Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs
Gemiddeld
ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd
ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Week voor het ijs de cashewnoten een nacht in water. Giet de cashewnoten de volgende dag af. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Doe de noten met de kokosmelk, het vanillemerg, de suiker en het zout in een blender en pureer in 5-10 minuten tot een zeer glad mengsel. Zet minstens 4 uur in de koelkast.
Draai van het mengsel in een ijsmachine een smeuïg ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Schep het ijs in een afsluitbare bak of dek het goed af met vershoudfolie en zet het in de vriezer.
Doe voor de peren de suiker met een scheutje water in een ruime pan en laat op middelhoog vuur karamelliseren. Neem van het vuur als de karamel mooi goudbruin is en blus (voorzichtig) af met het sinaasappelsap. Verwarm opnieuw rustig en laat koken tot de karamel helemaal is opgelost. Voeg het korianderzaad toe.
Schil de peren en halveer ze in de lengte. Leg de peren in de karamel en leg een velletje bakpapier op de peren. Leg eventueel een schoteltje erop om te zorgen dat de peren onder blijven staan. Pocheer de peren op laag vuur in ca. 35 minuten gaar. Neem de peren voorzichtig uit de karamel en laat afkoelen. Roer de miso los met 100 ml van de karamel. Meng het geheel door de rest van de karamel. Laat afkoelen. Leg de peren in de miso-karamel en bewaar in de koelkast.
Neem het ijs ca. 15 minuten voor gebruik uit de vriezer. Verdeel de peren over kommetjes en schep er een bol van het ijs bij. Schep er nog wat van de karamel overheen. Maak af met het amandelschaafsel.