Foodies 03/2025: Airfryer
Crispy comfort
Airfryer cover
Wentelteefjes van pandoro

Kerstontbijt: heerlijke recepten voor een feestelijk start

Stel je voor: de kerstboom staat, de lichtjes fonkelen en het kerstfeest kan beginnen. De beste start? Dat is natuurlijk een heerlijk ontbijt. Met deze kerstontbijt recepten komt dat wel goed!

Lees verder na de advertentie

Kerstontbijt

Wat er tijdens het kerstdiner en de kerstborrel op het menu staat is vast al in kannen en kruiken. Maar vergeet je kerstochtend niet? Samen zorg je voor het beste begin van de feestdagen. En wat is een betere start dan een heerlijk luxe ontbijt? Daarom delen wij héél veel heerlijke kerstrecepten voor het ontbijt!

Kerstontbijt recepten:

Panettone met chocolade

Panettone met chocolade

Panettone is een echt spektakelstuk en smaakt, zoals alles uit Italië, onwijs goed. Met dit recept maak je de lekkerste panettone met chocolade zelf.

Naar het recept
croissants maken

Croissants maken

Een van de beste kerstontbijt ideeën is om zelf croissants te maken. De Franse gebakjes maken schijnt moeilijk te zijn. Maar wij delen het recept voor de perfecte croissant en een zéér uitgebreide uitleg hoe te werk te gaan. Kan niet misgaan. Toch? Daar gaan we!

Naar het recept
Pain au chocolat

Pain au chocolat

Gek op croissants? Dan behoren de pain au chocolats ook tot de betere kerstontbijt recepten. Dit zijn de beste broodjes voor het kerstontbijt, zeker voor kinderen. In het recept gebruiken wij voor het gemak koelvers bladerdeeg, maar voor het beste resultaat maak je het deeg natuurlijk zelf. Croissantdeeg volstaat ook dus maak gelijk beide gerechtjes. Daar gaan ze van genieten thuis!

Naar het recept
Croissant-pudding met bramen 1

Croissant-pudding met bramen

Heb je de volgende dag nog wat croissantjes over? Dan moet je zeker deze croissant-pudding met bramen proberen. De zelfgemaakte custard maakt het een heerlijk romig ontbijt en daarmee de perfecte start van de dag. Dat is toch één van de betere ideeën voor het kerstontbijt?

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Ovencroissants met ham en kaas

Ovencroissants met ham en kaas

Niet alleen lekker bij de kerst brunch maar zeker ook bij het ontbijt: een hartige ovenschotel van croissants, ham en kaas. Dit is wat ons betreft een van de betere kerstontbijt ideeën omdat je hiervoor heel goed croissants van gisteren kunt gebruiken. In de oven worden ze weer zo knapperig als vers!

Naar het recept
bagel

Bagel met hazelnoot-chocopasta, aardbei, banaan en kiwi

Een lekker ontbijt hoeft helemaal niet moeilijk te maken zijn. Deze bagels met hazelnoot-chocopasta en fruit heb je in een handomdraai gemaakt. Ideaal voor wie liever wat langer in bed blijft liggen op kerstochtend…

Naar het recept
Wentelteefjes van pandoro

Wentelteefjes van pandoro met bessen-saliecompote

Heb jij al wel eens van pandoro gehoord? Pandoro is hét Italiaanse kerstbrood, denk aan een panettone, maar dan zonder fruit. Je vindt pandoro (pane d’oro: gouden brood) bij Italiaanse delicatessenwinkels of online. Zoek je toch een alternatief? Steek dan grote cirkels uit dikke plakken brioche.

Naar het recept
Cover voor

Glutenvrije kerststolbites

Deze bites zien er niet alleen heerlijk uit, zo smaken ze ook! Perfect voor wie een hele plak kerst brood iets te veel van het goede vindt. En het beste? Doordat ze glutenvrij zijn, kunnen al je gasten er van genieten.

Naar het recept

Foodies favoriet

Airfry PFAS-VRIJ met GreenPan
Airfry PFAS-VRIJ met GreenPan

Kies jij voor extra véél of extra veelzijdig? Nu -15% korting op de XXL of Dual Zone airfryer.
Kortingscode: FOODIES15

Pannenkoeken recept

Fluffy pindakaaspancakes met kokos en banaan

Pindakaas en banaan is de ultieme combinatie, dus hoe lekker moeten deze pindakaaspancakes wel niet zijn? Een echte traktatie die stiekem veel gezonder is dan je misschien wel denkt.

Naar het recept
Cover voor

Pannenkoekenontbijt met bosvruchten en citroenboter

Nog een tikkeltje makkelijk is dit pannenkoekenontbijt. Het grote voordeel is dat je het eenvoudig kunt voorbereiden en je er het hele gezin blij mee maakt. Dat is een van de betere kerstontbijt ideeën, toch?

Naar het recept
Luxe vlechtbroodjes

Luxe vlechtbroodjes van Robèrt van Beckhoven

We sluiten het lijstje met kerstontbijt recepten af met de favoriet van Robèrt van Beckhoven. Deze vlechtbroodjes staan volgens hem feestelijk op tafel en maken een alledaags broodje kaas of jam net wat specialer.

Naar het recept

Ons favoriete kerstontbijt:

Redactiefavoriet
Panettone met chocolade

Panettone met chocolade

Panettone is een echt spektakelstuk en smaakt, zoals alles uit Italië, onwijs goed. Met dit recept maak je de lekkerste panettone met chocolade zelf.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

7 g droge gist
160 ml volle melk (lauwwarm)
100 g fijne kristalsuiker
4 grote eieren (geklutst)
4 el marsalawijn (evt. sherry)
1 tl vanillepasta of -extract
500 g patentbloem
½ tl zout
olie (om in te vetten)
120 g bakvaste chocoladedruppels (puur)
20 g amandelschaafsel
1½ el parelsuiker (optioneel)
bakpapier

Bereiding

  1. Roer de gist door 1 el lauwwarme melk tot hij opgelost is. Schenk de rest van de warme melk er vervolgens bij.

  2. Meng de kristalsuiker met 3 geklutste eieren, de marsalawijn en de vanille in een grote kom. Meng de bloem met het zout in de kom van een staande mixer. Maak een kuiltje in het midden en schenk het eiermengsel en het gistmengsel erin. Kneed met de deeghaak ca. 10 minuten tot een glad, zacht deeg. Doe het deeg in een licht met olie ingevette, schone kom en laat afgedekt 1 uur en 30 minuten – 2 uur rij zen tot het in volume is verdubbeld.

  3. Vet een diepe springvorm met losse bodem (20 cm Ø) in met olie en bekleed met bakpapier. Zorg dat het bakpapier ca. 10 cm boven de bovenste rand van de vorm uitkomt.

  4. Stort het gerezen deeg op een licht met olie ingevet, schoon werkblad. Sla het deeg met ingevette handen een beetje terug. Bestrooi het deeg met de chocoladedruppels en kneed ze er kort doorheen. Vorm een bal van het deeg en leg hem in de springvorm. Laat losjes afgedekt nog ca. 1 uur rij zen tot het in volume is verdubbeld.

  5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bestrijk de bovenkant van het deeg met het laatste ei en bestrooi met het amandelschaafsel en de parelsuiker. Bak in 45-55 minuten goudbruin in het midden van de oven. Laat 10 minuten afkoelen in de springvorm. Verwijder de springvorm en laat de panettone volledig afkoelen op een rooster. De panettone blijft luchtdicht afgesloten in een bak of trommel tot 1 week goed.

© BBC Good Food / Immediate Media

Lees meer over het kerstontbijt:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!