
Ben jij de standaard bammetjes ondertussen ook wel eens zat? Neem dan eens een lekkere salade mee als lunch. Hartstikke gezond en een stuk spannender dan een broodje kaas. Door de salade de avond van tevoren te maken, ben je ’s ochtends zo klaar. Maar hoe kun je salades het beste bewaren en meenemen? Wij geven je tips & tricks!
Lees verder na de advertentie
Salades bewaren en meenemen
Ben jij van plan een salade als lunch mee te nemen? Dan zit je natuurlijk niet te wachten op verlepte blaadjes en natte groentes. Om te voorkomen dat dit bij jou gebeurt, delen wij hoe je een salades het beste kan bewaren en meenemen. Met deze tips & tricks maak jij een salade waar al jouw collega’s jaloers op zullen zijn!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Tijd besparen
Om ’s ochtends tijd te besparen, kun je best de avond van tevoren al je lunch al klaarmaken. De truc hierbij is om goed rekening te houden met de ingrediënten. Zo kun je het beste groentes kiezen die weinig water bevatten zoals wortels. Groentes als komkommer, radijsjes en paprika bevatten wel veel water en zullen daardoor eerder voor slappe slabladeren zorgen.
Een andere truc is om de salade af te dekken met een schoon en droog stuk keukenpapier. Dit zal het vocht opnemen waardoor de salade knapperiger blijft. Leg meerdere vellen keukenpapier op elkaar als je groentes hebt die veel water bevatten zoals komkommer of tomaat. Dek ten slotte de gehele kom af met vershoudfolie om de salade extra te beschermen en bewaar het in de koelkast. Je kunt de salade zo één dag bewaren.
Bewaar de dressing in een apart bakje. Wanneer je de dressing gelijk toevoegt, is de kans groot dat de slabladeren slap en nat worden. De salade kun je nog steeds eten maar zal een stuk minder lekker zijn.
Salade recepten
Krijg jij er trek van? Dan hebben wij goed nieuws! Ter inspiratie hebben wij onze favoriete salades of all times voor jullie verzameld. Je maakt ze in een mum van tijd en zijn perfect om mee te nemen als lunch.

Couscoussalade met feta en verse kruiden
Deze couscoussalade met feta is ideaal voor een snelle lunch of als bijgerecht.
Ingrediënten
- 75 g gedroogde abrikozen
- 300 g couscous
- zout en peper
- 2 el olijfolie (+ extra)
- 1 bio citroen (gewassen, rasp en sap)
- 1 bosje peterselie (blaadjes grofgehakt)
- 1 bosje munt (blaadjes grofgehakt)
- 125 g feta (verkruimeld)
- 2 vleestomaten (in blokjes)
- 1 rode ui (in dunne ringen)
- platbrood (om te serveren, optioneel)
Bereiding
Snijd de abrikozen in kleine blokjes. Meng de couscous met de abrikozen, wat zout en 2 el olijfolie in een ondiepe ovenschaal. Wrijf de olijfolie goed door de couscous zodat alle korrels bedekt zijn. Voeg een paar el water toe en meng goed door. Laat ca. 10 minuten staan.
Stoom de couscous in ca. 10 minuten half gaar in de stoomoven. Neem uit de oven en roer goed los met een vork of garde. Laat ca. 5 minuten afkoelen. Herhaal het stomen nog een keer.
Stort de couscous op een serveerschaal en maak los met een vork of garde. Breng op smaak met de olijfolie, het citroensap, zout en peper. Meng de helft van de peterselie en de munt erdoorheen. Verdeel de feta, de tomaat, de rode ui en de rest van de kruiden eroverheen. Serveer als bijgerecht of met knapperig platbrood als hoofdgerecht.
Foto’s en receptuur: Willem van Santen

Rijstsalade met geroosterde kurkumabloemkool
Gezond, lekker en snel! Dat is deze heerlijke rijstsalade met bloemkool. Tijdens de lunch zelf voeg je pas de teriyakidressing toe.

Warmgerookte zalm met spinazie en dragon-yoghurtdressing
Deze heerlijke maaltijdsalade bestaat uit warmgerookte zalm, spinazie en dressing. Omdat je er verder geen groenten aan toevoegt, is deze salade eenvoudig te bewaren. De dressing giet je er op het laatste moment bij en je kunt genieten. Easy does it!

Knapperige koolsalade met kip en pindadressing
Wortels en kool bevatten relatief weinig vocht. Dit maakt ze super geschikt voor een to-go salade. Beetje knapperige kip erbij en het is smullen.
Onze tips

Dit zijn de lekkerste dressings om je salade mee te pimpen

13x snelle salades die je binnen een kwartier op tafel zet

10x de meest gezonde oliën en hoe je ze gebruikt

Makkelijke maaltijdsalades: 15x de lekkerste recepten

5x ingrediënten waarvoor je naar een Turkse winkel wil gaan

Dit fruit hoef je (verrassend genoeg) niet te schillen

Dit is waarom je boerenkool áltijd moet masseren

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.