Advertentie
Aardappelsoorten
Er gaat geen week voorbij waarin een Nederlander geen aardappel eet. Niet zonder reden, want het zijn echte alleskunners. Voor in een stamppotje, salade of als patat. Maar wanneer gebruik je welke? En wat zijn precies de verschillen? Wij zochten het voor je uit. Want wanneer je aardappels gaat koken en bereiden is het belangrijk om de juiste soort te kiezen. Aardappelen zijn grofweg te verdelen in drie categorieën: kruimig, vastkokend en alles daartussenin. Benieuwd naar de verschillen tussen deze aardappelsoorten? Lees dan snel verder!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kruimige aardappelen
Kruimige aardappelen hebben een losse structuur en vallen gemakkelijk uit elkaar wanneer ze worden gekookt. Niet voor niets worden ze kruimig genoemd. Ze danken hun structuur aan het hun hoge zetmeelgehalte en een lage vochtigheid. Dit maakt kruimige aardappelen ideaal voor het maken van puree, stamppot, gratins en soepen. Bekende kruimige aardappelsoorten zijn de rassen Bintje en de Eigenheimer.
Aardappelpuree met slagroom
Wat iedere foodie zou moeten weten: hoe maak je de perfecte aardappelpuree. Dit recept is altijd een succes. Het geheim? Boter. Veel boter. Dat maakt deze aardappelpuree met slagroom éxtra romig en smeuïg. De aardappelpuree met kookroom maken kan ook, dat is net zo lekker!
Vastkokende aardappelen
Vastkokende aardappelen behouden hun vorm en stevigheid na het koken, vandaar de naam. Ze danken hun structuur aan het lage zetmeelgehalte en een hogere vochtigheid dan kruimige aardappelen. Deze aardappelen zijn perfect voor het maken van salades, aardappels uit de oven en gerechten waarbij je wilt dat de aardappelen hun vorm behouden. Ze hebben een lichtere textuur en een licht nootachtige smaak. Populaire vastkokende aardappelsoorten zijn de rassen Nicola en de Charlotte.
Duitse aardappelsalade
Welmoed Bezoen: “De eerste salade waar ik verliefd op werd én de enige die ik regelmatig kant-en-klaar at. Deze Duitse aardappelsalade is mijn go-to picknicksalade. Fris, hartig en vullend.”
Alleskunners
Tot de laatste categorie behoren de alleskunners. Dit zijn de aardappelen die zich tussen kruimig en vastkokend bevinden. Qua zetmeelgehalte en vochtigheidsniveau zijn ze gemiddeld en daardoor niet vastkokend of kruimig te noemen. Dit zorgt ervoor dat deze aardappels soms ook wel half vastkokend of vrij vastkokend worden genoemd. Deze aardappelen zijn erg veelzijdig en kunnen worden gekookt, gebakken als gepureerd. Dit maakt ze geschikt voor gerechten zoals aardappelsalade, stoofschotels en geroosterde aardappelen. Bekende rassen zijn de Bildtstar en de Irene.
Aardappels met groene harissa en yoghurt
Door piepers in de pan te bakken, worden ze superknapperig. Dat maakt ze heel geschikt om mee in sauzen te dopen, deze groene harissa en yoghurtsaus bijvoorbeeld.
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.