Advertentie
Stoofperen zijn ideaal voor het diner! Ze smaken niet alleen super lekker, maar zijn ook nog makkelijk zelf te maken. Serveer als bijgerecht naast je vlees of vega-gerecht of verwerk ze in je dessert. De keuze is reuze!
Wat zijn stoofperen?
We zullen je eerst even uitleggen wat stoofperen zijn. Zo kun jij heerlijk aan de slag met onze stoofperen recepten. Stoofperen zijn, uiteraard, te vergelijken met de gewone handperen, maar toch zijn er enkele verschillen. Zo zijn stoofperen kleiner en harder dan de handpeer, waardoor je ze dan ook eerst dient te koken of stoven voordat je ze kunt eten. Tijdens dit proces ontstaat de bekende rode kleur en worden de stoofpeertjes zoet en sappig.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Soorten stoofperen
Tussen de soorten stoofperen kunnen we ook nog een onderscheid maken. De bekendste stoofpeer in Nederland is de Gieser Wildeman stoofpeer. Deze peer heeft fijnkorrelig vruchtvlees en ontwikkelt tijdens het stoven een rijke smaak en wordt daarom meestal gebruikt voor zoete gerechten. Een andere bekende is de Saint Remy stoofpeer. Deze stevige, bollere variant is wat minder zoet en wordt meestal gebruikt voor het maken van de stoofpeertjes als bijgerecht.
Stoofpeer recepten
Ben jij ook zo dol op stoofperen maken? Dan wil je deze stoofperen recepten niet missen. Kies je favoriet en duik snel de keuken in. Succes gegarandeerd!
Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs
Een karamel gemaakt van miso is als je het ons vraagt de hemel op aarde. In combinatie met de amandelen en het smeuïge vanille-ijs wil je nooit meer een ander dessert.
Stoofpeertjes-strudel met spek en ui
Zet dit recept in als borrelhapje, als voorgerecht of met een salade erbij als hoofdgerecht. Met vers bladerdeeg is dit succesnummer zo gepiept!
Gepocheerde peren met room en walnoten
Wat dacht je van gepocheerde peren met room? Een heerlijk zoet nagerecht met peer dat een glimlach op je gezicht zal toveren. Weer eens wat anders dan de klassieke stoofpeertjes.
Tiramisù met gestoofde koffiepeer
Vanja van der Leeden: “Omdat ik zo verzot ben op tiramisù, nog een variant op deze onovertroffen toet. Deze is met peer gestoofd in koffie, vanille en laurier en een glutenvrije amandelcake in plaats van lange vingers. De smaken zijn nagenoeg hetzelfde, maar dan met de fruitige toevoeging van toffe peer.”
Gepocheerde peer met macadamiacrumble
Wil je dit gerecht vooraf maken? Bewaar alle onderdelen apart en goed afgesloten en bewaar de peren in hun kookvocht. Verwarm de peren kort voor het serveren.
Peertjes met rozemarijn en steranijs
Stoofpeertjes met een twist. Deze peertjes met rozemarijn en steranijs smaken anders dan je misschien gewend bent. Maar ze smaken minstens net zo goed!
Geroosterde peertjes met appelstroop en vanilleroom
Alles met banketbakkersroom is lekker, toch? Zo ook deze smaakvolle geroosterde peertjes met appelstroop én banketbakkersroom.
Cocktail recept: botanical spritz met stoofpeertjes
Naast toetjes en borrelhapjes kun je ook een heerlijke cocktail maken met stoofpeertjes, dat bewijst deze botanical spritz wel!
Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs
Zei er iemand miso-karamel? Dan heb je me. Niets lekkerder dan de warmte van fruit in combinatie met ijs, nootjes en een heerlijke saus als topping. Ideaal dessert voor elk moment!
Voor de miso-karamelperen
Voor het ijs
Bereiding
Week voor het ijs de cashewnoten een nacht in water. Giet de cashewnoten de volgende dag af. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Doe de noten met de kokosmelk, het vanillemerg, de suiker en het zout in een blender en pureer in 5-10 minuten tot een zeer glad mengsel. Zet minstens 4 uur in de koelkast.
Draai van het mengsel in een ijsmachine een smeuïg ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Schep het ijs in een afsluitbare bak of dek het goed af met vershoudfolie en zet het in de vriezer.
Doe voor de peren de suiker met een scheutje water in een ruime pan en laat op middelhoog vuur karamelliseren. Neem van het vuur als de karamel mooi goudbruin is en blus (voorzichtig) af met het sinaasappelsap. Verwarm opnieuw rustig en laat koken tot de karamel helemaal is opgelost. Voeg het korianderzaad toe.
Schil de peren en halveer ze in de lengte. Leg de peren in de karamel en leg een velletje bakpapier op de peren. Leg eventueel een schoteltje erop om te zorgen dat de peren onder blijven staan. Pocheer de peren op laag vuur in ca. 35 minuten gaar. Neem de peren voorzichtig uit de karamel en laat afkoelen. Roer de miso los met 100 ml van de karamel. Meng het geheel door de rest van de karamel. Laat afkoelen. Leg de peren in de miso-karamel en bewaar in de koelkast.
Neem het ijs ca. 15 minuten voor gebruik uit de vriezer. Verdeel de peren over kommetjes en schep er een bol van het ijs bij. Schep er nog wat van de karamel overheen. Maak af met het amandelschaafsel.
Receptuur & foodstyling: Willem van Santen Foto’s: Mitchell van Voorbergen Styling: Femke van Waveren
Onze tips
5x zoete verleidingen met karamel
7x bakken met peren
5x recepten met aardpeer: de vergeten groente
‘Smokey’ reebout met specerijen en gepofte peertjes
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
De beste recepten met artisjok
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.