeuïge binnenkant, maar ook door de flinke dot mascarpone en karamel on top. 

> naar het recept: zoete-aardappelcupcakes met smokey karamel mascarpone en noten

Zoete-aardappelcupcakes met smoky karamel, mascarpone en noten

Zoete-aardappelpuree met kokosroom, granola en rabarbercompote

Zoete aardappel kun je goed pureren. En die puree is lekker om als hartig gerecht te serveren, bijvoorbeeld bij een (vega)burger. Echter doet die puree het ook heel goed als zoet toetje. Met kokosroom, granola en rabarbercompote maak je er écht een feestje van.

> naar het recept: zoete-aardappelpuree met kokosroom

Zoete-aardappelpuree met kokosroom, granola en rabarbercompote

Daigaku imo – gefrituurde zoete aardappel met sesam-karamelijs

Daigaku imo zijn gefrituurde zoete aardappels met een laag sticky karamelsaus. Deze saus maak je met suiker, honing, sojasaus en een beetje boter. Serveer als toejte met zwarte sesamkaramelijs. Dat geeft een mooi contrast in temperatuur, textuur en smaak.

> naar het recept: daigaku imo – gefrituurde zoete aardappel met sesam-karamelijs

Daigaku imo – gefrituurde zoete aardappel met sesam-karamelijs

Lees ook: het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel, wat is gezonder?