Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
rauwe aardappels

Van kruimig tot vast: alles over aardappelsoorten

Advertentie

Aardappelen zijn niet alleen lekker en voedzaam, maar ook verrassend divers. Zo zijn er heel veel verschillende soorten, van vastkokend tot kruimig. Wat zijn de verschillen en wanneer gebruik je welke soort? Wij zochten het uit!

Er gaat geen week voorbij waarin een Nederlander geen aardappel eet. Niet zonder reden, want het zijn echte alleskunners. Voor in een stamppotje, salade of als patat. Maar wanneer gebruik je welke? En wat zijn precies de verschillen? Wij zochten het voor je uit. Want wanneer je aardappels gaat koken en bereiden is het belangrijk om de juiste soort te kiezen. Aardappelen zijn grofweg te verdelen in drie categorieën: kruimig, vastkokend en alles daartussenin. Benieuwd naar de verschillen tussen deze aardappelsoorten? Lees dan snel verder!

Wil je iedere week handige kooktips en weetjes ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kruimige aardappelen

Kruimige aardappelen hebben een losse structuur en vallen gemakkelijk uit elkaar wanneer ze worden gekookt. Niet voor niets worden ze kruimig genoemd. Ze danken hun structuur aan het hun hoge zetmeelgehalte en een lage vochtigheid. Dit maakt kruimige aardappelen ideaal voor het maken van puree, stamppot, gratins en soepen. Bekende kruimige aardappelsoorten zijn de rassen Bintje en de Eigenheimer.

> naar het recept: de perfecte aardappelpuree

aardappelpuree

Vastkokende aardappelen

Vastkokende aardappelen behouden hun vorm en stevigheid na het koken, vandaar de naam. Ze danken hun structuur aan het lage zetmeelgehalte en een hogere vochtigheid dan kruimige aardappelen. Deze aardappelen zijn perfect voor het maken van salades, aardappels uit de oven en gerechten waarbij je wilt dat de aardappelen hun vorm behouden. Ze hebben een lichtere textuur en een licht nootachtige smaak. Populaire vastkokende aardappelsoorten zijn de rassen Nicola en de Charlotte.

> naar het recept: Duitse aardappelsalade

Duitse aardappelsalade maken

Alleskunners

Tot de laatste categorie behoren de alleskunners. Dit zijn de aardappelen die zich tussen kruimig en vastkokend bevinden. Qua zetmeelgehalte en vochtigheidsniveau zijn ze gemiddeld en daardoor niet vastkokend of kruimig te noemen. Dit zorgt ervoor dat deze aardappels soms ook wel half vastkokend  of vrij vastkokend worden genoemd. Deze aardappelen zijn erg veelzijdig en kunnen worden gekookt, gebakken als gepureerd. Dit maakt ze geschikt voor gerechten zoals aardappelsalade, stoofschotels en geroosterde aardappelen. Bekende rassen zijn de Bildtstar en de Irene.

> naar het recept: knapperige aardappels met groene harissa en yoghurt.

Lees ook: Kun je aardappels met uitlopers nog eten? Zo zit het!

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!