
Als er een drankje is dat de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, is het wel kombucha. De kans is dan ook groot dat je de dorstlesser al eens op je Instagramfeed hebt gespot. Maar wat is kombucha en hoe kun je het zelf maken? We vertellen je alles!
Wat is kombucha?
Eerst werd kombucha alleen in hippe restaurants geserveerd, maar tegenwoordig spot je het drankje echt overal. Maar wat is kombucha eigenlijk? Deze dorstlesser wordt gemaakt door zoete zwarte of groene thee één tot twee weken te laten fermenteren met de kombucha-zwam, ook wel SCOBY genoemd (een afkorting voor symbiotic culture of bacteria and yeast) en suiker. Dankzij de zwam worden de suikers omgezet in zuren, gisten, enzymen, vitamine B en vitamine C. Niet zo gek dus, dat je na de fermentatie een bijzonder en zurig drankje overhoudt.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Kombucha kopen of maken?
Nu we de vraag ‘wat is kombucha’ hebben beantwoord wil je vast weten hoe je het maakt of waar je het koopt. Bij de biologische supermarkt vind je het in alle soorten en maten. Van een ‘gewone’ variant tot eentje met framboos, citroen of zelfs gember. Maar het is natuurlijk veel leuker om zelf deze gefermenteerde thee te maken, want dan heb je invloed op de smaak. Naast een glazen pot, appelazijn, thee, suiker en een beetje geduld, heb je dus ook een SCOBY nodig. Deze kun je online kopen, bijvoorbeeld via starterculturen.nl. Alles in huis? Dan kun je aan de slag! Lees hieronder het recept.

Het recept
- Kook 1,5 liter water en trek 2 theezakjes erin: je kunt groene of zwarte thee of een mix gebruiken. Groene thee zorgt voor een milder resultaat.
- Voeg 200 g rietsuiker toe en laat het afkoelen tot max. 30 graden.
- Doe het mengsel, plus 50 ml appelazijn en 1 zwam in een schone glazen pot.
- Laat de kombucha 7-14 dagen in het donker, op kamertemperatuur, fermenteren.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha heeft veel populariteit gewonnen dankzij het gezonde imago. Zo zou het helpen tegen buikklachten, je lichaam ontgiften en zelfs helpen bij ziektes als reuma, astma en kanker. Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van kombucha, maar wetenschappers hebben geen bewijs gevonden dat er stoffen in de drank zitten die je gezondheid echt een boost geven of inderdaad helpen om ziektes te genezen. Ons advies? Drink deze bijzondere dorstlesser vooral omdat je het gewoon lekker vindt.
Recepten met je zelfgemaakte kombucha:

Rosé kombucha punch
Een lichte en frisse dorstlesser voor een luie middag aan het zwembad. Met of zonder alcohol is deze rosé kombucha punch een lekkere bijvuller.
Lees nu ook:
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.