
Garam masala, ras el hanout en gemalen peper worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. We vertellen je dan ook graag alles over sumak. Want wat is sumak en wat maak je ermee?
Wat is sumak?
Als je kookboeken van Yotam Ottolenghi in de kast hebt staan, ben je sumak vast wel eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst. Maar wat is sumak eigenlijk? Het is een Midden-Oosterse smaakmaker die gemaakt wordt van de dieprode besjes van de sumakplant. Na het oogsten worden de besjes gedroogd en vermalen tot een mengsel. Vooral in de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken is sumak populair. Je vindt ‘m trouwens ook terug in za’atar, een kruidenmengsel dat ook nog wilde oregano en sesamzaad als hoofdbestandsdelen heeft.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Sumak wint steeds meer aan populariteit, dus tegenwoordig ligt de smaakmaker bij haast elke supermarkt in de schappen. Je hebt zelfs de keuze uit diverse merken. Kun je sumak daar toch niet vinden? Ga dan eens langs de Turkse supermarkt of bestel gemakkelijk een potje of bakje online. Dat kan bijvoorbeeld hier.
Hoe smaakt sumak?
Nu je weet wat sumak is ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij eigenlijk smaakt. Het heeft een kruidige, friszure en diepe smaak die een beetje doet denken aan citrus, alleen dan net iets zoeter. Daarom is het enorm veelzijdig te gebruiken. De specerij komt overigens het beste tot zijn recht als je hem niet verhit, maar vlak voor het serveren toevoegt aan je gerecht. Bijvoorbeeld als topping over vis, vlees, groenten of zelfs yoghurt.
Hoe kan je het vervangen?
Kun je geen sumak vinden? Gebruik dan een kneepje citroensap om je gerecht op smaak te brengen. Houd er uiteraard wel rekening mee dat het resultaat anders zal zijn, de smaak is natuurlijk niet hetzelfde.
Wat kun je er allemaal mee?
Sumak is heerlijk in Midden-Oosterse gerechten, maar strooi het ook eens over kip, gegrild vlees of vis om een simpel diner naar een hoger niveau te tillen. Ook lekker: voeg een klein beetje toe aan je dip of hummus of strooi het over tomaten, ui, pompoen, gebakken ei, yoghurt of mozzarella. Krijg je al zin om aan de slag te gaan? Maak dan eens een van deze heerlijke recepten:

Perzische aubergineschotel
Wil je een heerlijke schotel boordevol groenten op tafel zetten? Maak dan eens deze Perzische aubergineschotel. Een feestje om te zien en nog veel groter feestje om op te eten!

Tuinbonen met eieren (Baghala ghatogh)
Nog nooit van baghala ghatogh gehoord? Maak dan eens dit recept, het zal je verbazen qua smaak. Hier op de redactie eten we het dan ook maar al te graag!

Veggiewraps met pompoen en hazelnoten van Yellow Lemon Tree
Gezonde wraps met pompoen, hazelnoten én natuurlijk een beetje sumak. Dit is een fijn recept voor een gebalanceerde maaltijd die ook nog eens heel erg lekker smaakt.
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.