Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
Salade met brie, cranberry’s en gesuikerde noten

Salade met kerst: feestelijke recepten

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Een salade met kerst is een heerlijke manier om je kerstdiner te beginnen, of om als bijgerecht bij het diner te serveren. Zo’n kerstsalade kun je op allerlei manieren maken en je kunt er alles in doen wat je lekker vindt, denk aan groenten, fruit, noten, kaas, vlees of vis. Met de tips en inspiratie uit dit artikel maak je een feestelijke kerstsalade bij ieder kerstmenu!

Kerstsalade maken

De kerstdagen komen er bijna aan, tijd om uitgebreid te tafelen. Heb je het voor-, hoofd- en nagerecht van je kerstmenu al helemaal uitgedacht? Misschien wil je het dan nog aanvullen met een lekker bijgerecht, of bijvoorbeeld een frisse kerst salade.

Om je op weg te helpen met wat ideeën hebben we hier een aantal recepten voor een salade met kerst op een rij gezet. Zoek je een snelle salade voor erbij, of juist een simpele groene salade? Ga je voor een extra feestelijke salade, een vegetarische salade of bijvoorbeeld voor veel kleur? Lees dan snel verder en ontdek jouw favoriet!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kerst salades:

Salade met duif, bramen en ricotta

Salade met duif, bramen en ricotta

Ten eerste een feestelijke salade met duif. Want wist je dat duif heel mals is? Daarbij heeft het vlees ook nog eens een uitgesproken smaak. In deze salade combineren we het met zoete bramen en romige ricotta. De felgekleurde chioggia bietjes geven de salade een extra feestelijk tintje.

Naar het recept
Cover voor

Salade van lof, sinaasappel pimenton-amandelen en geitenkaas

Met deze vrolijke salade maak je je kerstdiner extra kleurrijk. Ook lekker met zwarte olijven in plaats van amandelen bijvoorbeeld.

Naar het recept
Griekse salade met tuinbonen en gemarineerde feta

Griekse salade met tuinbonen en gemarineerde feta

Deze salade schuitjes zijn leuk om op een grote schaal als bijgerecht te serveren. Zo kan iedereen er een eigen schuitje afpakken. Lekker met bijvoorbeeld wat pita’s erbij.

Naar het recept
Buffelmozzarella met rozemarijnolie en gedroogde tomaten

Buffelmozzarella met rozemarijnolie en gedroogde tomaten

Zelf gedroogde tomaatjes maken? Dat is helemaal niet ingewikkeld, maar kost alleen een beetje tijd. Serveer ze met buffelmozzarella en kruidige olie en klaar is de perfecte salade voor kerst.

Naar het recept
Salade met brie, cranberry’s en gesuikerde noten

Salade met brie, cranberry’s en gesuikerde noten

Ten slotte een échte kerstsalade. Brie, cranberry’s en noten zijn wat ons betreft de perfecte combinatie voor een kerstsalade. Probeer zelf maar eens!

Naar het recept
Caesarsalade

Caesarsalade

Een klassieke caesarsalade is áltijd een goed idee, zeker met kerst. Probeer dit recept maar eens, nét even wat lekkerder dan het basisrecept.

Naar het recept
Courgettesalade

Courgettesalade

In minder dan tien minuten staat deze kerst salade al op tafel, zo houd je genoeg tijd over voor de rest van het diner.

Naar het recept

Kerst bijgerechten

Naast inspiratie voor de lekkerste kerst salades, geven we je ook een aantal ideeën voor andere bijgerechten voor kerst. En ook voor het kerst voorgerecht of kerst hoofdgerecht helpen we je een eindje op weg. Zo maak je je kerstdiner helemaal af…

Onze favoriete salade voor kerst

Salade met duif, bramen en ricotta

Salade met duif, bramen en ricotta

Ten eerste een feestelijke salade met duif. Want wist je dat duif heel mals is? Daarbij heeft het vlees ook nog eens een uitgesproken smaak. In deze salade combineren we het met zoete bramen en romige ricotta. De felgekleurde chioggia bietjes geven de salade een extra feestelijk tintje.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

4 duivenfilets (zonder huid (poelier))
zout en peper
3 el olijfolie
½ el boter
200 g bramen
1 el rodewijnazijn
1 snuf suiker
1 el grove mosterd
1 handje waterkers
100 g gemengde bladsla
2 chioggia bietjes (geschild en in dunne plakjes geraspt)
100 g ricotta
aluminiumfolie

Bereiding

  1. Bestrooi de duivenfilets met zout en peper. Verhit 1 el olijfolie en de boter in een koekenpan en bak er de duivenfilets ca. 2 minuten per zijde goudbruin in tot er alleen helder sap uitkomt als je erin prikt. Neem uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

  2. Doe 150 g bramen met wat water in de koekenpan. Roer de aanbaksels los en plet de bramen. Voeg de azijn, de suiker en de mosterd toe. Laat kort inkoken en neem van het vuur. Klop er 2 el olijfolie doorheen. Breng de dressing op smaak met zout en peper en laat afkoelen.

  3. Verdeel de waterkers, de bladsla, de bietjes en de overige bramen over een groot bord. Snijd de duivenfilets in plakjes en verdeel ze met de ricotta over de salade. Bedruip het geheel met de dressing.

© olive Magazine / Immediate Media Foto’s: Sam Stowell Receptuur: Anna Glover Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Katy Greenwood

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!