Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

5x recepten met aardpeer: de vergeten groente

Aardpeer is net als dille en skyr een bekende in de Scandinavische keuken. Jordskokk, noemen de Noren hem. Maar welke recepten kun je met aardpeer maken? Wij delen onze favorieten ter inspiratie.

Wat is aardpeer?

Lees verder na de advertentie

Aardperen worden in de Nederlandse keuken helaas nog vaak vergeten. Zonde, want deze wintergroente is in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en februari. Dit is dus hét moment om met de groente aan de slag te gaan. Maar welke recepten kun je met aardpeer maken?

Recepten met aardpeer

De knol wordt qua smaak vaak vergeleken met de artisjok en daarmee kun je dus ook wel een beetje inschatten bij welke gerechten het goed past. Je kunt er bijvoorbeeld heel goed soepen, puree of ovenschotels mee maken. Stiekem vinden we de naam aardpeer dan ook een beetje jammer, want in het Engels noemen ze hem Jerusalemartichoke en dat klinkt een stuk lekkerder. Gebruik dus vooral deze benaming bij het serveren van de onderstaande recepten met aardpeer!

Tip!

gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof en zure appeltjes

Indruk maken op je vrienden met een etentje bij jullie thuis? Dan is dit het recept voor jou! Je zult jezelf ook verbazen. Dit gerecht is heerlijk.

Naar het recept
Insane: lasagna met groenekool, aardpeerbechamel en scamorza

Lasagna met groenekool, aardpeerbechamel en scamorza

Net als artisjok past aardpeer goed bij Italiaanse gerechten. Wat denk jij bijvoorbeeld van een smaakvolle lasagne? Deze versie van de ovenschotel is wat lichter dan je gewend bent doordat je een deel van de lasagnevellen vervangt door koolbladeren.

Naar het recept
aardpeer aardpeersoep

Aardpeersoep met dilleroom en zuurdesem-knoflooksoldaatjes

Op een gure winteravond wil je knus onder een dekentje kruipen met een kommetje soep. Maak deze aardpeersoep dan ook eens voor de afwisseling. Je zult verrast zijn hoe goed het smaakt.

Naar het recept
geroosterde aardperen pastinaak en pompoen met dip van skyr en karwijzaad

Geroosterde aardperen, pastinaak en pompoen met dip van skyr en karwijzaad

Aardperen kun je heel goed roosteren, dat bewijst dit heerlijke recept wel. Het enige wat je hoeft te doen is de knol samen met pastinaak en pompoen in een ovenschaal te leggen en de oven doet de rest van het werk. Lekker met een eigengemaakte dip met skyr.

Naar het recept
Cover voor

Gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek

Hoe maak je groenten lekkerder? Door ze te paneren! Verscholen in een knapperig jasje zijn ook aardperen extra lekker.

Naar het recept

Lees ook:

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
REDACTIEFAVORIET
gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof en zure appeltjes

Een vergeten groente in de Nederlandse keuken, we maken aardpeer hip met hazelnoten, witlof en zure appeltjes!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

600 g aardperen
zonnebloemolie
4 stronken witlof
100 g roomboter
1 granny smith
1/2 bosje bladpeterselie fijngehakt
80 g hazelnoten geroosterd
grof zeezout

Bereiding

  1. Was de aardperen goed. Snijd ze doormidden en daarna in plakken van ca. 1,5 cm dik. Bak de plakken aardpeer ca. 20 minuten op middelhoog vuur in een flinke scheut zonnebloemolie in een grote koekenpan. Blijf ze daarbij steeds omscheppen.

  2. Snijd de stronken witlof in vieren. Rooster ze met een scheut zonnebloemolie in een koekenpan. Rooster ze eerst op de snijvlakken en daarna op de rug bruin. Voeg wanneer alle zijden geroosterd zijn de roomboter toe en neem de pan van het vuur.

  3. Snijd de granny smith in kleine blokjes (brunoise). Voeg alles op het bord samen met de peterselie en de hazelnoten. Breng op smaak met wat grof zeezout en schep er wat beurre noisette (gebruinde boter) uit de pan overheen.

© Receptuur & foodstyling: Sjoerd Kleijn Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!