Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
gefrituurde gevulde olijven

10+ borrelhapjes voor tijdens de kerst

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Hoezo een viergangendiner? Jij zet liever de tafel vol borrelhapjes! Overdag doe je het voorwerk en ’s avonds zit je gezellig bij je gasten aan tafel. Wat ga jij maken?

Hapjes voor de kerstborrel

De borrel is toch hét allerleukste moment van het hele kerstfeest? Gezamenlijk proosten op het afgelopen jaar en ook nog eens genieten van het samen zijn. En het feest is natuurlijk niet compleet zonder heerlijke borrelhapjes. Maar heb je geen inspiratie dit jaar? Geen nood! Wij maakten een lijstje met hapjes voor bij de kerstborrel. Welke ga jij maken?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kerst hapjes voor op de borrelplank:

snelle rilette met zalm-copy

Snelle rillette van gerookte zalm

Rilette is een Frans boerengerecht, vaak een smeersel van vlees wat vergelijkbaar is met klassieke paté. Voor een snelle borrelplank maken we een rillette van gerookte zalm.

Naar het recept
Zoete aardappelfriet

Zoeteaardappelfriet met halloumi en munt

Frietjes zijn altijd een goed idee! Kies voor de gezonde versie bij je kerstborrel en maak friet van zoete aardappel, zo krijg je ook meteen je portie groenten binnen met kerst. In plaats van parmezaan of andere geraspte kaas kozen wij voor zoute halloumi.

Naar het recept
spaanse gerechten chorizo manchego kroketjes

Chorizo-manchegokroketjes met saffraanmayonaise

De frituur mag aan, maar dan niet voor die bekende kroketten die je overal ziet. Door ze zelf te maken krijg je smaakcombinaties die je in de winkel niet vindt, zoals deze kroketjes met chorizo en manchego. De saffraanmayonaise geven deze borrelhap ook nog eens een chique look.

Naar het recept
Cover voor

Boerenkoolkroketjes met mosterdmayonaise

Het is winter en dus staat er (bijna) wekelijks wel een keer stamppot op het menu. Onze favoriet is absoluut de boerenkoolstamppot. Maar wat doe je met de stamppot die niet opkomt? Nou, kroketjes maken bijvoorbeeld! En natuurlijk serveren met mosterd, een match made in heaven.

Naar het recept
gefrituurde aubergine

Gefrituurde aubergine met tijm-honingvinaigrette

Nog meer groenten op je borreltafel. Er zijn veel mensen die niet van aubergine houden, maar vaak ligt dat niet aan aubergine maar aan de manier waarop het is klaargemaakt. Te kort in te weinig olie gebakken en dan wordt ‘ie zompig. Probeer het zo eens:

Naar het recept
barbecue foodies friends gevulde tomaten met mozzarella

Gevulde tomaten met mozzarella

Broodsoldaatjes, je kent ze wel van het ontbijt. Maar wist je dat het ook lekker is bij de kerstborrel? Niet met eieren, maar met deze gevulde tomaten. Door de oven is de kaas heerlijk zacht geworden en perfect om je brood in te dippen. En de tomaten eet je ook lekker op!

Naar het recept
camembert uit de oven

Camembert uit de oven met knoflooktoast

Hier willen we niet teveel woorden aan vuil maken. Dit is camembert. Zachte camembert. En dat is goddelijk. Helemaal met wat knapperig knoflookbrood erbij.

Naar het recept
bacon camembert

Baconcamembert met tijm

Net als je dacht dat het niet beter ging worden, komt deze baconcamembert op je beeldscherm. Het zoute van de bacon maakt deze zachte camembert nog beter dan hij al is. Geloof ons, dit wil je in 2024 ook nog ieder weekend op tafel zetten.

Naar het recept
parmezaankoekjes

Parmezaankoekjes met kummel

Kaaskoekjes van de winkel zijn ook meer dan oké, maar zelf maken is leuk om te doen. Met je kinderen duik je lekker de keuken in om deze koekjes van vers bladerdeeg en kaas te maken. Wanneer ze uit de oven komen zijn ze goudbruin en mooi gerezen.

Naar het recept
Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise

Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise

De kerst borrel is niet af zonder olijven. Upgrade ze met een paneerlaagje en frituur ze even kort in olie. Je weet echt niet wat je proeft.

Naar het recept
recepten voor borrelbroodjes knoflookbrood

Kaas knoflookbroodjes

Ga jij voor een stokbroodje met smeersels voor je kerstborrel of deze kaas-knoflookbroodjes met dip? Wij weten het wel! Deze broodjes met een vulling van smeuïge warme kaas is alles waar je naar verlangt zo aan het einde van het jaar. Kun je er geen genoeg van krijgen? Serveer het hartige brood dan ook gewoon bij het kerstontbijt.

Naar het recept
Cover voor

Garnalenkoekjes met komkommerpickles

Een niet zo typische borrelhap, maar niet minder lekker. Deze garnalenkoekjes zijn niet moeilijk om te maken en zien er indrukwekkend uit. Lekker met een frisse salsa erbij van komkommer of gewoon wat good old whiskeysaus.

Naar het recept
Foodies favoriet
snelle rilette met zalm-copy

Snelle rillette van gerookte zalm

Rilette is een Frans boerengerecht, vaak een smeersel van vlees wat vergelijkbaar is met klassieke paté. Voor een snelle borrelplank maken we een rillette van gerookte zalm.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

100 g gerookte zalm
½ bosje dille
2 el Griekse yoghurt
1 el mayonaise
zout en peper
sap van ¼ citroen
boter (om in te bakken)
½ stokbrood (in plakjes)

Bereiding

  1. Hak de gerookte zalm en de dille fijn met een scherp mes. Meng de yoghurt en de mayonaise erdoorheen. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap.

  2. Verhit wat boter in een koekenpan en bak er de plakjes stokbrood goudbruin en knapperig in. Serveer met de rillette.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!