
Garam masala, ras el hanout en vijfkruidenpoeder worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over za’atar. Want wat is za’atar en wat maak je ermee?
Wat is za’atar?
Za’atar is een kruidenmix uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano die verwant is aan marjolein, een hoofdingrediënt uit de kruidemix. Traditioneel gezien bestaat het uit het gedroogde kruid zelf, gemengd met sesamzaad en sumak. Tegenwoordig vind je veel verschillende varianten met diverse kruiden en smaakmakers, maar het liefst kiezen we voor de originele variant. In de potjes in de supermarkt is vaak ook nog zout toegevoegd aan de populaire kruidemix.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt za’atar?
De smaak van za’atar is het beste te omschrijven als rijk en ook diep. De wilde oregano smaakt gedroogd niet alleen naar oregano zoals je deze kent, het heeft ook iets weg van tijm en marjolein. Het sesamzaad zorgt voor een nootachtige smaak en de sumak voegt een friszure smaak toe. Kortom; deze kruidenmix bevat veel smaken waardoor het een heerlijke toevoeging is aan diverse gerechten. Ook op zichzelf met een beetje brood en yoghurt smaakt het fantastisch.
Waar koop je het?
Tegenwoordig is het in haast elke supermarkt verkrijgbaar, maar let op: hier zit vaak flink wat zout aan toegevoegd. Dat is niet altijd nodig en overheerst soms de overige smaken. Ga voor goede za’atar naar de Turkse supermarkt en laat je adviseren. Je kunt eventueel zelf za’atar maken door vier theelepels gedroogde wilde oregano te mengen 1 theelepel geroosterd sesamzaad en een halve theelepel sumak. Maal alles fijn in een vijzel en je hebt je eigen kruidenmix. Heb je geen wilde oregano? Meng dan twee theelepels gewone gedroogde oregano met twee theelepels tijm.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Zoals bij de meeste kruidenmixen kun je za’atar ontzettend lang bewaren. Let er wel op dat de intensiteit van de smaak wat afneemt naarmate je het langer bewaart. Bewaar de kruidenmix donker en droog, bijvoorbeeld in een goed afgesloten potje in de voorraadkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Hoe vervang je het?
De unieke smaak van za’atar is nauwelijks te vervangen. Heb je het niet in huis en vraagt een recept er toch om? Gebruik dan bijvoorbeeld een mengsel van oregano, tijm, sumak en sesamzaad. Eventueel kun je wat citroensap toevoegen aan je gerecht als je ook geen sumak in huis hebt.
Wat kun je er allemaal mee?
De vraag is eigenlijk wat je er niet mee kunt. Wat ons betreft smaakt za’atar haast overal lekker bij. Strooi bijvoorbeeld wat van de kruidenmix over een gebakken eitje, meng het door een dip, roer het door de yoghurt of verwerk het ook in een stoof. De mogelijkheden zijn eindeloos. Onze favoriet? Koop bij de Turkse bakker simit (een ringvormig brood) en meng wat labneh of yoghurt met flink wat za’atar. Dip het brood in het mengsel en je hebt een fantastische lunch of snack.
Recepten met za’atar
Loopt het water je al in de mond en wil je aan de slag met za’atar? Dat snappen we helemaal. Hieronder verzamelden we een aantal heerlijke recepten om je wat inspiratie te geven.

Pastasalade met za’atar en groene olijven
Meer dan dertig minuten heb je niet nodig om deze heerlijke en vullende pastasalade op tafel te zetten. Hou je nog wat over? Neem het de volgende lekker mee als lunch!

Groentetajine met homemade flatbread
In een stoof, als basis voor de hummus of in een salade: wij gebruiken maar al te graag kikkererwten! Deze heerlijke en voedzame peulvrucht is een echte alleskunner. Natuurlijk mag onze favoriete kruidenmix niet ontbreken in dit recept.

Tomatengalette met geklopte feta
Geklopte feta smaakt net wat romiger dan dat je een stukje gewone feta eet. De geklopte variant past perfect bij deze vegetarische tomatengalette. Bijkomend voordeel? De oven doet het meeste werk voor je.

Vega roast van bonen en noten met fetavulling
Nog zo’n heerlijk recept met feta! Deze roast met de rijke smaken van pistachenoten, zongedroogde tomaten, feta en za’atar is minstens net zo spannend als een groot stuk vlees. De geroosterde bimi met harissa vult het geheel mooi aan.

Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet
Je hebt het vast weleens gezien of gegeten, börek is een gevulde deeggerecht uit het Midden-Oosten. We vullen ‘m in dit recept met geroosterde pompoen, feta en snijbiet. Trek er wat tijd voor uit, al zal het wachten beloond worden bij de eerste hap.
Lees ook:
Onze tips

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is spijs en wat kun je ermee?

Wat is guanciale en hoe bereid je het?

Wat is orzo en wat kun je ermee?

Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is knoflook en wat kun je ermee?

Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten

Kombucha: wat is het en hoe maak je het?

Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten

Alles over kumquat (+ heerlijke recept)

Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.