Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas
Eenvoudig
ca. 1 uur en 50 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 50 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de ingrediënten voor de cranberrycompote in een steelpan, breng aan de kook en laat ca. 10 minuten rustig koken. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de afgekoelde compote in de koelkast.
Verdeel de pompoen, de paprika en de ui over een met bakpapier beklede bakplaat en meng met 2 el olijfolie, de knoflook, de rozemarijn, de tijm, zout en peper. Rooster de groenten 25-30 minuten in de oven tot ze zacht zijn.
Verhit intussen 1 el olijfolie in een hapjespan op hoog vuur en roerbak er de boerenkool enkele minuten in tot hij wat zachter en geslonken is.
Haal de groenten uit de oven maar laat de oven aanstaan. Laat de groenten iets afkoelen op een schaal. Roer de geroosterde groenten, de helft van de kaas en ⅔ van de pitten voorzichtig door de boerenkool.
Beleg een bakplaat met bakpapier. Haal het croissantdeeg uit de verpakking en rol uit. Leg een bordje of schaaltje (10-12 cm Ø) in het midden van de bakplaat en leg 10 deegdriehoeken overlappend eromheen met de punten naar buiten, zodat er een stervormige cirkel ontstaat.
Verdeel de cranberrycompote in een cirkel over het midden van het deeg en leg hier het groentemengsel op. Vouw de punten over de vulling heen naar binnen en klap het iets onder de rand van het deeg, zodat de krans tijdens het bakken zijn vorm behoudt. Bestrijk de krans met het ei en bestrooi met de overige pitten. Bak de krans in 25-30 minuten goudbruin en krokant in de oven. Laat de krans ca. 5 minuten afkoelen op een rooster en bestrooi met de rest van de kaas.