Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
ingrediënten Turkse winkel

5x ingrediënten waarvoor je naar een Turkse winkel wil gaan

Advertentie

Wie ooit vakantie in het Midden-Oosten heeft gevierd, weet dat boodschappen doen er daar iets anders uitziet dan in Nederland. In de vele kleine winkeltjes vind je niet alleen allerlei lekkers, maar ook een prettige reuring en een ontspannen sfeer. Buiten liggen groenten, fruit en enorme bossen verse kruiden uitgestald, klaar om gekocht te worden. Gelukkig hoef je niet naar verre oorden te reizen voor dit gevoel. Maar wat moet je zoal kopen bij ‘de Turk’? We tippen je 5 ingrediënten waarvoor je vandaag nog naar je Turkse super wilt gaan!

Ingrediënten Turkse winkel

Steeds vaker komt je ingrediënten zoals granaatappelmelasse, pul biber en sumak tegen bij recepten. Gelukkig maar, wat ons betreft zijn dit namelijk geweldige smaakmakers. Ondertussen zijn veel ingrediënten bij de grotere supermarkten verkrijgbaar, maar wij halen deze ingrediënten het liefst bij de Turkse winkel.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Granaatappelmelasse

De eerste van de vijf ingrediënten die je bij een Turkse winkel haalt: granaatappelmelasse, granaatappelsiroop of nar ekşisi (in het Turks). Dit is een donkerrode siroop gemaakt van, je raadt het al, granaatappels. Degene met de beste kwaliteit worden gemaakt van 100% granaatappels, maar je vindt in de winkel ook goedkopere varianten waar suikerstroop aan is toegevoegd. Granaatappelmelasse heeft een heerlijke zoetzure smaak en wordt daarom veelal gebruikt als smaakmaker in o.a. marinades, dressings en (dip)sauzen. De melasse wordt verkocht in flesjes die je op een donkere plek op kamertemperatuur heel lang kunt bewaren. Dus sla je slag en maak bijvoorbeeld de Perzische aubergineschotel of de kleverige lamsbiefstukjes.

ingrediënten Turkse winkel

2. Sumak

Grote kans dat sumak nog niet in de verzameling van je kruidenpotjes staat. Terwijl sumak in het Midden-Oosten een onmisbare smaakmaker is, is deze specerij in Europa nog steeds vrij onbekend. Erg zonde als je het mij vraagt! Wat is sumak en wat kun je ermee? Sumak wordt gemaakt van de gedroogde bessen van een struikachtige plant en heeft een frisse citrusachtige smaak. Je kunt met sumak alle kanten op, want de smaak past bijna overal bij. Van kaas en groente tot vlees en vis. Je kunt het vergelijken met een paar druppels citroensap, het geeft elk gerecht net de frisse ondertoon en benadrukt de diepe smaken. Dus roer wat sumak door je dressing of marinade of strooi het vlak voor het serveren over gegrilde groente of koude dippen en sauzen. Behalve de frisse smaak geeft het donkerrode poeder je gerecht een mooie finishing touch! Dus haal deze ingrediënten snel bij de Turkse winkel en probeer bijvoorbeeld de parelgort met sumak.

ingrediënten Turkse winkel

3. Pul biber

Pul biber zijn grove chilivlokken die traditioneel gebruikt worden in de Turkse keuken. Deze vind je eigenlijk wel in elke Turkse supermarkt. De gedroogde peper is aangenaam scherp en geeft al je gerechten net dat beetje pit dat ze goed kunnen gebruiken zonder dat het resultaat loeiheet wordt. Pul biber is heerlijk in stoofschotels, marinades of door de hummus en is absoluut onmisbaar in de kruiding van de welbekende Turkse pizza’s. Je kunt ‘m gebruiken in alle gerechten in plaats van chilipeper. Of zelfs op tafel zetten naast zout en peper, zodat iedereen zijn maaltje van de juiste hoeveelheid pit kan voorzien. Nog niet bekend met pul biber? Proef dan in het begin goed, zodat je leert in te schatten hoeveel je lekker vindt. Begin bijvoorbeeld met deze kikkererwtenstoof!

4. Verse kruiden

Verse kruiden kun je tegenwoordig bij elke supermarkt kopen, maar ‘de Turk’ is een ware specialist op dit gebied. Het aanbod is daar meestal groter en je krijgt waar voor je geld. Maak er een gewoonte van om eens per week wat bossen verse kruiden in huis te halen, zo heb je genoeg voor de hele week. Een handje groene kruiden doet het goed als garnering op praktisch elk gerecht. Natuurlijk kun je er ook kruidenthee van zetten of je voegt het toe aan je infused water. Zet de kruiden in water net als bloemen. Zo kun je ze niet alleen langer bewaren, zo brengen ze ook een frisse groene kleur in je keuken. Kun je ze toch nooit helemaal opmaken voordat ze definitief verwelken? Vries ze dan de volgende keer in. Was de kruiden goed en laat gespreid over een schone theedoek goed drogen. Pluk de blaadjes, hak ze grof en bewaar in een geschikt zakje, potje of bakje in de vriezer. De kruiden zijn op deze manier enkele maanden houdbaar.

5. Peyniri

Kaas maken was vroeger, voordat iedereen een koelkast in huis had, de perfecte manier om verse melk langer houdbaar te maken. Ook in deze tijd is kaas één van de meest geliefde ingrediënten in de Turkse keuken. Peyniri is een gepekelde witte kaas die voor de Turken waarschijnlijk hetzelfde betekent als de feta voor de Grieken. Bovendien gebruik je ‘m op dezelfde manier. Wel heeft peyniri over het algemeen een iets zachtere, smeuïgere consistentie. Ook wordt peyniri, in tegenstelling tot feta, van koemelk gemaakt. Daardoor is ‘ie iets toegankelijker qua smaak. Je vindt peyniri in blikken in de koeling, maar wees voorbereid, het aanbod is groot. De blikken verschillen in formaat, maar ook het vetgehalte en de gebruikte melk kunnen per soort verschillen. De kaas is in het blik meestal geportioneerd in halve schijven en dus heel handig in gebruik. Haal altijd de gewenste hoeveelheid met een brandschone vork of een serveertang uit het blik zonder het vocht af te gieten en je kunt de geopende verpakking zeker een aantal weken bewaren in de koelkast. Lekker bij de tapas, door de salade of gepureerd in een dipsaus! Benieuwd naar Peyniri? Haal snel deze ingrediënten bij de Turkse winkel.

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!