Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
fruit

Dit fruit hoef je (verrassend genoeg) niet te schillen

Advertentie

Appels, druiven en blauwe bessen, die eten we meestal met hun schilletje er nog aan. Maar ook fruit dat je normaal gesproken zou schillen voor je het opeet kun je soms gewoon met schil en al verorberen. We hebben een lijstje samengesteld met fruit dat je voor het eten niet per se hoeft te schillen – en dat betekent meer vitamines!

Dit fruit hoef je niet te schillen

Genoeg fruit eten (200 g per dag volgens het Voedingscentrum) is al moeilijk genoeg, dus het scheelt als we er niet te veel moeite voor hoeven te doen. Dit fruit hoef je, verrassend genoeg, nooit meer te schillen – alleen wassen is genoeg. Staat jouw favoriete fruit ertussen?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kiwi

Nee, niet meteen wegscrollen, het kan echt! Hoewel het misschien tegennatuurlijk voelt om een kiwi met huid en haar (haha) op te eten, is het schilletje van deze groene vrucht gewoon eetbaar. Bovendien zitten er in kiwischillen veel vezels én vitamine C, en die kunnen we altijd wel gebruiken. Probeer een kiwi dus de volgende keer eens niet te schillen, maar hem gewoon zo te eten (in plakjes of stukjes mag natuurlijk ook).

kiwi

Perzik

Ook het zachte huidje van perziken kun je zo opeten. Je moet misschien even wennen aan het eten van zo’n donzige vrucht, maar je krijgt er wél meer vezels van binnen. Het is wel belangrijk om de perzik voor je hem eet goed te wassen onder de kraan – dat is sowieso bij (bijna) al het fruit wel een goed idee.

perzik

Mango

Mango’s zijn superlekker, maar ze schillen is wel een beetje een gedoe. Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango’s gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!

mango

Banaan

Oké, hier spelen we een beetje vals. Bananenschillen zijn inderdaad eetbaar, maar we raden niet aan om een banaan met schil zó op te eten (vooral omdat hij gewoon niet zo lekker en nogal taai is). Je kunt hele bananen met hun gele jasje wel in de blender gooien om ze in smoothies te verwerken – zo krijg je toch nog de extra voedingstoffen (vezels!) binnen.

banaan

Vijg

Het is altijd feest als de verse vijgen weer in de schappen liggen. En ja, ook deze vrucht kun je gewoon met schil en al eten. Vroeg in het seizoen gaat dat het makkelijkst, omdat vijgen dan nog een dun schilletje hebben. Later in het seizoen wordt de schil dikker, maar ook dan is hij zeker nog eetbaar. Trouwens: gedroogde vijgen eet je altijd met schil, dus zo’n grote stap is het niet meer!

vijg

Recepten met fruit

Als je dan toch écht per se je fruit wil schillen, dan kun je ze natuurlijk het beste verwerken in een lekker gerecht. Onze favoriete recepten met fruit in de hoofdrol op een rij. Bij al deze recepten is schillen optioneel!

Kiwi-smoothie

Voor dit recept kún je de kiwi’s schillen, maar het hóéft dus niet. Wat je ook kiest voor deze smoothie, lekker is-ie in ieder geval.

> naar het recept: kiwi-smoothie

Kiwi-smoothie

Salade met gegrilde perzik, burrata, basilicum en pittige honing

Dit recept is supersnel, superlekker én maak je met (ongeschilde!) perzik. Wat ons betreft een perfect zomers gerecht. Maak hem het liefst met goed rijpe perziken, dan is de salade het lekkerst.

> naar het recept: salade met gegrilde perzik, burrata, basilicum en pittige honing

Zin in salade: met gegrilde perzik, burrata, basilicum en pittige honing

Mangovlaai met limoen en kokos

Is-ie geen plaatje? De mango in dit recept pureer je, dus de schil kun je er net zo goed op laten zitten. Scheelt weer een hoop schilwerk toch?

> naar het recept: mangovlaai met limoen en kokos

Mangovlaai met limoen en kokos

Ontbijtsmoothie met kokospasta, banaan en blauwe bessen

Dit is je kans om al het goede van ongeschilde banaan uit te proberen! Deze smoothie kost maar vijf minuten om te maken, perfect voor een haastige ochtend.

> naar het recept: ontbijtsmoothie met kokospasta, banaan en blauwe bessen

ontbijt smoothie bosbessen

Vijgen met serranoham en roquefort-saus

Zo zijn vijgen op hun lekkerst: vers, zoet, en ongeschild. Voeg daar zoute serranoham en pittige roquefort-saus aan toe en je hebt een nieuwe favoriet.

> naar het recept: vijgen met serranoham en roquefort-saus

Vijgen met serranoham en roquefort-saus

Lees ook: Ze zijn er weer: 9x recepten met aardbeien

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!