Advertentie
Sojasaus, chili-olie en ketjap worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over tahin. Want wat is tahin en wat maak je ermee?
Wat is tahin?
Misschien ben je tahin wel eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst van een Midden-Oosters recept of heb je deze smaakmaker ongemerkt gegeten omdat hij verwerkt is in je favoriete dip. Maar wat is tahin precies? Het is een smeuïge pasta die gemaakt is van geroosterde sesamzaadjes. Je kunt het product ook tegenkomen onder de naam tahini of simpelweg sesampasta. In het Midden-Oosten wordt dit lekkers veel gebruikt in diverse gerechten. Daar smeren ze het overigens ook gewoon op een boterham, net zoals wij dat bijvoorbeeld met pindakaas doen.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Tahin is te koop bij de grotere supermarkten, en steeds vaker ook bij kleinere supermarkten. Bij de toko of een Midden-Oosterse winkel zit je sowieso goed, die hebben het haast altijd. Vergeet alleen niet naar een goede kwaliteit van het product te vragen, want niet elk merk is hetzelfde.
Hoe smaakt tahin?
Nu we je vraag ‘wat is tahin?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Je hebt er maar weinig van nodig want de smaak is sterk, soepel en nootachtig. Je proeft de geroosterde sesam uiteraard duidelijk terug.
Hoe kun je het vervangen?
Is je sesampasta op en heb je geen zin om naar de supermarkt te fietsen? Je kunt het vervangen door een beetje pindakaas, al is het resultaat dan natuurlijk wel iets anders.
Hoe moet je tahin bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Tahin koop je in een potje. Je kunt het lang bewaren, mits je deze smaakmaker op een koele, donkere en droge plaats zet. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Roer voor gebruik even door de tahin zodat alles goed mengt.
Wat kun je allemaal met tahin?
Wat kun je allemaal maken met tahin? Deze sesampasta is ideaal voor het maken van bijvoorbeeld sauzen, dips en dressings. Het bekendste voorbeeld hiervan is hummus, maar je kunt nog veel meer met deze Midden-Oosterse favoriet. Zin om de keuken in te gaan en zelf de smaak van tahin te proberen?
Recepten met tahin
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Zin om de keuken in te gaan en zelf de smaak van tahin te proberen? Maak dan een van deze heerlijke recepten met tahin:
Bloemkool met kikkererwten & splijtkool
Een heerlijk gerecht waarbij de oven het meeste werk voor je doet. Boordevol groenten én natuurlijk met smaakvolle tahin!
Hummus met speltplatbrood
Je kent vast wel hummus om te dippen, gemaakt van kikkererwten. Perfect om dus je zelfgemaakte platbrood in te dippen. Lekker voor bij de borrel of als bijgerecht, al kun je het natuurlijk ook als voorgerecht serveren.
Chocolade-tahintulband
Wist je dat je tahin niet alleen kan gebruiken in hartige gerechten, maar ook in zoete gerechten? Dat bewijst dit recept voor een chocolade-tahintulband wel. Om je vingers bij af te likken, zo lekker is deze taart!
Broodje falafel
Hoewel falafel tot de populairste gerechten van de Israëlische keuken behoort, wordt de uitvinding van de gefrituurde kikkererwtenballetjes door verschillende nationale keukens geclaimd. Volgens het meest waarschijnlijke scenario is falafel in de 19e eeuw in Egypte ontstaan. De eerste falafel werd in plaats van kikkererwten van tuinbonen gemaakt, een gangbaar ingrediënt in de regio. De naam ‘falafel’ is dan waarschijnlijk ook ontleend aan ‘fava’ of ‘faba’ – dit is hoe tuinbonen in verschillende talen heten. Maar geef ons maar die met kikkererwten, uiteraard met tahin!
Lees ook:
Onze tips
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.