Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
croissants maken

Croissants maken

  • Gemiddeld

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

  • ca. 13 uur wachttijdca. 13 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 15

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de melk in een steelpan op laag vuur tot handwarm. Neem van het vuur en roer de gist erdoorheen. Meng 500 g bloem met de suiker en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk de warme melk erin en meng door elkaar tot een samenhangend deeg.

  2. Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed in 5-10 minuten glad. Leg het deeg in een kom en laat afgedekt ca. 30 minuten rijzen. Zet de kom vervolgens ca. 1 uur en 30 minuten in de koelkast. Doe intussen de boter tussen 2 stukken bakpapier en rol uit tot een rechthoek van 20×15 cm en ca. 1 cm breed. Wikkel de boterplak in het bakpapier en zet in de koelkast tot gebruik.

  3. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en snijd er een kruis in. Rol het deeg nu zo uit, dat je een kruis met vier uitstekende punten hebt. Het midden mag wat dikker blijven. Leg de plak boter precies in het midden van het deeg. Vouw de vier punten eroverheen naar binnen zodat het geheel precies aansluit. Knijp de randen samen zodat de boter goed ingepakt is.

  4. Rol het deeg nu uit tot een rechthoek die drie keer zo lang als breed is. Vouw het deeg in drie delen op over de lange zijde, draai het deeg een kwartslag en rol nogmaals uit tot een rechthoek die driemaal langer is dan breed. Vouw het deeg opnieuw op in drie delen en leg afgedekt 30 minuten in de koelkast.

  5. Herhaal het rollen, vouwen en koelen van stap 4 nog twee keer. Wikkel het deeg in vershoudfolie en zet een nacht in de koelkast.

  6. Haal het deeg de volgende dag uit het folie en rol het op een met bloem bestoven werkblad rechthoekig uit (ca. 50×30 cm). Snijd het deeg bij zodat je een nette rechthoek krijgt. Snijd het deeg in de lengte doormidden zodat er twee lange stroken deeg ontstaan. Snijd iedere strook deeg in 6-8 driehoeken.

  7. Trek de punten aan de korte zijde van de driehoek iets uit elkaar en rol het deeg vanuit de korte zijde op naar de punt. Druk de punt een beetje aan en zorg dat deze onder komt te liggen. Leg de rolletjes met voldoende afstand van elkaar op twee met bakpapier beklede bakplaten. Bestrijk ze met geklutst ei, dek losjes af en laat nog ca. 2 uur rijzen op kamertemperatuur tot ze er luchtig en opgeblazen uitzien.

  8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestrijk de croissants nogmaals met ei en bak ze 18-22 minuten in de oven tot ze gerezen en goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen op een rooster en serveer ze nog een beetje warm.

Per portie: 277 kcal | 29 g koolhydraten | 6 g eiwit | 15 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Mike English Styling: Max Robinson Foodstyling: Octavia Squire

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)