Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
hummus met knoflookboter

Gezond én lekker: 7x recepten met hummus

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Hummus, houmous of hoemoes. Er zijn verschillende manieren waarop deze gouden dip wordt geschreven en uitgesproken. Het mag de pret niet drukken, wij vinden het een echte ster in de keuken! We verzamelden zeven heerlijke recepten met hummus. Welke ga je als eerste maken?

Recepten met hummus

Oorspronkelijk komt hummus uit Levant en is het onderdeel van bijvoorbeeld de Libanese keuken. Tegenwoordig zijn recepten met hummus populair in het hele Midden-Oosten en ver daarbuiten. Je vindt het in elke supermarkt, maar zelfgemaakt is uiteraard lekker. Deze dip is om je vingers bij af te likken. Je begrijpt het al; de recepten die we verzamelden zijn dan ook onweerstaanbaar!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hummus basisrecept

Tegenwoordig vind je ontzettend veel variaties op de klassieke hummus, maar laten we beginnen met het basisrecept. Kikkererwten uit blik is een optie, maar als je échte hummus wilt maken haal je gedroogde kikkererwten die je eerst 12-24 uur laat weken in water.

Ingrediënten:

  • 350 g kikkererwten (uitgelekt uit een potje of 12-24 uur geweekt in water)
  • 250 g tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 1 citroen
  • snufje zout
  • snufje paprikapoeder (optioneel)
  • 50 ml ijskoud water
  • olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Maal alle ingrediënten (behalve het water en de olijfolie) met een snufje zout in een keukenmachine zo fijn mogelijk.
  2. Voeg al malend ca. 50 ml ijskoud water toe zodat het mengsel glad wordt. Laat de machine nog 4 minuten draaien.
  3. Schep de hummus in een kommetje en bedruppel met wat olijfolie.

Hummus recepten:

hummusbowl - chickslovefood

Hummusbowl

Dit is nou verantwoord comfortfood: de hummus bowl met aubergine en falafel van Chickslovefood.

Naar het recept
Kipsouvlaki met salade, hummus en pita

Kipsouvlaki met salade, hummus en pita

Kip, salade, hummus en pita. Een heerlijke combinatie. Is het nog lekker weer? Zwengel de barbecue aan en grill de kippendij in de buitenlucht!

Naar het recept
recepten met hummus pesto

Hummus-pesto

Wij eten het liefste iedere dag hummus, maar af en toe variëren is wel zo fijn. Deze pesto kun je goed gebruiken als dip bij borrelhapjes, maar op een cracker of op brood tijdens de lunch is het ook zeker een aanrader.

Naar het recept
Baby aubergines mezze

Mezze van geblakerde baby-aubergine

Aubergine smaakt erg goed bij hummus. Of is het andersom? Probeer het zelf met deze mezze van baby-aubergine. Heb je ‘m gemaakt? Deel het resultaat met ons op Instagram en tag ons!

Naar het recept
recepten met Hummus met speltplatbrood

Hummus met speltplatbrood

Uit je voorraadkast de lekkerste biologische recepten op tafel toveren? Dat doe je met dit geniale recept!

Naar het recept
Gegrilde avocado met harissa-hummus

Gegrilde avocado met harissa-hummus

Avocado grillen? Jazeker! Probeer het eens als je dit nog nooit hebt gedaan. De romige smaak van avocado is nog lekkerder na het grillen. Zeker met zelfgemaakte hummus erbij!

Naar het recept
Kip met harissa en dadelhummus

Kip met harissa en dadelhummus

De kip maak je aan met harissa, een pittige rode saus. De dadels meng je door de hummus voor een wat zoetere smaak. Succes gegarandeerd!

Naar het recept

Lees ook:

Ons favoriete hummus recept:

Favoriet van bas
hummusbowl - chickslovefood

Hummusbowl

Dit is nou verantwoord comfort food: de hummus bowl met aubergine en falafel van Chickslovefood.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

400 g kikkererwten (uitlekgewicht – uit pot of zak of blik)
1 speltpita
1 aubergine
125 g falafel
50 g veldsla
4 el hummus

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de kikkererwten hierover. Besprenkel de kikkererwten met wat olie, peper en zout en rooster ze daarna
    20 minuten in de oven.

  2. Knip ondertussen het pitabroodje doormidden en knip iedere helft in driehoekjes. Besprenkel deze stukjes met wat olie, peper en zout en leg ze na 10 minuten naast elkaar op de bakplaat bij de kikkererwten.

  3. Snijd ondertussen de aubergine in plakken en besprenkel ze met wat olie, peper en zout. Bak ze in een grillpan 5 minuten tot er aan beide kanten mooie strepen ontstaan.

  4. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de falafelballetjes in 4 minuten rondom bruin.

  5. Neem twee kommen en vul ze met de veldsla, gegrilde aubergine, falafel, kikkererwten en de homemade pitachips en maak af met de hummus.

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!