Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
wat is sumak

Wat is sumak en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Garam masala, ras el hanout en gemalen peper worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over sumak. Want wat is sumak en wat maak je ermee?

Wat is sumak?

Als je kookboeken van Yotam Ottolenghi in de kast hebt staan, ben je sumak vast wel eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst. Maar wat is sumak eigenlijk? Het is een Midden-Oosterse smaakmaker die gemaakt wordt van de dieprode besjes van de sumakplant. Na het oogsten worden de besjes gedroogd en vermalen tot een mengsel. Vooral in de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken is sumak populair. Je vindt ‘m trouwens ook terug in za’atar, een kruidenmengsel dat ook nog wilde oregano en sesamzaad als hoofdbestandsdelen heeft.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Sumak wint steeds meer aan populariteit, dus tegenwoordig ligt de smaakmaker bij haast elke supermarkt in de schappen. Je hebt zelfs de keuze uit diverse merken. Kun je sumak daar toch niet vinden? Ga dan eens langs de Turkse supermarkt of bestel gemakkelijk een potje of bakje online. Dat kan bijvoorbeeld hier.

Hoe smaakt sumak?

Nu je weet wat sumak is ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij eigenlijk smaakt. Het heeft een kruidige, friszure en diepe smaak die een beetje doet denken aan citrus, alleen dan net iets zoeter. Daarom is het enorm veelzijdig te gebruiken. De specerij komt overigens het beste tot zijn recht als je hem niet verhit, maar vlak voor het serveren toevoegt aan je gerecht. Bijvoorbeeld als topping over vis, vlees, groenten of zelfs yoghurt.

Hoe kan je het vervangen?

Kun je geen sumak vinden? Gebruik dan een kneepje citroensap om je gerecht op smaak te brengen. Houd er uiteraard wel rekening mee dat het resultaat anders zal zijn, de smaak is natuurlijk niet hetzelfde.

Wat kun je er allemaal mee?

Sumak is heerlijk in Midden-Oosterse gerechten, maar strooi het ook eens over kip, gegrild vlees of vis om een simpel diner naar een hoger niveau te tillen. Ook lekker: voeg een klein beetje toe aan je dip of hummus of strooi het over tomaten, ui, pompoen, gebakken ei, yoghurt of mozzarella. Krijg je al zin om aan de slag te gaan? Maak dan eens een van deze heerlijke recepten:

Perzische-aubergineschot

Perzische aubergineschotel

Wil je een heerlijke schotel boordevol groenten op tafel zetten? Maak dan eens deze Perzische aubergineschotel. Een feestje om te zien en nog veel groter feestje om op te eten!

Naar het recept
Tuinbonen met eieren (Baghala ghatogh)

Tuinbonen met eieren (Baghala ghatogh)

Nog nooit van baghala ghatogh gehoord? Maak dan eens dit recept, het zal je verbazen qua smaak. Hier op de redactie eten we het dan ook maar al te graag!

Naar het recept
veggie wraps

Veggiewraps met pompoen en hazelnoten van Yellow Lemon Tree

Gezonde wraps met pompoen, hazelnoten én natuurlijk een beetje sumak. Dit is een fijn recept voor een gebalanceerde maaltijd die ook nog eens heel erg lekker smaakt.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!