Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
aardpeer gebakken aardpeer

Vergeten groente: 5x recepten met aardpeer

Advertentie

Aardpeer is net als dille en skyr een bekende in de Scandinavische keuken. Jordskokk, noemen de Noren hem. Maar welke recepten kun je met aardpeer maken? Wij delen onze favorieten ter inspiratie.

Wat is aardpeer?

Aardperen worden in de Nederlandse keuken helaas nog vaak vergeten. Zonde, want deze wintergroente is in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en februari. Dit is dus hét moment om met de groente aan de slag te gaan. Maar welke recepten kun je met aardpeer maken?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met aardpeer

De knol wordt qua smaak vaak vergeleken met de artisjok en daarmee kun je dus ook wel een beetje inschatten bij welke gerechten het goed past. Je kunt er bijvoorbeeld heel goed soepen, puree of ovenschotels mee maken. Stiekem vinden we de naam aardpeer dan ook een beetje jammer, want in het Engels noemen ze hem Jerusalemartichoke en dat klinkt een stuk lekkerder. Gebruik dus vooral deze benaming bij het serveren van de onderstaande recepten met aardpeer!

1. Geroosterde aardperen, pastinaak en pompoen

Aardperen kun je heel goed roosteren, dat bewijst dit heerlijke recept wel. Het enige wat je hoeft te doen is de knol samen met pastinaak en pompoen in een ovenschaal te leggen en de oven doet de rest van het werk. Lekker met een eigengemaakte dip met skyr.

> naar het recept: geroosterde aardperen, pastinaak en pompoen met dip van skyr

geroosterde aardpeer

2. Lasagne met groenekool, aardpeerbechamel en scamorza

Net als artisjok past aardpeer goed bij Italiaanse gerechten. Wat denk jij bijvoorbeeld van een smaakvolle lasagne? Deze versie van de ovenschotel is wat lichter dan je gewend bent doordat je een deel van de lasagnevellen vervangt door koolbladeren.

> naar het recept: lasagne met groenekool en aardpeer

Lasagna met groenekool, aardpeerbechamel en scamorza

3. Aardpeersoep met dilleroom en zuurdesem-knoflooksoldaten

Op een gure winteravond wil je knus onder een dekentje kruipen met een kommetje soep. Maak deze aardpeersoep dan ook eens voor de afwisseling. Je zult verrast zijn hoe goed het smaakt.

> naar het recept: aardpeersoep met dilleroom en zuurdesem-knoflooksoldaten

recepten met aardpeer aardpeersoep

4. Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof en zure appeltjes

Indruk maken op je vrienden met een etentje bij jullie thuis? Dan is dit het recept voor jou! Je zult jezelf ook verbazen. Dit gerecht is heerlijk.

> naar het recept: gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

aardpeer gebakken aardpeer

5. Gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek

Hoe maak je groenten lekkerder? Door ze te paneren! Verscholen in een knapperig jasje zijn ook aardperen extra lekker.

> naar het recept: gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!