Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
Kruidige aardappelgratin

Aardappelgratin maken: 3x variaties op het klassieke recept

Profielfoto van AnneAnne Mebelder
Aardappelgratin is zo'n typische all-time favourite. In elke Franse bistro staat 'ie wel op het menu, en met kerst komt het gerecht ook vaak op tafel. Wil je ook aan de slag? Wij verzamelden drie lekkere recepten.

Aardappelgratin maken

Lees verder na de advertentie

Gratineren is een kooktechniek waarbij de bovenkant van een gerecht wordt voorzien van een korst, meestal is dat kaas. De meest bekende gratin is aardappelgratin, waarbij een ovenschaal wordt gevuld met plakjes aardappel, waar een romige saus overheen gaat en vervolgens vaak een flinke laag (geraspte) kaas. In de oven krijgt de gratin zo een lekker knapperig korstje die bij (bijna) iedereen geliefd is.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Aardappelgratin recepten

Wil je zelf ook eens aardappels gratineren? Misschien heb je al weleens een klassieke gratin gemaakt, maar wil je een beetje variƫren? Dan vind je hier drie lekkere variaties op het klassieke recept.

Kruidige aardappelgratin

Kruidige aardappelgratin

Een klassieke gratin maak je net een tikje spannender met wat verse kruiden of specerijen. Deze gratin maak je extra bijzonder met bijvoorbeeld kruidnagel en ook steranijs. Dat wordt gegarandeerd smullen, beloofd!

Naar het recept
Cover voor

Aardappelgratin met zwarte olijven en tomaat

Maak er een Italiaans feestje van met deze variant met zwarte olijven, tomaat en oregano. Je hebt maar zo’n 50 minuten nodig en dit heerlijke gerecht staat al op tafel.

Naar het recept
Zoete-aardappelgratin met knoflookboter en tijm

Zoete-aardappelgratin met knoflookboter en tijm

Niet alleen de ‘gewone’ pieper kun je gebruiken om te gratineren, ook zoete aardappel werkt heel goed in een smaakvolle gratin. De knoflookboter en tijm geven ‘m extra veel smaak, en dat proef je dan ook.

Naar het recept
Uitgelicht recept
Kruidige aardappelgratin

Kruidige aardappelgratin

Een klassieke gratin maak je net een tikje spannender met wat verse kruiden of specerijen. Deze gratin maak je extra bijzonder met bijvoorbeeldĀ kruidnagelĀ en ookĀ steranijs. Dat wordt gegarandeerd smullen, beloofd!

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

2 teentjes knoflook
2 sjalotten
10 kruidnagels
800 g aardappels
1 winterpeen
500 ml slagroom
2 stuks steranijs
1 el maĆÆzena
zout en peper
boter

Bereiding

  1. Pel de knoflook en snijd hem in schijfjes. Pel de sjalotten. Steek de kruidnagels in de sjalotten. Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes. Was de aardappels niet. Was de winterpeen en snijd hem in schijfjes.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200Ā°C / hetelucht: 175Ā°C / gas: stand 3). Breng in een ruime pan de slagroom met de aardappel, de knoflook, de sjalotten, de steranijs en de wortel aan de kook. Kook het geheel op laag vuur in ca. 15 minuten beetgaar.

  3. Meng de maĆÆzena met 1 el koud water en voeg al roerend toe aan de kokende room. Laat nog ca. 1 minuut doorkoken. Neem de sjalotten uit de pan en verwijder de kruidnagels. Hak de sjalotten fijn en voeg ze weer toe aan het aardappel mengsel. Neem de steranijs uit de pan. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

  4. Verdeel het aardappelmengsel over een met boter ingevette ovenschaal en bak de gratin 35-40 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin kleurt.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!