Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
zoete aardappel koken

Zo kan je het beste zoete aardappels koken en bereiden

Advertentie

Heb je zoete aardappels gekocht maar weet je niet goed hoe je deze moet bereiden? Wij helpen je graag een handje. Lees snel verder om erachter te komen hoe je zoete aardappels het beste kan koken en bereiden. Wij delen tips en de lekkerste recepten met zoete aardappel.

Zoete aardappels koken en bereiden

Al is bijna iedereen met de oer-Hollandse pieper grootgebracht, de zoete aardappel maakt de laatste jaren zijn opmars. Dat komt niet alleen door zijn spannende kleur maar ook door de heerlijk zoete smaak. Maar kan je een zoete aardappel eigenlijk op dezelfde manier koken en bereiden als een ‘gewone’ aardappel? Wij zochten het voor je uit!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week dit soort handige weetjes:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zoete aardappels koken

Een zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. Verrassend genoeg zijn zoete aardappels botanisch gezien helemaal geen familie van de ‘gewone’ aardappel. Zoete aardappel komt namelijk uit de windefamilie en bevat in tegenstelling tot ‘gewone’ aardappels inule. Dit stofje zorgt ervoor dat het zetmeel door je lichaam langzamer wordt opgenomen. Toch verschilt de bereidingswijze van zoete aardappel niet. Het is net als alle andere aardappels een zetmeelrijke knol die je in principe op dezelfde manier klaar kan maken.

Kooktijd: hoe lang zoete aardappel koken?

Maar om ze te kunnen bereiden, moet je eerst weten hoelang zoete aardappels moeten koken. Je er kan er vanuit gaan dat zoete aardappels binnen 20 minuten gaar zijn. De bereidingstijd hangt natuurlijk af van de grootte van de aardappel. Let dus niet alleen op de timer maar ga ook af op je eigen ervaring en gevoel. Kan je de zoete aardappel met een vork doorprikken? Dan is ‘ie goed gaar.

Zoete aardappels koken: zo doe je dat

Wie zoete aardappels wilt koken, moet eerst een (kook)pan met water vullen. Voeg een snufje zout aan het water toe en zet op het vuur. In de tussentijd kan je de zoete aardappels schoonmaken. Houd ze hiervoor onder stromend water en boen de schil. De schil kan je vervolgens verwijderen met een dunschiller. Dit is geen must, de schil is namelijk gewoon eetbaar. Snijd de zoete aardappels vervolgens in stukken van dezelfde grootte. Is het water inmiddels aan de kook? Voeg de zoete aardappels dan aan de pan toe en laat ongeveer 20 minuten koken.

Zoete aardappels bereiden: recepten

Naast koken kan je nog veel meer met zoete aardappels. Zo kan je er puree, stamppot of soep mee maken. De opties zijn eindeloos! Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande recepten?

Bijgerechten: zoete aardappelfrietjes

Zoete aardappelfrietjes

Tegenwoordig hoef je niet meer urenlang te schillen om zelf zoete aardappelfriet te maken, in elke supermarkt liggen de zakjes kant-en-klaar op je te wachten. Het enige wat rest is dat je de friet nog moet bakken. Dit lekkere recept helpt je een handje. Worden ze niet mooi knapperig? Lees dan ons artikel zoete aardappelfriet krokant bakken: tips & tricks.

Naar het recept
Gevulde zoete aardappel met krokante chorizo

Gevulde zoete aardappel met krokante chorizo

Zoet en hartig gaan heerlijk samen. Daarom zijn mensen zo verzot op zoete aardappels. In combinatie met krokante chorizo is dit een maaltijd die je keer op keer wilt maken.

Naar het recept
Tortilla's met zoete aardappel en zwarte bonen

Tortilla’s met zoete aardappel en zwarte bonen

Lekker tortilla’s vullen aan tafel is altijd een feest. Deze versie met geroosterde zoete aardappel en zwarte bonen is onze vega favoriet. De salsa die je erbij serveert maak je ook lekker zelf – van avocado, jalapeño, verse koriander en limoen.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!