
Aardappelgratin maken
Lees verder na de advertentie
Gratineren is een kooktechniek waarbij de bovenkant van een gerecht wordt voorzien van een korst, meestal is dat kaas. De meest bekende gratin is aardappelgratin, waarbij een ovenschaal wordt gevuld met plakjes aardappel, waar een romige saus overheen gaat en vervolgens vaak een flinke laag (geraspte) kaas. In de oven krijgt de gratin zo een lekker knapperig korstje die bij (bijna) iedereen geliefd is.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Aardappelgratin recepten
Wil je zelf ook eens aardappels gratineren? Misschien heb je al weleens een klassieke gratin gemaakt, maar wil je een beetje variƫren? Dan vind je hier drie lekkere variaties op het klassieke recept.

Kruidige aardappelgratin
Een klassieke gratin maak je net een tikje spannender met wat verse kruiden of specerijen. Deze gratin maak je extra bijzonder met bijvoorbeeld kruidnagel en ook steranijs. Dat wordt gegarandeerd smullen, beloofd!

Aardappelgratin met zwarte olijven en tomaat
Maak er een Italiaans feestje van met deze variant met zwarte olijven, tomaat en oregano. Je hebt maar zo’n 50 minuten nodig en dit heerlijke gerecht staat al op tafel.

Zoete-aardappelgratin met knoflookboter en tijm
Niet alleen de ‘gewone’ pieper kun je gebruiken om te gratineren, ook zoete aardappel werkt heel goed in een smaakvolle gratin. De knoflookboter en tijm geven ‘m extra veel smaak, en dat proef je dan ook.

Kruidige aardappelgratin
Een klassieke gratin maak je net een tikje spannender met wat verse kruiden of specerijen. Deze gratin maak je extra bijzonder met bijvoorbeeldĀ kruidnagelĀ en ookĀ steranijs. Dat wordt gegarandeerd smullen, beloofd!
Ingrediƫnten
Bereiding
Pel de knoflook en snijd hem in schijfjes. Pel de sjalotten. Steek de kruidnagels in de sjalotten. Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes. Was de aardappels niet. Was de winterpeen en snijd hem in schijfjes.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200Ā°C / hetelucht: 175Ā°C / gas: stand 3). Breng in een ruime pan de slagroom met de aardappel, de knoflook, de sjalotten, de steranijs en de wortel aan de kook. Kook het geheel op laag vuur in ca. 15 minuten beetgaar.
Meng de maĆÆzena met 1 el koud water en voeg al roerend toe aan de kokende room. Laat nog ca. 1 minuut doorkoken. Neem de sjalotten uit de pan en verwijder de kruidnagels. Hak de sjalotten fijn en voeg ze weer toe aan het aardappel mengsel. Neem de steranijs uit de pan. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Verdeel het aardappelmengsel over een met boter ingevette ovenschaal en bak de gratin 35-40 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin kleurt.
Lees ook:
Onze tips

La dolce vita: 5x klassieke Italiaanse desserts

Minestronesoep: 7x de lekkerste recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Valentijnsdag redden? Haal deze valentijnsproducten uit de supermarkt

Smaken van de liefde: maak indruk met dit valentijnsmenu

Vegetarische recepten met peulvruchten: 13x lekkere ideeƫn

Vegan ontbijt: 7x de lekkerste recepten

13x recepten met eieren: van omelet tot quiche
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?