
Luxe vlechtbroodjes van Robèrt van Beckhoven
Gemiddeld
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
ca. 1 uur en 30 minuten wachttijdca. 1 u. en 30 min. wachttijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Doe de bloem, het zout, de gist, de boter en de margarine in de kom van de keukenmachine. Zet de keukenmachine op lage snelheid aan om de ingrediënten alvast te mengen.
Voeg, terwijl de machine rustig blijft draaien, langzaam de melk toe. Kneed alles tot een soepel deeg: eerst ca. 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid.
Doe de deegtest: als je een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed.
Verdeel het deeg in 10 gelijke stukjes en bol op een met bloem bestoven werkblad op tot mooie bolletjes (zie de video hieronder). Laat ca. 10 minuten rusten tussen een met bloem bestoven deegkleedje.
Draai de bolletjes om en rol ze tot strengen van ca. 35 cm lang:
Begin met één hand en gebruik vervolgens twee handen, die je op de uiteinden van de streng legt. Door je handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen, wordt de streng langer.
De uiteinden van de strengen moeten iets dikker zijn, eigenlijk een soort klein bolletje vormen.
Maak de strengen in etappes: eerst strengen van 10-15 cm, daarna steeds 5 cm erbij tot de strengen uiteindelijk 35 cm lang zijn.Vlecht de strengen tot vlechtbroodjes volgens de werktekeningen hieronder.
Laat de broodjes in ca. 60-90 minuten mooi vol rijzen tussen een met bloem bestoven deegkleedje. Ze moeten ongeveer in volume verdubbeld zijn.
Verwarm de laatste 15 minuten van de rijstijd de oven voor op 220 °C boven- en onderwarmte.
Bestrijk de broodjes met eistrijksel.
Bak de broodjes in ca. 9 minuten goudbruin en gaar in de oven.