
Zoete aardappels koken en bereiden
Lees verder na de advertentie
Al is bijna iedereen met de oer-Hollandse pieper grootgebracht, de zoete aardappel maakt de laatste jaren zijn opmars. Dat komt niet alleen door zijn spannende kleur maar ook door de heerlijk zoete smaak. Maar kan je een zoete aardappel eigenlijk op dezelfde manier koken en bereiden als een ‘gewone’ aardappel? Wij zochten het voor je uit!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Zoete aardappels koken
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Een zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. Verrassend genoeg zijn zoete aardappels botanisch gezien helemaal geen familie van de ‘gewone’ aardappel. Zoete aardappel komt namelijk uit de windefamilie en bevat in tegenstelling tot ‘gewone’ aardappels inule. Dit stofje zorgt ervoor dat het zetmeel door je lichaam langzamer wordt opgenomen. Toch verschilt de bereidingswijze van zoete aardappel niet. Het is net als alle andere aardappels een zetmeelrijke knol die je in principe op dezelfde manier klaar kan maken.
Kooktijd: hoe lang zoete aardappel koken?
Maar om ze te kunnen bereiden, moet je eerst weten hoelang zoete aardappels moeten koken. Je er kan er vanuit gaan dat zoete aardappels binnen 20 minuten gaar zijn. De bereidingstijd hangt natuurlijk af van de grootte van de aardappel. Let dus niet alleen op de timer maar ga ook af op je eigen ervaring en gevoel. Kan je de zoete aardappel met een vork doorprikken? Dan is ‘ie goed gaar.
Zoete aardappels koken: zo doe je dat
Wie zoete aardappels wilt koken, moet eerst een (kook)pan met water vullen. Voeg een snufje zout aan het water toe en zet op het vuur. In de tussentijd kan je de zoete aardappels schoonmaken. Houd ze hiervoor onder stromend water en boen de schil. De schil kan je vervolgens verwijderen met een dunschiller. Dit is geen must, de schil is namelijk gewoon eetbaar. Snijd de zoete aardappels vervolgens in stukken van dezelfde grootte. Is het water inmiddels aan de kook? Voeg de zoete aardappels dan aan de pan toe en laat ongeveer 20 minuten koken.
Zoete aardappels bereiden: recepten
Naast koken kan je nog veel meer met zoete aardappels. Zo kan je er puree, stamppot of soep mee maken. De opties zijn eindeloos! Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande recepten?

Zoete aardappelfrietjes
Tegenwoordig hoef je niet meer urenlang te schillen om zelf zoete aardappelfriet te maken, in elke supermarkt liggen de zakjes kant-en-klaar op je te wachten. Het enige wat rest is dat je de friet nog moet bakken. Dit lekkere recept helpt je een handje. Worden ze niet mooi knapperig? Lees dan ons artikel zoete aardappelfriet krokant bakken: tips & tricks.

Gevulde zoete aardappel met krokante chorizo
Zoet en hartig gaan heerlijk samen. Daarom zijn mensen zo verzot op zoete aardappels. In combinatie met krokante chorizo is dit een maaltijd die je keer op keer wilt maken.

Tortilla’s met zoete aardappel en zwarte bonen
Lekker tortilla’s vullen aan tafel is altijd een feest. Deze versie met geroosterde zoete aardappel en zwarte bonen is onze vega favoriet. De salsa die je erbij serveert maak je ook lekker zelf – van avocado, jalapeño, verse koriander en limoen.

Zoete aardappelfrietjes
Friet! Als ze dit weer eens roepen heb jij een gezonde variant achter de hand die net zo lekker is; deze zoete aardappelfrietjes. Lekker met knoflookmayonaise!
Ingrediënten
Bereiding
Was de tijm en de oregano en dep ze goed droog. Pluk de tijmen oreganoblaadjes van de takjes en hak ze fijn. Kneus het komijnzaad en de chilivlokken grof in een vijzel. Meng de kruiden en het zeezout met het komijnzaad en de chilivlokken in de vijzel, zorg dat het geheel niet te fijn wordt.
Verhit de olie in een ruime pan tot ca. 170°C. Was de zoete aardappels en snijd ze in langwerpige frieten van gelijke dikte (ca. 1×1 cm). Meng de frieten met de maïzena en klop de overtollige maïzena er goed af.
Frituur de zoeteaardappelfrieten portiegewijs in 5 a 7 minuten goudbruin in de olie. Schep de frieten uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi direct met een ruime hoeveelheid van het kruidenmengsel. Lekker met knoflookmayonaise (het gerecht is dan niet meer veganistisch).
Foto: Rob Kerkvliet Servies: Dille & Kamille, Subba, eigen collectie
Onze tips

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo doe je dat

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.