
Aardappelsoorten
Lees verder na de advertentie
Er gaat geen week voorbij waarin een Nederlander geen aardappel eet. Niet zonder reden, want het zijn echte alleskunners. Voor in een stamppotje, salade of als patat. Maar wanneer gebruik je welke? En wat zijn precies de verschillen? Wij zochten het voor je uit. Want wanneer je aardappels gaat koken en bereiden is het belangrijk om de juiste soort te kiezen. Aardappelen zijn grofweg te verdelen in drie categorieën: kruimig, vastkokend en alles daartussenin. Benieuwd naar de verschillen tussen deze aardappelsoorten? Lees dan snel verder!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Kruimige aardappelen
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Kruimige aardappelen hebben een losse structuur en vallen gemakkelijk uit elkaar wanneer ze worden gekookt. Niet voor niets worden ze kruimig genoemd. Ze danken hun structuur aan het hun hoge zetmeelgehalte en een lage vochtigheid. Dit maakt kruimige aardappelen ideaal voor het maken van puree, stamppot, gratins en soepen. Bekende kruimige aardappelsoorten zijn de rassen Bintje en de Eigenheimer.

Aardappelpuree
Wat iedere foodie zou moeten weten: hoe maak je de perfecte aardappelpuree. Dit recept is altijd een succes. Het geheim? Boter. Veel boter. Dat maakt deze aardappelpuree met slagroom éxtra romig en smeuïg. De aardappelpuree met kookroom maken kan ook, dat is net zo lekker!
Vastkokende aardappelen
Vastkokende aardappelen behouden hun vorm en stevigheid na het koken, vandaar de naam. Ze danken hun structuur aan het lage zetmeelgehalte en een hogere vochtigheid dan kruimige aardappelen. Deze aardappelen zijn perfect voor het maken van salades, aardappels uit de oven en gerechten waarbij je wilt dat de aardappelen hun vorm behouden. Ze hebben een lichtere textuur en een licht nootachtige smaak. Populaire vastkokende aardappelsoorten zijn de rassen Nicola en de Charlotte.

Duitse aardappelsalade
Welmoed Bezoen: “De eerste salade waar ik verliefd op werd én de enige die ik regelmatig kant-en-klaar at. Deze Duitse aardappelsalade is mijn go-to picknicksalade. Fris, hartig en vullend.”
Alleskunners
Tot de laatste categorie behoren de alleskunners. Dit zijn de aardappelen die zich tussen kruimig en vastkokend bevinden. Qua zetmeelgehalte en vochtigheidsniveau zijn ze gemiddeld en daardoor niet vastkokend of kruimig te noemen. Dit zorgt ervoor dat deze aardappels soms ook wel half vastkokend of vrij vastkokend worden genoemd. Deze aardappelen zijn erg veelzijdig en kunnen worden gekookt, gebakken als gepureerd. Dit maakt ze geschikt voor gerechten zoals aardappelsalade, stoofschotels en geroosterde aardappelen. Bekende rassen zijn de Bildtstar en de Irene.

Aardappels met groene harissa en yoghurt
Door piepers in de pan te bakken, worden ze superknapperig. Dat maakt ze heel geschikt om mee in sauzen te dopen, deze groene harissa en yoghurtsaus bijvoorbeeld.
Onze tips

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.