Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Het verschil tussen champagne, cava en prosecco

Wat is het verschil tussen champagne, cava en prosecco?

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Krijgen jullie ook een feestelijk gevoel wanneer er een glaasje bubbels wordt ingeschonken? De grote vraag blijft, wat nu het verschil is tussen deze drie verschillende mousserende wijnen? Veel mensen denken dat champagne, prosecco en cava hetzelfde zijn, maar dat is toch niet helemaal waar. Wij leggen je het verschil tussen champagne, cava en prosecco uit.

Verschil tussen champagne, cava en prosecco

Deze drie mousserende wijnen lijken op elkaar. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen champagne, prosecco en cava?

Champagne is misschien wel de bekendste van de drie. Deze mousserende wijn dankt zijn naam aan de streek waar hij wordt gemaakt: de regio Champagne in Frankrijk. De bubbels krijgen dan ook alleen de naam champagne als hij hier wordt gemaakt. Champagne is van alle drie de mousserende wijnen over het algemeen het duurst, een fles kost al snel meer dan twintig euro.

Ter vergelijking: de prijs van een fles cava ligt rond de tien euro en een fles prosecco kost vaak niet meer dan vijf euro. Het prijsverschil met de andere mousserende wijnen komt met name door de exclusiviteit van de champagne.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het verschil tussen champagne, cava en prosecco

Wat is champagne?

Champagne wordt gemaakt op een traditionele manier die al heel lang wordt gebruikt in Frankrijk. De bubbels komen in de wijn doordat de flessen minimaal 15 maanden in Franse kelders liggen. Er zijn meestal drie verschillende druiven die worden gebruikt voor het maken van champagne. Vaak is dit één wit druivenras in combinatie met twee rode druivenrassen. Dit zou je niet verwachten, aangezien champagne meestal een lichte geeltint heeft. De smaak van champagne is van de mousserende wijnen het meest complex. Proef hem maar eens goed, dan vallen de verschillende smaken je meteen op.

Wanneer drink je champagne? Uiteraard is dat aan jou, maar door de exclusiviteit is het vooral een drankje voor als je iets te vieren hebt.

Wat is cava?

De meeste cava’s komen uit de wijnstreek Penedes in Spanje. Het grote verschil tussen champagne, cava en prosecco? In tegenstelling tot champagne en prosecco, hoeft cava niet uit een bepaalde regio te komen om de naam te mogen dragen. Qua maakproces lijkt cava het meest op champagne. Bij het maken van cava wordt dezelfde methode gehanteerd: de Methode Traditionelle. Wat is dan het verschil tussen cava en champagne? Cava wordt meestal jong gedronken. Dit houdt in dat de cava ongeveer 9 maanden kan rijpen in de fles, want na één jaar zijn de meeste cava’s niet meer lekker. Dit zorgt ook voor het grote prijsverschil tussen champagne en cava. De smaak van cava verschilt niet erg met de smaak van champagne. Cava ligt precies tussen de champagne en de prosecco in qua smaak en prijs.

Wanneer drink je cava? Als je iets wil vieren met een glaasje bubbels, maar geen vermogen uit wil geven aan een fles dure bubbels.

verschil tussen champagne cava en prosecco

Wat is prosecco?

Prosecco komt uit de Italiaanse stad Venetië. Ook hier geldt: de drank mag alleen de naam prosecco dragen als het uit de regio komt, in dit geval Veneto. Prosecco smaakt wat fruitiger en zoeter dan de andere mousserende wijnen. Een ander leuk weetje is dat prosecco ook geschikt om gelijk te drinken nadat de flessen gebotteld zijn. Na een maand is deze mousserende wijn namelijk al niet meer lekker. Dit zorgt er ook voor dat het productieproces vrij kort is. Daarom is dit ook de goedkoopste mousserende wijn. Juist omdat dit de goedkoopste van de drie is, raden wij aan om eens een scheutje ervan in je baksels te verwerken. Maak bijvoorbeeld Ottolenghi’s befaamde pecantruffels met prosecco.

Wanneer drink je prosecco? Op een zonnige dag tijdens het barbecueën of een zomerse borrel. Prosecco past perfect bij het warme weer. Prosecco drinkt het makkelijkst weg van alle mousserende wijnen.

> naar het recept: Ottolenghi’s befaamde pecantruffels met prosecco

pecantruffels

Dit eet je erbij

Alle bovenstaande mousserende wijnen zijn echte aperitiefwijnen die met geen enkele andere wijn vergelijkbaar zijn. De smaak van deze wijnen is ook niet te sterk, want dit beïnvloedt de smaak van de gerechten die je daarna eet.

Waar de dranken dan wel voor zorgen? Dat je smaakpupillen worden geopend en je trek krijgt in een lekker gerecht. Probeer dit pesto-olijvenbrood of een uitgebreide kaasplank met gougères maar eens bij je glaasje bubbels voor een ultieme smaakbeleving!

> naar het recept: gougères (kaassoesjes) op een borrelplankje

verschil champagne : kaasplank

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!