Advertentie
Hoezo een viergangendiner? Jij zet liever de tafel vol borrelhapjes! Overdag doe je het voorwerk en ’s avonds zit je gezellig bij je gasten aan tafel. Wat ga jij maken?
Hapjes voor de kerstborrel
De borrel is toch hét allerleukste moment van het hele kerstfeest? Gezamenlijk proosten op het afgelopen jaar en ook nog eens genieten van het samen zijn. En het feest is natuurlijk niet compleet zonder heerlijke borrelhapjes. Maar heb je geen inspiratie dit jaar? Geen nood! Wij maakten een lijstje met hapjes voor bij de kerstborrel. Welke ga jij maken?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kerst hapjes voor op de borrelplank:
Snelle rillette van gerookte zalm
Rilette is een Frans boerengerecht, vaak een smeersel van vlees wat vergelijkbaar is met klassieke paté. Voor een snelle borrelplank maken we een rillette van gerookte zalm.
Zoeteaardappelfriet met halloumi en munt
Frietjes zijn altijd een goed idee! Kies voor de gezonde versie bij je kerstborrel en maak friet van zoete aardappel, zo krijg je ook meteen je portie groenten binnen met kerst. In plaats van parmezaan of andere geraspte kaas kozen wij voor zoute halloumi.
Chorizo-manchegokroketjes met saffraanmayonaise
De frituur mag aan, maar dan niet voor die bekende kroketten die je overal ziet. Door ze zelf te maken krijg je smaakcombinaties die je in de winkel niet vindt, zoals deze kroketjes met chorizo en manchego. De saffraanmayonaise geven deze borrelhap ook nog eens een chique look.
Boerenkoolkroketjes met mosterdmayonaise
Het is winter en dus staat er (bijna) wekelijks wel een keer stamppot op het menu. Onze favoriet is absoluut de boerenkoolstamppot. Maar wat doe je met de stamppot die niet opkomt? Nou, kroketjes maken bijvoorbeeld! En natuurlijk serveren met mosterd, een match made in heaven.
Gefrituurde aubergine met tijm-honingvinaigrette
Nog meer groenten op je borreltafel. Er zijn veel mensen die niet van aubergine houden, maar vaak ligt dat niet aan aubergine maar aan de manier waarop het is klaargemaakt. Te kort in te weinig olie gebakken en dan wordt ‘ie zompig. Probeer het zo eens:
Gevulde tomaten met mozzarella
Broodsoldaatjes, je kent ze wel van het ontbijt. Maar wist je dat het ook lekker is bij de kerstborrel? Niet met eieren, maar met deze gevulde tomaten. Door de oven is de kaas heerlijk zacht geworden en perfect om je brood in te dippen. En de tomaten eet je ook lekker op!
Camembert uit de oven met knoflooktoast
Hier willen we niet teveel woorden aan vuil maken. Dit is camembert. Zachte camembert. En dat is goddelijk. Helemaal met wat knapperig knoflookbrood erbij.
Baconcamembert met tijm
Net als je dacht dat het niet beter ging worden, komt deze baconcamembert op je beeldscherm. Het zoute van de bacon maakt deze zachte camembert nog beter dan hij al is. Geloof ons, dit wil je in 2024 ook nog ieder weekend op tafel zetten.
Parmezaankoekjes met kummel
Kaaskoekjes van de winkel zijn ook meer dan oké, maar zelf maken is leuk om te doen. Met je kinderen duik je lekker de keuken in om deze koekjes van vers bladerdeeg en kaas te maken. Wanneer ze uit de oven komen zijn ze goudbruin en mooi gerezen.
Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise
De kerst borrel is niet af zonder olijven. Upgrade ze met een paneerlaagje en frituur ze even kort in olie. Je weet echt niet wat je proeft.
Kaas knoflookbroodjes
Ga jij voor een stokbroodje met smeersels voor je kerstborrel of deze kaas-knoflookbroodjes met dip? Wij weten het wel! Deze broodjes met een vulling van smeuïge warme kaas is alles waar je naar verlangt zo aan het einde van het jaar. Kun je er geen genoeg van krijgen? Serveer het hartige brood dan ook gewoon bij het kerstontbijt.
Garnalenkoekjes met komkommerpickles
Een niet zo typische borrelhap, maar niet minder lekker. Deze garnalenkoekjes zijn niet moeilijk om te maken en zien er indrukwekkend uit. Lekker met een frisse salsa erbij van komkommer of gewoon wat good old whiskeysaus.
Snelle rillette van gerookte zalm
Rilette is een Frans boerengerecht, vaak een smeersel van vlees wat vergelijkbaar is met klassieke paté. Voor een snelle borrelplank maken we een rillette van gerookte zalm.
Ingrediënten
Bereiding
Hak de gerookte zalm en de dille fijn met een scherp mes. Meng de yoghurt en de mayonaise erdoorheen. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap.
Verhit wat boter in een koekenpan en bak er de plakjes stokbrood goudbruin en knapperig in. Serveer met de rillette.
Onze tips
Alles over frituren: zo frituur je perfect knapperig en goudbruin
De beste recepten voor borrelbrood
Foodies kerst: recepten, inspiratie en cadeautjes
Wat is het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Dit zijn de lekkerste recepten met spinazie
9x heerlijke prei recepten
7x de lekkerste recepten met wortel
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.